Odložena: Nema jedinstvene opozicione liste, nema ni sjednice Parlamenta

11
Plenarna sjednica

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je trebalo da se raspravlja o budućim opozicionim članovima vlade izbornog povjerenja je otkazana.

Razlog je to što tri struje opozicije imaju različite prijedloge za ministre.

To je, nakon sjednice Predsjednika Kolegijuma Skupštine potvrdio jedan od predlagača posebnog zakona na osnovu kog bi se primijenio Sporazum o fer izborima Dritan Abazović.

“Sjednica Zakonodavnog odbora nije mogla da bude održana jer nema jedinstvene opozicione liste koja se pominje u lex specialisu. Kako tog dokumenta nema, nema ni sjednice Skupštine do daljnjeg”, kaže on.

Ističe da neće potpisati nijednu listu koju nijesu sastavile SDP, Demos i URA.

Te stranke su dale po jednog ministra, i SNP-u ostavile da takođe izabere jednog.

Lider SNP-a Srđan Milić, međutim, ulazak u vladu uslovljava dobijanjem dvije fotelje.

“SNP ide na vodenicu DPS-u. A, DPS uvijek ima ljude i u opoziciji koji su uvijek spremni da igraju za njih. Meni sve ovo liči na maslo DPS-a i jedne opozicione stranke”, naglasio je Abazović.

Zato naglašava da “sporazuma i dogovora”, na kraju “možda i ne bude”.

On kaže da je prijedlog DF-a o smjeni Đukanovića u Skupštini i formiranje tehničke vlade do izbora “prihvatljiv ali nerealan”.

Prethodno, na sjednicu Zakodnodavnog odbora gdje je trebalo da se raspravlja o Leks specijalisu nijesu došli predlagači Goran Danilović i Dritan Abazović.

Tri karte za Vladu

Današnjim raspletom u Skupštini potvrđeno je pisanje Dnevnih novina da su pred premijerom Milom Đukanovićem više lista opozicije sa imenima kandidata za potpredsjednika Vlade i ministre unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede i rada i socijalnog staranja.

Nakon odluka Glavnog odbora Socijalističke narodne partije kojima SNP traži dva ministarska mjesta i odbijanja Demosa, GP URA i Socijaldemokratske partije da to prihvate premijer se našao u situaciji da dobije liste sa imenima ministara i od SNP i od tri partije koje su pregovarale o Sporazumu sa Vladom, ali i od Pozitivne Crne Gore.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić juče je rekao da će ova partija tražiti dva mjesta u Vladi. On je sinoć poslao svoj predlog sa kandidatima svim potpisnicima Sporazuma i predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću.

Predstavnici Demosa, GP URA i SDP sinoć su takođe premijeru Milu Đukanoviću poslali svoju listu sa četiri kandidata za ministarske funkcije u prelaznoj vladi, dok će danas, uoči sjednice Skupštine, predoložiti i kandidata za ministra poljoprivrede.

I SNP i ove tri partije saopštile su da će se, ako bude pokušaja kombinovanja njihovih predloga, vjerovatno povući iz procesa.

U političkim kuloarima se pominje da Pozitivna Crna Gora, partija koja nije najavljivala povlačenje iz procesa, ali koja je od početka insistirala na mjestu u Vladi, jer je opoziciona, takođe može poslati listu sa svojim kandidatima crnogorskom premijeru.

Šta će Đukanović uraditi sa ove “tri karte za Vladu” teško je reći, posebno što je u situaciji da mora ispoštovati Sporazum koji predviđa jedinstvenu opozicionu listu.

Vjerovatno očekuje da se opozicija usaglasi i relaksira i njega i ukupnu crnogorsku javnost od licitiranja imenima, brojem ministarskih mjesta i očekivanjima od kadrova.

Osim građana Crne Gore, dogovor očekuje i Evropska unija, koja je snažno podržala Đukanovićevu ponudu za ulazak opozicije u Vladu.

Sreća je što Vlada funkcioniše u punom kapacitetu i izvršna vlast ne zavisi od dogovora opozicije.

Pokazalo se da inicijativa Pozitivne od 27. januara tek sada dobija na vrijednosti, jer bi, to je sada svima jasno, čekanje na bilo kakav opozicioni dogovor i usaglašavanje dovelo Crnu Goru u žestoku političku krizu.

Izvor CDM

11 KOMENTARI

 1. Matija Ćetaljev Ćenanović priča o uštipcima/Political miracle in Serbia-Duration 24:OO ura…/? Primitivizmu? Crnini-polazeći od osbenog izgubljenog obraza? Kako dolikuje obrazovanoj polupismenoj bu…. na studijskim programima(u kabinetima ?) Vaše Potonje Šanse-tzv VPŠ-stacionirana (slučajno) u Dobroti đe je naučio (za veljega đaola) prva slova-koja je već zboravio(s r b i n bez jezika i pisma nije Srbin-nego M I Š u tikvu..(zapisa Njegoš)? E Matija,Matija Mašala?! A što misliš-kako će mo tvoje autosilovanje nazvati-koje ti traje od “đurđeva dana”(6.svibnja) u cik zore od O1:45 ura do danas do Svetoga Save Erdeljskog(7.svibnja) do OO:43 ura-zla ti ura -24 ure silovanja sebe samoga( to nebi izdurao A S I N O!)? A što jezikom- a što riječima-tebi jedino razumune? Neka te Matija sreća prati uz pomoć gospoda boga i da ti dade ono s’čim nisi rođen-pamet i obraz? Dako onda shvatiš da “tvoje diplome(više no li konja zlatne uzde)-ne čine te boljim…?! Dapače!

 2. Mlati ovaj iz areala -tvorova iz kanatskije prašuma..bezmalo 13 sati-od cik zore -na njegov “đurđev dan” -Matija Ćetaljev Ćećanoviču -od 01:45 do 14:32 sati? Jedino što se /ne/zna-jel vrijeme iskazano (u komentarima)-“srednjejevropsko” ili ševernoamerkinasko..? Po “rukopisu”-bi se reklo da je Labud Špirov Dabanović iz plemna hijena-srodnik tvorova-ISTOG “dnk”iz istog areala ? I gle čuda iz Kanade-potrefi na SNP..? Baš čudno..? Zbora nema-što je insanajvan školovaniji (okićen akademskim zvanjima)-sve je viša opasnost po krtolu-svezanu za zaglupljenost seljaka-“krupnija krtola-glublja seljačina”? Koji-to je očigledno..je siromah(na turskom fukara)-pa i dalje misli da :”NON FACUNT MELIOREM EQUUM AUREI FRENI”-REKOŠE STARI LATINI:” konja ne čine boljim zlatne uzde(DIPLOME-VAJNE-POČESTO KUPLJENE?)-INPORTOVANE.-za kanacke dolore-a more da bidne i u naturi-odostraga .zarad adeta..Yim tutaju-radi reda-ali ne spreda?! Odmori Matija-odrije se ka intakana kućepaziteljka..?

  • Ja imam strpljenja sa primitivcima, ali ne i sa onima koji su ponosni na svoj primitivizam, kao sto je Vas slucaj..
   Vi (“druze iz Prcnja”) bi trebali “da nosite crninu do kraja zivota”,
   “iz zalosti za vasim nistavnim zivotom”.

 3. Sve sto cujemo je samo misljenje, ne fakat.
  Sve sto vidimo je samo perspektiva, ne istina, ali ipak treba imati na umu da .
  niko ne uspostavlja diktaturu da bi branio revoluciju. vec revolucija se pravi da bi se uspostavila diktatura.
  Ovo su samo neke relevantne misli, a ne podsetnik za nostalgicne parazitske periferne kvazirevolucionare koje je vreme pregazilo i koji bi prosli kroz zivot neopazeno, kada ne bi konstantno cedili iz sebe prestali negativni naboj koji kao neki amalgamski otrov drzi njihovo krkhko telo i ono malo duha da se ne raspadne u prah….

 4. 3:33
  Pokret Samo jako: Parodija koja je postala stvarnost
  youtube.com
  Pokret “Samo jako”: Sa Vučićem jedino za 750 miliona evra3:34
  Pokret “Samo jako”: Sa Vučićem jedino za 750 miliona evra
  youtube.com
  More Samo Jako Youtube videos

 5. Evo bora mi Ćetalja iz prašuma Kanackije-lele! Kako ti-kukavico- nezagore od tije vrućina-Kanackije?! Lele Ćetalju Matija od Ćetalja-Ć/K/enjanovića…….m u t-la merda!

   • …”logistika zapete” đe joj mjesto nije,s’pravom se napisno čita “…(zar ne ?) E/I/vo…!!!!!!! Stigao u pripomoć Matiji Ćetalju…sugrađaninu svom…? Svi znaju sve-a IVO rodoslov svoj…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]