Odgovor na tekst “Atak tivatskog Pinokia na Skala radio”

15
Pinokio

Odgovor na tekst “Atak tivatskog Pinokia na Skala radio” objavljen na portalu Skala radija 10. novembra 2014 u 13.50 h

Dame i gospodo iz uredništva Skala radija,

U skladu sa Zakonom o medijima (član 26, član 27, član 28, član 29 i član 30), tražim da na portalu Skala radija objavite ovaj moj odgovor na gore navedeni programski sadržaj.

Gospodine Mandiću,

Znajući Vas kao „fajtera“ i novinara čije britko pero nema običaj da ustukne od javne polemike, to sam očekivao da ćete gore naveden Vaš tekst – svojevrsno reagovanje na moj tekst „Ko će sada da finasira Radio Skalu“ proslijediti „Vijestima“, kako to zakon, ali i pravila normalnog ponašanja u medijskoj zajednici nalažu. Na moje veliko razočarenje, niste to učinili pa ste sa državne scene, odnosno iz medija sa nacionalnom pokrivenošću, „pobjegli“ na lokalni nivo i Vaše reagovanje objavili samo na portalu Skala radija. Nije problem, to je Vaš izbor…
Budući da ste u Vašem tekstu naveli da „odgovore čekate“, evo Vam ih, a Vi ćete ih siguran sam, kao gore pomenuti istinski fajter i hrabar novinar koji ne bježi od „klinča“, bez sumnje profesionalno objaviti u mediju koji vodite.
Za razliku od Vas koji me pokušavate uvrijediti različitim nepirmjerenim nazivima i sintagmom „tivatski Pinokio“, ja se time neću služiti pa Vas neću nazvati „kotorskim Minhauzenom“. Svjestan sam rizika da kada se neko bavi društvenom kloakom („glibom do koljena“ kako Vi to sami nazvaste), mora biti spreman i da se pomalo i išporka, čak i neprijatno zamiriše od produkata kojima se bavi. Elem, polemiku sa Vama ću ipak pokušati da održim na određenom nivou dostojanstva (iako je to kada ste Vi u pitanju vraški teško).

Dakle vratimo se odgovorima koje Vi, jel` te čekate:

 1. Slavko Radulović je vjerovali ili ne, redovan a ne nikakav „navodni“ novinar „Vijesti“. On je, kao i koleginica Mila Radulović i moja malenkost, radio na pripremi teksta koji je vas toliko pogodio i u čemu je svako od nas troje imao određena zaduženja. Meni je pripala čast da napišem i potpišem taj tekst na koji sam veoma ponosan, kao uostalom i na svaki drugi tekst u mojoj novinarskoj karijeri koji se bavi argumentovanim prikazivanjem raznih nepodopština u našem društvu – zloupotreba službenog položaja, pronevjere javnih fondova, privatizacije javnih resursa itd, itd.
 2. Nemam nikakve druge nalogodavce mimo mojih urednika, niti ikakve veze sa „poraženim snagama lokalnog DPS“, ni koliko ih u ovih 25 godina njihove neprekinute vlasti, nisam imao ni sa „pobjedničkim“ dijelom te, ili bilo koje druge partije. Za razliku od Vas…
 3. Kažete da „nemam pojma o tome kako funkcionišu lokalni javni emiteri“. Znam ponešto, makar znam to da Skala radio nije LOKALNI JAVNI, već KOMERCIJALNI emiter. Stoga i ne podliježe pravu za finasiranje određenih programskih sadržaja, a koje javni emiteri uživaju u odnosu na svoje osnivače. U prevodu g. Mandiću, Vi kao osnivač Skala radija slobodno iz svog džepa plaćajte sve što smatrate da Vaš radio treba emitovati, a ne da se „grebete“ o gradskoj kasi koju pune svi građani i iz koje njihov lokalni javni servis – Radio Kotor, ne dobija dovoljno novca za sopstveni rad.
 4. Da išta znate o novinarstvu, znali bi i da ne postoje „glupa pitanja“ kako Vi kažete, već postoje samo glupi odgovori. Ili izostanak bilo kakvih odgovora, čime se pribjegava kada god nema argumenata – na primjer, kada ni Opština Kotor ni Vi, nemate da pokažete: oni TENDER za “proizvodnju drugih programskih sadržaja od interesa za lokalno stanovništvo i obezbjeđenja javnosti rada organa lokalne uprave i Skupštine Opštine Kotor”, a Vi PONUDU kojom ste dobili na tom tenderu  i stekli zakonski osnov da Skala radio dobija novac iz gradske kase. Na to i Vas i njih, u ovom vašem zajedničkom dugogodišnjem aranžmanu, obavezuje sitnica koja se zove Zakon o javnim nabavkama.
 5. U svim zvaničnim dokumentima Agencije za elektronske medije (pa i onima u kojima ste proglašeni neredovnim platišom prema državi dospjelih obaveza), Vaš medij se zove Radio Skala, a ne Skala radio. Gdje, koga i zašto pokušavate dovesti u zabludu koristeći čas jedan, čas drugi naziv, uopšte me ne zanima. Isto tako, ne zanima me ni da li su odbornici u SO Kotor nezainteresovani, neznaveni ili možda (daleko bilo) korumpirani, kad prihvataju da glasaju za budžet koji predviđa protivzakonito davanje novca Vašem privatnom mediju, a odbornici to rade NA PREDLOG gradonačelnice Ćatović koja je zvanični predlagač Odluke o budžetu.
 6. Znam ja i još ponešto što bi i Vi kao novinar koji se pretenduje baviti krupnim temama trebali znati – npr. hijerarhiju pravnih akata, odnosno da odluke Vlade nemaju veću snagu od zakona i ne mogu ukinuti nečije u međuvremenu, po osnovu zakona stečeno pravo,  a recimo znam i da konzervatorske uslove, po Zakonu o planiranju prostora i gradnji objekata, pribavlja organ koji izdaje građevinsku dozvolu  i bez kojih se ta dozvola ne bi mogla izdati (u slučaju koji navodite Opština Kotor) a ne investitor. Znam i da po svemu sudeći, čak ni Vi lično ne slušate sami sebe i svoje čuvene nedjeljne uvodnike u emisiju „U žiži“, niti čitate sopstvene tekstove u „Pobjedi“ kad tvrdite da niste „jedan od najžešćih kritičara nezavisnih medija u Crnoj Gori i NVO koje se bave borbom protiv korupcije.“ Znam pouzdano da državni tužilac to ne sluša niti čita jer bi u protivnom, Vi odavno bili iza rešetaka kao višestruki povratnik u vršenju krivičnog djela „izazivanje vjerske i nacionalne mržnje“, te kršenja odredbi Zakona o zaštiti od diskriminacije.

I na kraju g. Mandiću, dopustite da konstatujem jednu malu, „nevažnu“ sitnicu – u cijeloj Vašoj uvredljivoj tiradi „Atak tivatskog Pinokia na Skala Radio“, ja ne primijetih da ste Vi ijednom riječju demantovali osnovnu poruku tog teksta – da je Vaš privatni medij godinama na državnoj kasi (da ne kažem koritu kako biste Vi i lokalna uprava rekli) Opštine Kotor.

Siniša Luković                                                                                                                        novinar ND Vijesti

15 KOMENTARI

 1. A što tebe u stvari interesuje finansiranje Radio Skale, Uzuimaju li tebi iz džepa? Ako imaju tu mogućnost po zakonu a imaju provjerio sam. što ti oćeš. Nego ovako. Ko je od sebe zao taj mora pa mora čeprkat po tuđemu. Bojiš li se jadan od Boga? Taj sve vidi i ko se i okle i zašto finansira.Imaš li ti mrvica u tvoj špag i ne laj više jer si presmrdio Bogu i narodu.

 2. Skala radio, izgleda, nece imati problema sa finansiranjem jer je najavljeno da ce naslednik gradonacelnice morati nastaviti kontinuitet njenog rada. Zao mi je sto ce jedan dobar i posten covjek i doktor morati to (ne bas voljno) da prihvati. Da li su najvazniji kontinuitet i zastita imena i djela nj.v.? Ipak, iskreno se nadam da ce prevagnuti to da ce on, kao vaspitan i obrazovan covjek donositi korisne odluke za Kotor. Poslednji, a mozda i jedini koji je ucinio dobro za Kotor je pok. Andjelko Kovacevic koji je izboksovao kod centrale u PG da nam naprave tunel kroz Vrmac. Da nije toga bilo jos bi preko Trojice isli.

 3. “…a recimo znam i da konzervatorske uslove, po Zakonu o planiranju prostora i gradnji objekata, pribavlja organ koji izdaje građevinsku dozvolu i bez kojih se ta dozvola ne bi mogla izdati (u slučaju koji navodite Opština Kotor) a ne investitor…”
  A, ne znaš Lukoviću, Gospe mi.
  Član 102 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, između ostalog kaže “…Uprava, na zahtjev vlasnika, odnosno držaoca kulturnog dobra, izdaje konzervatorske uslove..”
  Ovdje se ne radi o pribavljanju, da bi se izdala dozvola, već dobijanju konzervatorskih uslova da bi se uradio konzervatorski projekat, uz poštovanje tih uslova. Luković, očito, kao i njegov kolega Lajović iz Budve, pišu o nečemu o čemu nemaju pojma. Ali, to im ne smeta da zauzimaju “čvrste” i po pravilu pogrešne stavove.
  Lukoviću, upoznaj se malo i sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara. On reguliše pitanja izvođenja radova u i na kulturnim dobrima (tzv. lex specialis), a ne zakon o planiranju prostora i gradnji objekata.

 4. ,,svijet je ovaj tiran tiraninu,
  a kamoli dusi blagorodnoj.
  On je sostav paklene nesloge :
  u nj ‘ ratuje dusa s tijelom,
  u nj’ ratuje more s bregovima………”

  Njegos

 5. sinisa, slavko, sinisa, slavko, suljo, sulejman, srecko, sreten, smetana, sssssssssss……………………..

 6. Ipak čovjek po nešto novo nauči pa tako da mi nije rekao Siniša Luković ja do danas ne bi znao da Slavko Mandić RASPIRUJE VJERSKU I NACIONALNU MRŽNJU.

 7. Na danasnji dan, 1813 rodio se Njegos.
  Iz nedoglednog opusa filozofskih postavki, valjalo bi da ste koju citirali, a ne su vam banalna svakodnevica i licni animoziteti prioritet !

  • Bilo je za očekivati da gospodin Mandić posveti
   jednu prigodnu kolumnu na taj značajan datum.
   No, zamjerio bi se Šerbu i Adnanu, koji se iz petnih
   žila upinju da Njegoša izbace iz školskih čitanki.
   Nakon što ga proglasiše inspiratorom
   genocida, bojim se da bi im to moglo poći za rukom.
   Makar privremeno.
   “Da se digne Rade Tomov,
   pa da vidi ko mu sudi,
   ne bi znao šta da čini
   od ovijeh ništaljudi.”

 8. Evo ga Sinisko sa odgovorima! E moj Lukovicu pa Slavko vam nije posla tekst jer svi znaju da vi nikad ne objavljujete komentare druge strane! Skala radio ili radijo skalu kako godj da se zove Boka bi trebala placat deset puta vise jer kako je krenulo veljesrbi bi je odavno poklopili! Nema sunda juzne pruge i to je ono sto vas boli! Ovih 15000 nije dovoljno ni za kiriju a pitam se sto ne pisete kad ste tako posteni okle ste se vi napljackali u vijestima. Pa svi smo citali DOKUMENTOVANO u Pobjedi kako ste dosli do para i vi najmanje imate prava da nekome drugome dijelite lekcije.

 9. Ovo je odgovor.??? oko korita staro smo društvo mi zar ne!Prepoznatljiva matrica kompleksaša. Mandić vam je britva ha!

 10. Ko će o poštenju nego nepošteni. Ovo je dokaz koliko ste dobar i slušan radio. Ne marite i neka vas ne pomijeraju ovakvi-nikakvi.

 11. Muke tvoje jadan Pinokio.Nije ti prošo kandidat za predsjednika opštine Kotor pa si džabe škrabao. Đe ceš se ti stavit sa Mandićem. Svaku ti je pobio nego se pokri po glavi i muči ili koju popi na Vukpetrol da ti bude lakše.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].