Održan 22. Orjenski maraton

0
Detalj sa trke Orjensko srce

Tokom proteklog vikenda (4, 5. i 6. jun) na Orjenu, kod planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), održan je 22. Orjenski maraton, sa oko 100 učesnika, planinara, šetača, ljubitelja planinskog trčanja i planine uopšte.

U petak je, nakon okupljanja i smještaja planinara u pl. dom i šatore, održana prezentacija (pod otvorenim nebom) dosadašnjih rezultata speleološkog istraživanja Velike pećine u Ljutom kršu, kao do sad najveće pećine u regionu Boke Kotorske i Orjena. Prezentaciju su vodili članovi Alpinističko-speleološkog odsjeka Subre, Nikola Brajović, Iva i Dejan Verigo, koji su opisali neobičnosti ovog objekta čije istraživanje još nije završeno, ali i istakli potencijalnu opasnost od neorganizovanih i neobezbijeđenih posjeta podzemlju, kako po same posjetioce, tako i po njegove povremene stanovnike – slijepe miševe, vrste zaštićene zakonom.

Hiking tura, predah u žitnom dolu

Velika pećina je bila tema i prezentacije Agencije za razvoj i zaštitu Orjena (Željko Starčević), ali sa stanovišta arheologije, odnosno zaštite i valorizacije kulturnih dobara prisutnih u speleološkim objektima Orjena.

Subota je bila rezervisana za trasu „Orjenski planinarski maraton“, dugačku 14 km, a provedenu preko vrhova Grab (1383 m) i Subra (1679 m). Zanimljiv, mjestimično i težak kraški teren, zahtijevao je dosta koncentracije, ali je zauzvrat nudio neobične vidike ispunjene kamenim platoima, jamama, pećinama i kamenim mostovima. Na čelu kolone bio je Nikola Brajović, jedan od najiskusnijih Subrinih planinara, tako da je cijela tura pređena u laganom ritmu, uz usputna razgledanja zanimljivosti. Učesnici su bili iz osam planinarskih klubova: „Montenegro tim“ – Nikšić, „Sinjavina“ – Mojkovac, „Visokogorci Crne Gore“ i „Gorica“ iz Podgorice, „Vučiji zub“ – Trebinje, „Očnjak“ – Gusinje, „Vjeverica“ – Kotor i domaći klub, „Subra“ – Herceg Novi.

Nakon zajedničkog ručka na domskoj terasi, članice NVO Wildlife Montenegro, Marina Radonjić i Belma Šestović, predstavile su korisnu i jednostavnu aplikaciju „iMammalia“, koja prikuplja informacije volontera sa terena, a služi u naučne svrhe za praćenje kretanja i brojnosti sisara u divljini.

Nedjelja je bila posvećena trasi „Orjensko srce“, na kojoj je prvo održano otvoreno mountain running takmičenje i kup PSCG u ovoj disciplini, a zatim i hiking tura osmišljena prvenstveno za najmlađe. Na planinarskoj turi učestvovalo je 30-ak mališana i roditelja. Djeca su prošla veći dio staze Orjensko srce uz zanimljive priče o prošlosti, tradicionalnom načinu života u katunima (ljetnim stanovima), strašnom zmaju Dragu koji živi u šupljinama Subre i nekadašnjem sakupljanju vode u Vodenoj jami za uvijek žedna stada.

Na Subri

Imajući u vidu okolnosti oko korona virusa i nemogućnost dugoročnog planiranja sportskih događaja, u okviru same trke „Orjensko srce“ (na kružnoj stazi dugačkoj  5490 m) organizovan je i kup PSCG na kojem je prvi put proglašen prvak i prvakinja Crne Gore u planinskom trčanju, obzirom da je prošlogodišnja liga PSCG bila prekinuta. U kupu je učestvovalo 6 klubova, članova PSCG: „Subra“, „Gorica“, „Visokogorci Crne Gore“, „Sinjavina“, „Mali Alpinisticki Klub“ i „Montenegro tim“, a najbolji u kategoriji muških seniora su bili: Brano Baltić (PK „Sinjavina“), Daniolo Vešović (MAK) i Denis Vorbjev (PK „Subra“), odnosno, kod žena: Olivera Božinović (PK „Gorica“), Žana Todorović (PK „Montenegro tim“) i Snežana Dabović (PK „Montenegro tim“).

U Apsolutnoj konkurenciji kod muškaraca prva 3 mjesta su zauzeli: Dabović Željko (AK „Sparta“), Baltić Brano (PK „Sinjavina“) i Lepisov Dmitri (individualac), dok je kod žena poredak za prva tri mjesta bio sljedeći: Jovović Jelena (PK „Vučji zub“), Jovović Nada (PK „Vučji zub“) Tabaković Ivana (PK „Vučji zub“).

Takmičenju je prisustvovao i kontrolisao regularnost predsjednik Komisije za planinsko trčanje PSCG, Saša Kulinović.

Odmor na terasi pred pl domom

Održavanje 22. Orjenskog maratona pomogao je Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport opštine Herceg Novi, Planinarski savez Crne Gore, Uprava za mlade i sport, kao i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena-upravljač parka prirode „Orjen“. Ovom prilikom zahvaljujemo Daliboru Čupiću na tehnici za prezentacije, te lokalu Pasta di Bocca, koji je obezbijedio konzumaciju svojih specijaliteta najboljim takmičarima u planinskom trčanju.

UO PK „Subra“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.