Održan okrugli sto povodom Nacrta zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama

0
sa okruglog stola

U okviru procesa izrade prijedloga Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, Ministarstvo kulture je, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Savjeta Evrope i Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, organizovalo danas u Podgorici okrugli sto o ovom prijedlogu zakona.

Učesnici diskusije bili su predstavnici medija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima koja se tiču medija.

U bogatoj raspravi zaključeno je da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, mora uskladiti svoje zakonodavstvo sa EU direktivom o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

Ovaj proces mora biti inkluzivan, koordiniran i transparentan.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović podsjetio je da je u 2018. započeta revizija medijskog zakonodavstva, sa ciljem definisanja najviših međunarodnih standarda i uz ekspertsku podršku najreferentnijih međunarodnih adresa za ovu oblast – Evropske komisije, Savjeta Evrope i OEBS-a, a koju prati široki društveni dijalog svih zainteresovanih strana.

“Usljed ubrzanog razvoja medijske industrije stvorili su se uslovi da dodatna pitanja od značaja za slobodan i nesmetani rad elektronskih medija budu zakonski regulisana. Nacrtom zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama implementirana je Direktiva Evropskog parlamenta i Savjeta o izmjenama i dopunama Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koja je krajem 2018.godine usvojena u Evropskom parlamentu Takođe, Nacrtom su implementirane preporuke iz JUFREX Analize medijskog sektora Crne Gore”, kazao je ministar Bogdanović.

On je dodao da je uvjeren da će današnji rad biti od velike koristi svim poslenicima javne riječi i naglasio da je Vlada Crne Gore otvoren partner na planu demokratskih i reformskih procesa na bazi EU standarda uređenog ambijenta medija, kao bitnog preduslova za izgradnju otvorenog, multikulturnog društva, uz punu spremnost ka evropskim integracijama.

Šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Hermann Spitz kazao je da Crna Gora, kao zemlja kandidat, mora uskladiti svoje zakonodavstvo sa EU Direktivom o audio-vizuelnim medijskim uslugama i da proces mora biti inkluzivan, koordinisan i transparentan.

„EU, zajedno sa našim partnerima Savjetom Evrope i OEBS-om, rado pruža stručnu podršku i pomaže Crnoj Gori u izradi Nacrta zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama. Tri nova zakona koja priprema Crna Gora, kao i tekući poziv za novi Savjet Agencije za elektronske medije, predstavljaju veoma dobre mogućnosti za unapređenje Crne Gore u medijskoj oblasti. To je nešto što građani očekuju i što će EU nastaviti veoma pažljivo da prati“, rekao je Spitz.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet podsjetila je da su ove godine već održana dva okrugla stola o medijima: jedan u februaru o Nacrtu Zakona o medijima, i drugi u martu o Nacrtu Zakona o RTCG. “Oba okrugla stola dala su javnosti priliku da raspravlja o predloženim amandmanima, kao i da čuje analize velikog broja međunarodnih stručnjaka za medijsko zakonodavstvo. Nadamo se da ćemo vam pružiti istu priliku i ovim, trećim okruglim stolom“, kazala je Daviet.

Prema riječima koordinatorke za ekspertizu Savjeta Evrope Lejle Dervišagić, ključne preporuke Analize medijskog sektora iz 2017. godine bile su osnova za pravne reforme Zakona o medijima. “Ove reforme biće sprovedene u drugoj fazi zajedničkog projekta Savjeta Evrope i EU – JUFREX ‘Sloboda izražavanja i sloboda medija u jugoistočnoj Evropi’ tokom naredne tri godine“, kazala je Dervišagić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]