Odlučno protiv etničke distance

5

Za vrlo kratko vrijeme ovih dana kasne jeseni 2013. g. za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, napose u Boki Kotorskoj i Tivtu, dogodila su se tri značajna i znakovita događaja, na žalost nijedan pozitivan, naprotiv.

Prvi: istresanje fekalnog otpada iz autocisterne kod crkvice Gospe od snijega u Verigama pod okriljem noći, možda i nije usmjeren izravno protiv hrvatske nacionalne zajednice u Boki Kotorskoj.

Možda je riječ o samo još jednom vandalizmu kojih je u ovoj zemlji zadnjih godina već i previše.

Svejedno, to nije moglo poništiti simboliku ovog čina i ublažiti gorčinu u duši bokeljskim Hrvatima – crkvica Gospe od snijega datira iz 15. stoljeća i dokaz je stoljetnog bivanja Hrvata na ovim prostorima.

Fekalni otpad bačen na nju fekalni je otpad bačen bokeljskim Hrvatima u lice.

Ako se ovaj događaj i može podvesti pod klasičan vandalizam koji nije bio usmjeren protiv hrvatske nacionalne zajednice u Boki Kotorskoj, događaj koji se zbio tek nekoliko dana poslije ovog – kamenje bačeno (opet u noćnim satima) na službene prostorije Hrvatske građanske inicijative u centru Tivta i polomljena stakla na tim prostorijama – već svakako nije tek obično divljaštvo.

Policija je u međuvremenu otkrila vinovnike, u pitanju su trojica maloljetnika, zbog čega ovaj događaj kod bokeljskih Hrvata i uopće dobronamjernih ljudi izaziva još veću zabrinutost.

Jer kamenje bačeno na službene prostorije jedine stranke koja predstavlja i štiti interese Hrvata u Crnoj Gori ni na koji način se ne može protumačiti kao izraz ljubavi prema bokeljskim Hrvatima i kao izraz želje za dobrosusjedskim odnosima, a maloljetnici taj čin sigurno nisu izveli tek tako; netko ih je u obitelji morao učiti (i na žalost naučiti) da mrze Hrvate.

Jedna okolnost je zajednička za ova dva spomenuta događaja – oba su izvedena pod okriljem noći.

A to znači da su u oba slučaja njihovi vinovnici prije svega kukavice.

Objašnjenje za ova dva nemila čina krije se u trećem događaju koji se dogodio između njih. Riječ je, naime, o anketi koju je u broju od 10.12.2013. objavio dnevni list “Vijesti”.

Riječ je o anketi CEDEM-a čija je tema bila etnička distanca u Crnoj Gori.

Podaci u toj anketi porazni su za Hrvate u Crnoj Gori: svaki peti pripadnik većinskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori ne bi želio živjeti s Hrvatima u istoj državi; 31% ispitanika ne bi se željelo družiti s Hrvatima; 50% anketiranih ne bi voljelo da na rukovodećem položaju u državi bude Hrvat; 39% ne bi voljelo da Hrvat bude odgajatelj njihovoj djeci; 31% ne bi željelo da mu pretpostavljeni na poslu bude Hrvat; 24% ne bi voljelo živjeti u susjedstvu s Hrvatima; i, možda i najtragičniji podatak- 56% ispitanika ne bi željelo da im bračni drug bude hrvatske nacionalnosti.

Podaci iz ankete rječito nameću zaključak – duh netolerancije prema Hrvatima s početka devedesetih godina prošloga stoljeća još uvijek je i te kako živ u Crnoj Gori.

Izgleda da mnogi pripadnici većinskog pravoslavnog življa u Crnoj Gori, na žalost, u biti ne žele nadići neke pogrešne nacionalne stereotipe; ne žele obrazovanjem zasnovanom na istini i ljubavi, počevši od svoje obitelji pa do složenijih društvenih struktura, razvijati i širiti duh tolerancije i skladnog suživota.

Jedno je sigurno – Hrvati u Crnoj Gori i njihove institucije na mržnju neće odgovarati mržnjom jer dobro znaju kamo bi to odvelo; ali, s druge strane, svakako neće ni zatvarati oči pred ovakvim poraznim činjenicama; i te kako će ih registrirati, voditi računa o njima i upoznavati s njima relevantnu javnost u cilju zaštite i opstanka svog identiteta na ovim prostorima.

Sigurni smo da će i Hrvatsko nacionalno vijeće svojim djelovanjem doprinijeti tomu da sljedeća anketa ovakve vrste pokaže da je etnička distanca u Crnoj Gori uvelike smanjena.

Hrvatsko nacionalno vijeće

5 KOMENTARI

 1. Ilijaz Bijelićuk-alijas od alijasa Adio Mare,pa evoga prešao sa Portala Analitika kao Analitičar,pa bijaše Bjeladin Humac,Borota,maki mali, Krsto Tokov,Duklja-Zeta-Crna Gora,Šavničanin na ćirilicu i sa njim-on Margit..i tako u krug-do Bokelja koji je lanik tražio “autokevalnu boku kotorsku” sprčakanu u tabulama rzma neofašista Boke Kotorske od ” braće po kami….i kuku vam u ćiberice srba i hrvata” zarad budućnosti svoj djece?Ilijaz,batali se blaaa..blaaaa ba…dosta je tvojih “ljubavi” prema Crnoj Gori,Crnogorima,onijema iz Srbije koji šljegoše na to “tvoje more”-i to kao okupatori!
  Začepi-ali ne vidiš kako se izaziva “revanš” i blati se jedan narod-Hrvati ,koji su vjekovima svoji na svome u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori! Svi ste vi Iliajz Bijelićuk “đeca jednog idiota”-po naški rečeno…N A C I O N A L I Z M A ..šovinizma-sa adresom:fose neofašizma i neonacizma-takozvna europska desnica! Samo Ilijaz Bijelićuk pročitaj tvoj odgovor komentatoru pod Liberal… na temu :pitanje čutanja-nećutanja LPCG-ono je tvoja slika-slika vas čije biće(anonimno ka i vaši “kometari” pod špic nametima) neko prosu kod crkve u Verigama,na prostorijama HGI u Tivtu..i na OŠ Drago Milović s’proljeća u Tivtu-pred lokalne izbore!

  P.S.molim moderatora da provjeri,zašto moj komentar čuči-neobjavljen nekolika dana na temu: diskusija Pure Popovića,prešednika LPCG? Da ANBela..rabota ono zašto je plaćena..manje bi bilo blejanja Ilijaza Ilijazovih Bijelih i Crnihćukova! Zašto?

 2. da gospodje i gospodo HNV-a, latite se zasto bi i trebali patike na noge i obidjite ovu saku naroda od kuce do kuce,jer ce te ostati bez glasaca,jedino ako ne pridobijete one koji rade sve da bi i ovo malo brojnu skupinu Hrvata asimilira-ri,i preveli preko rijeke…..
  Sretan Sveti Nikola svim pravo-slavnim vernicima ma gdje bili u ovu nasu nam jedinu, zajednicku i prelijepu Boku.

 3. Mislim da je tekst HNV malo preostar, i mozda ne odrazava pravo stanje.

  Kamioni prisipaju ispumpane spticke jame gdje stignu, a igdje ih se najmanje vidi. To je sasvim slucajno poslo na crkvu je je oni po noci nisu ni videj;i
  Da djeca bacaju kamenje na HGI vrat nije cudo, ne vole krvatske oznake ili obiljezja. Paraju im ocim, Cim je negdje sahovnica ili dio nje , gotovo gadje se. Mozda ce to vremeno odusit.
  Sto se tice podataka u Vijestima koje je istrazivao CEDEM, mislim da odrazavaju nesto drugo, tj odnos pravoslavnog stanovnostva prema hrvatima u Hrvatskoj, jer medju crnogorskim stanovnistvom ini ne prepozbaju hrvate. U Boki je ovaj odnos sasvim drukciji. Sto se tice Hrvata u Boki i u primorjeu, oni su genetski jedno bice sa srbima u Grblju H Novome i Crnogorcima u tom podrucju. Hrvati nisu druga genetiak od ostailh u ovom podrucju. Neka neko nbapravi genetsko poredjenje , pa ce se vidjet da je to sve jedan narod. Sto se neko izjasnjava da je Crnogorac Srbin ili Hrvat, to je licni osjecaj pripadnosti. A tako bi to trebalo da shvate i oni koji pokazuju ne-ljubav prema Hrvatima. U tom pravcu treba pokazati narodu ko je ko, jer znamo da smo iz sitog sela istog prezimena jedni katolici drugi srbi od istog djeda. Kako mozemo mrzjet istu bratsku krv.

  • Sto velis Makica 2 ,da djeca bacaju kamenje na krvatske oznake,
   ne krijes zadovoljstvo a ? Adio Mare adio pameti,
   Posprdno nazivas krvatske mjesto hrvatske ,
   Paraju im oci,velis,vremenom ce odusit ,kao sto je i tvoja pamet odusila,
   Ne bi to odrasli ,tvoje sorte napravili,onomad prebise djeca ,onog Hrvata navijaca sacekala ga djeca od po 25 i vise godina uprkno,pa ga kukavicki prebise,nesoji
   Malo si se zafrko Makica ,pitanje je bilo jasno misli se na Hrvate u Crnoj Gori a ne na Hrvate u hrvatskoj pa ti tako ova tvoja konstatacija totalni promasaj.
   Adio Mare ,adio pameti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]