Odgovornost je na iskusnom pedijatru

1
dr Vesna Mačić

dr Vesna Mačić

“Delikatno i nježno je pitanje kako prići djeci sa posebnim potrebama i kako roditeljima najbezbolnije reći istinu. Sama riječ invalidnost je teška za izgovorit, pa se pribjeglo boljem, spretnijem terminološkom terminu koji se lakše usvaja, a to je djeca sa posebnim potrebama. Najteže je kada u porodilištu ljekari prepoznaju da sa bebom nešto nije u redu. Različiti su genetski poremećaji”, od kojih pedijatrica Vesna Mačić u razgovoru za Skala radio izdvaja Daunov sindrom koji se javlja kod obično starijih prvorotki i gdje dobar i iskusan pedijatar problem registruje već u porodilištu.

Ona iz svoje dugogodišnje prakse izdavaja djevojcicu čiji roditelji nijesu to htjeli da prihvate istinu i tu nastaje problem.

“Kako naći pravi način da se saopšti istina, kako izmjeriti prag emocija, kako ih razuvjeriti i kazati roditeljima da je njihovo dijete u problemu i da je to na žalost istina. To je umješnost koja se stiče iskustvom”, objašnjava dr Mačić.

“U ambulanti ste profesionalac, koliko puta mi se stegne u grudima, bilo da radim sa roditeljima, bilo da radim sa adolescentima, jer sam prvenstveno majka, ja sam prvo roditelj pa onda pedijatar“, kaže naša sagovornica.

“Ali je  pravo taj profesionalizam stega koja vas zakoči da ne  izlijete osjećanja, koja suplimira emocije i morate odgovoriti krajnje  profesionalno. Momenat saopštavanja roditeljima je veoma težak, tim prije što znate da vas ne žele čuti, odnosno da ne žele prihvatiti realnost. To je proces koji traje i koji kad radite toliko godina urodi plodom. Kada roditelji steknu povjerenje sve je onda lakše”, ispričala je dr Mačić.

“Peditari dugogodišnjim iskustvom, radom i sticanjem povjerenja postaju prijatelji, psiholozi, socijalni radnici. Jednostavno su ljudi od povjerenja i kada ih porodice djece sa posebnim potrebama prihvate sa svim njihovim savjetima, onda problem biva blaži, lakši. Často se dešava i druga krajnost  da roditeljima samo takvo dijete postaje centar života. Tada pedijatri moraju opominjati i skretati pažnju da se ne pretjeruje, posebno ako u porodici ima još zdrave djece”, kazala je dr Mačić.

Ona je podsjetila na defekte koji se takođe javljaju rođenjem, poput zečijih usana, zakržljalih prstiju, anomalija na ekstremitetima itd.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].