Održivi razvoj saobraćajnih gužvi, razvijena buka i masovna kulturna ponuda

4
saobraćajni kolaps u Kotoru

Ljeto ne popušta. Visoke temperature i duge kolone automobila po našim saobraćajnicama  karakterišu ovogodišnju turističku sezonu koja je, po ocjeni stručne javnosti premašila dosadašnje. Po zaradi i broju gostiju koji nas dnevno posjete.

Ono što čudi je zadovoljstvo naše nacionalne Turističke organizacije i resornog ministarstva koji, onako u paketu nikako da shvate da masovni turizam nije rješenje koje će nam trajno donijeti dobit. Osim očiglednog zadovoljstva brojem popunjenih kreveta i noćenja i golog prebrojavanja koliko je vozila prošlo kroz tunel Vrmac koji se ne plaća ili Sozinu, koji je, onako uzgred, morao da se zatvara više puta na dan jer ne može da primi sve koji bi htjeli ka Petrovcu, Baru, Sutomoru ili Ulcinju, naše stručne glave još ne dolaze do spoznaje da niko od turista ne uživa u dugim kolonama i putovanjima višesatnim na kratkim relacijama. Umjesto sezonskih stanova, apartmanskih naselja i spavaonica, trebaju nam hoteli sa pet zvjezdica, brze saobraćajnice, sređeni aerodromi koji mogu da kvalitetno opsluže goste koji nam dolaze, dobar lučki servis. Na žalost, u tome oskudijevamo, ali vlast, po pravilu, mora da bude najpametnija, pa nama ostaje samo da joj vjerujemo i da se znojima svakodnevno pokušavajući da bar za uru prevalimo automobilom kilometar. Možda to i nije loše. Vratimo se izvornom previzu, vlastitim nogama pa počnimo polako ponovo da učimo pješačenje.

A kada je u pitanju kotorsko kulturno ljeto, ne zna se ko pije ali zna ko plaća. Šefovima kotorske kulture programi i promocije, izložbe i koncerti, služe za statikstiku, za ličnu promociju i pohvalu koliko se nečega uspjeli da urade i koliko je toga više u odnosu na minulo vrijeme. Zbog toga više programa u istu uru, na kojima gotovo nikada u publici nema onih koji su organizatori. To nije dobro, ali jeste zasluženo.

S.M.

4 KOMENTARI

  1. Posebno kultura po kroju Urinih aktivistkinja.TROŠI ,BUDZET JE NAŠ!
    I jos kad se samoreklamiraju pa kazu prvi put,nikad ovako,ovo je rijecima Vesne Mandic inace trgovkinje i tezgarosice koja je ove godine samo mogla proci prefinjeni ukus sofisticirane Moskovice inace “glavnog krivca”za modu ove godine u Kotoru.Itd itd….sve u svemu urinirana kotorska kultura.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].