Odnos prema Božićnjem ustanku je odnos prema nama samima

11
Stevan Radunović

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović kaže da je ova organizacija u saradnji sa prijestonicom, svake godine, 6. januara organizovalo polaganje vijenca na spomenik učesnicima Božićnog ustanka.

“Time smo ukazivali na značaj ovog događaja i izražavali duboko poštovanje prema njegovim akterima. Smatrali smo, s razlogom, da za 100. godišnjicu treba konačno urediti spomenik, a obilježavanje godišnjice organizovati na državnom nivou. U tom smislu smo se obratili ministru odbrane, obzirom da je upravo to ministarstvo prije deset godina podiglo spomenik i kod ministra Predraga Boškovića smo naišli na potpuno razumijevanje”, kaže Radunović u intervjuu Vikend novinama.

On ističe da je uređenje spomenika uspješno završeno, a proslava planirana na visokom državnom nivou.

“Treba istaći da je taj slobodarski duh Cetinja i Cetinjana nastajao i razvijao se više vjekova. Cetinjani su, u slavnoj crnogorskoj istoriji uvijek aktivno učestvovali ispisujući njene najljepše stranice rodoljubljem, požrtvovanjem, hrabrošću i žrtvama. Prirodno je onda da ova sredina zna da cijeni i iskazuje poštovanje prema takvim primjerima. Cetinjani su imali poštovanje prema ustanicima u čiju čast se organizuje ova proslava još i onda kad se o tome događaju znalo veoma malo ili gotovo ništa, kad on nije bio cijenjen i poštovan ni približno njegovom značaju i kada njegovo slavljenje nije bilo dobrodošlo. Stoga, sasvim sam siguran, činjenica da se godišnjica ovoga ustanka može slaviti pa još da to organizuje država, čini veliko zadovoljstvo Cetinjanima”, smatra Radunović.

Radunović naglašava da je podizanje spomenika obelisk u Bajicama u stvari rezultat već ranije učinjene prekretnice i trasiranog puta kojim želi ići Crna Gora.

“Isto tako, kazao bih da se radilo o prekretnici u odnosu Crne Gore prema sebi. Još i ranije je zvanična i većinska Crna Gora zauzela stav da treba da sama bira svoj put, da izgrađuje svoju državu na njenim hiljadugodišnjim temeljima, da sama sebe izdržava, da čuva i njeguje nacionalni i kulturni identitet i sl. Na takvom kursu, sasvim je prirodno da se podiže spomenik učesnicima Božićnjeg ustanka i da im se konačno da mjesto među slavnim borcima za slobodu Crne Gore”, dodao je on.

Prema njegovim riječima izvjesno je da je komitski pokret nastao kao izraz nemirenja njegovih učesnika sa napadom na slobodu Crne Gore.

“Nažalost, ovaj pokret je bio osuđen na neuspjeh, obzirom na interese i odluke moćnih sila, perfidnost i beskrupuloznost njegovih neposrednih protivnika. Uz sve to, kreatori i realizatori te, vjerovatno najveće istorijske nepravde koja je nanešena jednom narodu i jednoj državi, našli su u samoj Crnoj Gori saradnike i neposredne izvršioce. Možda mnogi od njih i nijesu bili ni svjesni što rade i gdje sebe svrstavaju. Možda su i oni imali dobre namjere ali nijesu uspjeli da prepoznaju šta je pravi put i interes Crne Gore. Neki od aktivnih boraca za “ujedinjenje” su ne dugo poslije toga postali svjesni šta je učinjeno Crnoj Gori i pokajali se zbog doprinosa koji su sami dali. Nažalost, bilo je to kasno i za njih i za Crnu Goru. No, ne bi makar trebalo da bude kasno za nas da na ovom i takvim primjerima shvatimo da Crna Gora treba i mora da gradi politiku na svojim interesima i da se bori za njihovo ostvarivanje”, rekao je Radunović.

Izvor:

11 KOMENTARI

 1. Dok se vi međusobno mrzite i gonite, lopovi ubiraju profit. Možda je neki i među vama, pa se na portal zabavlja?

 2. Badnji danu ofucani što se kriješ iza svakakvih imena avetaš po običaju. I ti ovaj ti prijatelj po glupostima što se naziva Bokelj. Nećete vi vrćat crkve nego ćemo vam ih uzet jado jadni jer su one naše. A vi krvnici i lupeži ćete odit ća. Samo se malo strpite još pa ćete bit mršiknuti za navijek.

 3. ..Krila krilaša..koji zaleleka u Budošku pećinu 15 epetembra.1943.oslije kapitulacije fašističke Italije…”Naša stvar je propala”reče agent -od 1918- zloglasne OVRE..ko nije okrvavio ruke..ajte doma-a mi ostali kako mora-SUĐENJE..To je vaša dobit potla srkanja sa fašističih gamela od 1941 do 1947 godine..dragi zelenbaći-talijanski gamelaši…!!!

 4. Bokelju jadni jadove, lažove i prevarantu. Ti si našao da zboriš nešto. Srbi su najveći krvnici Crnogoraca i ti si jedan od njih. Sad ludiš jer se sve otkriva i jer se vidi što ste radili.
  Doće Grbljani koji su sve samo ne Srbi ali će se i oni osvijestiti jednoga dana da pale badnjak u Kotor, da urlaju i vrište. Doće Crnogorci da lože svoj badnjak ispred svoje crkve dok ne vrnu svetinje koje ste im pokrali. Od vas je najad cijeli svijet ali vas polako sabiraju u torine. Ne pomaže vam ni ona sotona od koje bi se svak normalan stidio. Ali vi nijeste to Bokelju jadni.

  • “…osvijestiti jednoga dana da pale badnjak u Kotor, da urlaju i vrište. …”

   sorajice, pametnice naša, dozvolićeš da te
   ispravim: Badnjaci se ne pale niti lože.
   Badnjaci se NALAŽU. U sedamnaestom
   vijeku su spaljivali vještice. Preporučio bih ti
   da pogledaš film VJEŠTICE IZ SALEMA.
   Oćeš li doći večeras na Pjacu Sv.Luke da
   doneseš i naložiš Božje drvce na Sveti oganj?

  • Da….ima bas puno “Crnogorskih crkvi” u Boki…..pa cemo ih vama vrnuti?
   Ne budi smiješ(a)n(a)!
   Je li Dusko Markovic pomenuo da su i te Komite bili Srbi?
   Nije,a?Preskočio je tu činjenicu?

 5. Žao mi je što vam moram odgovoriti na ovaj dan ali to je jedini način da vi (možda) shvatite što se dogadja oko vas:

  Mučite budaletine jedne,mislite da ćete dobiti “Prvoboracke penzije”,mislite da ova vlast ovo radi zato što je otkrila nekakvu sakrivenu,”vašu”,”pravu” istoriju,pokajala se pa će vama “zaslužnijem Crnogorcima” “vratiti nekakvu crkvu” sve sa onim djeda mrazom u koroti na čelu?
  Prave vam nekakve akademije,Miraša vade iz naftalina kad im treba,pale vas par budala a prije svega nesoja da lijepite plakate po gradovima,spominju nakaradne zakone kojima ce se “vrnuti” prava Crnogoracah a “proćerati konačno mrski Srbi iz nashe Crneh Goreh koju su jokupirali”?!
  Vi ne vidite da je ti predstava za vas budale,ne a?
  Mislite,sad cemo mi zaraditi penzijeh kao zasluzniji(izvinite na pisanju,ne ide mi najbolje jotovanje) Crnogoraci?
  Ljudi,nemojte da vas pale,ne budite budale iako ste Noviji Crnogoraciji(je li ovo ispravno?),necete nista zaraditi,osim par šamara i nogu u prkno dok lijepite plakate!
  Što se ne zapitate,ako je ova vlast “stala iza vas”,zasto vam ne basta da javno izlijepite te plakate nego po okriljem noći,onako stidljivo,kukavički?
  Ne budite budale!
  Večeras će tradicionalno Grbljani i Oravčani veoma javno naložiti badnjake u Kotor.
  Dodjite braćo,pridružite se,ostavite se mitova i legendi.

  • A sto su to badnjsci?
   Jesu li to cjepanice ili snopivi pruca?
   Pale li se sibicama ili upaljacima, ili
   po krtoljski micama ?
   Dolazi li i dimnjacar?
   Sto rade baksuzi, crk-ovni?
   Oce li strasnji sud ?
   Ma gdje je taj bog ?
   Ko ga je izmislio?
   Babarije i i budalastine….

  • Bez tvog elaborata šovinističkog bili bi siromašniji u znanju i poimanju tradicihe.
   E jado opterećeni,jade,sve jedno si NIŠTA!

 6. Sve je kao sto kazes i za pohvalu.
  Pricekat cemo da vidimo sto ce se desavati kad se crkva ustolici, i kakav status ce dobiti zelenasi.
  Da vidimo kome ce se krivati i zasto?
  Da vidimo pravicu !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]