Odjeljenju bezbjednosti Kotor podnijeta 31 prijava za nasilje u porodici

0

Mia Moštrokol

audio: Mia Moštrokol

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, nadležan za sprovođenje LAPRR, je u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” uradio istraživanje na temu “nasilje u porodici“.

Ovo je globalna i svjetska kampanja koja je počela 25. novembra, završava se 10. decembra.

Odjeljenju bezbjednosti Kotor podnijeta je 31 prijava za nasilje u porodici od čega je 10 slučajeva procesuirano krivično, 11  prekršajno, dok su ostali slučajevi dostavljeni na dalje postupanje nadležnim institucijama.

U svim slučajevima žrtve su ženskog pola, a izvršioci muškog pola, kazala je za Skala radio Mia Moštrokol iz Sekretarijata za društvene djelatnosti, kulturu i sport opštine Kotor.

Na osnovu pomenutog može se primjetiti da su lica muškog pola u 100% slučajeva izvršioci krivičnih djela ili prekršaja iz oblasti nasilja u porodici.

Centru za socijalni rad je prijavljeno 7 slučajeva nasilja nad ženama i 2 slučaja nasilja nad muškarcima.

Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeto je 13 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici, od kojih je u 10 slučajeva žrtva bila žena, a u tri slučaja muškarac.

U JZU Dom zdravlja Kotor primljena su dva pacijenta sa posljedicama nastalih zbog nasilja u porodici, u oba slučaja su žene žrtve.

Cilj ovog istraživanja je da se skrene pažnja javnosti da je bilo koji vid nasilja nad ženama prisutniji u našem okruženju više nego što je svako od nas kao pojedinac svjestan toga, zaključila je Moštrokolova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]