Odlazak akademika Rajka Vujićića, ljudskog velikana!

9
Rajko Vujičić

Danas je prestalo da kuca srce velikog čovjeka, humaniste, naučnog radnika, profesora, akademika Rajka Vujičića.

Bio je prijatelj svima koji su cijenili ljudske vrijednosti.

Rajko je bio poliglota, ali, poput svih velikih ljudi nije bio zanešen slavom i akademskim znanjem i zvanjem.

Volio je druženje sa ljudima iz svakidašnjice, onima kojima se život sastojao od malih stvari i koje je podsticao da cijene samo ono što ima duhovnu vrijednost, ono što ih čini srećnim i ispunjenim.

Voljeli su ga jednako i obućari, stolari, stakloresci, zidari, kao i profesori univerziteta i akademici.

Rajko Vujičić je bio nepokolebljiv borac za Crnu Goru, za njene vrijednosti, tradiciju i bogatu istoriju.

Bio je jedan od rijetkih koji su ljubav prema svojoj Crnoj Gori pokazivali dajući joj od sebe sve, a zauzvrat ne uzimajući ništa više od gole ljubavi.

Zadužio je Crnu Goru i Kotor sjajnim tekstovima i knjigama u kojima je sažeo bogatstvo specifičnih vrijednosti za koje se nije znalo.

Po njegovim scenarijima rađeni su dokumentarni filmovi posebne vrijednosti, jer je Rajko znao kako da približi svima ono što je naš ponos.

Danas tuguje Crna Gora. Tuguje i njegov Kotor!

Rajko Vujičić je rođen je 18. maja 1940. godine u Gornjem polju kod Nikšića.

Osnovno obrazovanje završio je u Vidrovanu, gimnaziju i Filozofski fakultet u Skoplju.

Magistrirao je 1979. u Zadru na Filozofskom fakultetu, gdje je 1983. godine i doktorirao.

Od 1966. do 1985. godine radi na Turističkom odsjeku Više pomorske škole u Kotoru kao saradnik, predavač i profesor.

Od 1985. do 1988. godine je docent na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, a od 1988. do 1998. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti predaje na Cetinju, gdje je bio redovni profesor.

Predavao je na postdiplomskim studijama Fakulteta za pomorstvo u Kotoru i na Filozofskom fakultetu u Prištini.

Bavio se pedagoškim, naučnoistraživačkim, publicističkim i medijskim radom.

Član je crnogorskog PEN centra, predsjednik Društva istoričara umjetnosti Crne Gore, član nekoliko redakcija stručnih časopisa kao i stručnih komisija iz domena zaštite kulturne baštine.

Boravio je u svim evropskim zemljama (izuzev skandinavskih), Egiptu, Palestini, Kapadokiji i afričkim zemljama MAGREBA.

Objavio je dva posebna izdanja i tridesetak naučnih članaka i rasprava.

Najznačajnija posebna izdanja su: Spomenici kulture Crne Gore (1997); Studije iz crnogorske istorije umjetnosti (1999); Crna Gora kroz kulturnu baštinu (koautorstvo) (2006); Srednjovjekovna arhitektura i slikarstvo Crne Gore (2007), a naučni radovi: Sveti Tripun – osvrt na kult, ikonografiju i neke narodne običaje (2002); Neki oblici odbrane i zaštite u graditeljstvu seoskih sredina, radovi sa naučnog skupa Selo u Crnoj Gori (2004); Kivot Svetog Vladimira Dukljanskog (2005); Lovro Dobričević kao minijaturista i ilustrator (2006); O crkvi Sv. Mihaila u Stonu (2009); Doprinos Pavla Mijovića crnogorskoj istoriji umjetnosti (2010); Bilješke iz manastira Morače (2010).

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 8. decembra 2000. godine, a za redovnog 15. decembra 2006. godine.

9 KOMENTARI

  1. Tiho. Onako kako je živio, napustio nas je veliki čovjek i isto tako veliki naučnik. Ponos institucija u kojima je radio i grada u kome je živio. Zaljubljenik u bogato kulturno nasljeđe koje je u svojim djelima približio čitaocima i otkrićima posjetiocima. Počivao u miru !

  2. S tugom mi pocinje ovaj dan. Rajko mi je bio izuzetno drag i nemam rijeci da opisem koliko zalim njegov odlazak. Neka mu je laka crna zemlja i pocivaj u miru kotorska boemcino.

  3. Baš ste me ražalostili nijesam znala. Žalim gospodina moga najdražega profesora i baš je bio veličina ljudska dobro ste kazali.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].