Održan Upravni odbor Jadranskih i jonskih gradova

0
zajednička fotografija sa sjednice

U Budvi je 18. i 19. aprila održana sjednica Upravnog odbora Jadranskih i jonskih gradova.

Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević je, u svojstvu predsjednika Jadranskih i jonskih gradova između ostalog je istakao: ”Dodijeljeno Predsjedništvo nad ovom asocijacijom velika je čast za Opštinu Kotor, a i prilika da zajednički radimo na očuvanju prirodnih vrijednosti jadransko-jonskog basena, unapređenju saradnje u regiji i širenju mira i prijateljstva.

Siguran sam da će zajednički napori dovesti do unapređivanja ekonomskog rasta i prosperiteta naših gradova, poboljšavanjem njihove privlačnosti, konkurentnosti i povezanosti, posebno kroz projekte implementacije Strategije za Jadransko-jonski region. Strategija će doprinijeti da region postane bolje mjesto za žlivot i rad. On može da bude primjer rasta, poslova i ideja, kao i kapija ka ostatku svijeta. Narodi Jadransko-jonskog regiona su već pokazali volju za zajedničkim rješavanjem izazova putem zajedničkog planiranja i usklađenog upravljanja postojećim resursima.

Siguran sam da će saradnja naših gradova stvoriti dodatne mogućnosti za pametan, održiv i inkluzivan rast širom regiona“, kazao je Stjepčević.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je odlučeno da se poslovi sekretarijata ove asocijacije dodijele gradu Ankoni.

Istaknuto je takođe da je neophodno zajedničkim naporima u narednom periodu obezbijediti Forumu status pravnog lica.

Na ovaj način Forum će dobiti podršku iz međunarodnih fondova za projekte i inicijative koje su u skladu sa planom i programom Foruma kao i sa strateškom vizijom razvoja primorskih gradova.

Nova strategija Evropske Unije za jadranski i jonski region kao i novi programi teritorijalne saradnje nude velike mogućnosti za jačanje pomorske ekonomije, kreiranje novih radnih mjesta u regionu, jačanje saobraćajnih i energetskih veza, saradnju među lukama, razvoj održivog turizma i zaštitu mora i priobalja.

Ovom prilikom dogovorene su zajedničke aktivnosti koje će dovesti do povezivanja svih makroregionalnih zajednica na obalama Jadranskog i Jonskog mora, jačanja saradnje na polju kulture i bratimljenja između gradova članova Foruma.

Najavljeno je zajedničko učešće u Jadransko-jonskim makroregionalnim igrama za mlade 2016. u okviru programa Erasmus + kao i saradnja u okviru programa Evropa za građane.

Današnjoj sjednici Upravnog odbora Foruma, pored predstavnika Opština Kotora i Budve, prisustvovali su predstavnici gradova Ankone, Vasta, Peskare, Brindizija, San Benedeto del Tronta i zajednice opština regije Abruzzo iz Italije i grada Ploče iz Hrvatske.

Cilj Foruma je očuvanje prirodnih vrijednosti jadransko-jonskog basena, unapređenje saradnje u regiji, širenje mira i prijateljstva.

Forum promoviše inovativne forme decentralizovane saradnje i partnerstva između lokalnih vlasti zemalja članica.

sa sjednice

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].