Ogranak Matice Hrvatske u Boki Kotorskoj dobio dva priznanja za svoja izdanja

0
Sebrna povelja Ogranku MH u Boki kotorskoj za Olujni kompas

Glavna skupština Matice hrvatske  održana je u  Zagrebu 23.10 2022. u  maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Skupštinu su uz 127 zastupnika s pravom glasa iz svih ogranaka Matice hrvatske uveličali gosti – Dubravka Đurić Nemec, izaslanica ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, zatim Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba TomislavaTomaševića, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i drugi.

Glavna skupština MH u maloj dvorani Lisinskog.jpg 2

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom je govoru istaknuo zadovoljstvo i zahvalu svima koji su pridonijeli afirmaciji Matice hrvatske u svojim sredinama. Kazao je kako ga osobito vesele značajni iskoraci i novi projekti poput održavanja Prvog festivala knjige u Matici hrvatskoj, tribine Sučeljavanja, osnivanja Savjeta Predsjedništva MH, simpozija o brendiranju ogranaka održanog uOzlju, kao i broj novoprimljenih članova koji se u odnosu na prošlu godinu povećao za tristo postote osnivanje novih ogranaka .Gospodin Gavran je istakao značaj Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku i naglasio da je riječ o modernom i uporabljivom zakonu u kojem nema restrikcija. Zaštitit će sva tri narječja, a uredit će se samo javna uporaba našeg materinskog jezika. Nacrt je na doradi ,a očekuje se i usvajanje u Hrvatskom saboru.

Na skupštini  je bilo riječi i o pitanju rodne kuće Antuna Gustava Matoša, predsjednik je kazao da se planira  se do kraja iduće godine otvoranje  Matoševa spomen-kuća, odnosno da će svi zajedno u Hrvatskoj proslaviti 150. godinu rođenja književnika Antuna Gustava Matoša

Uz redovne izvještaje glavnoga tajnika o radu MH za 2021. i planu rada MH za 2023, prihvaćen je i Izvještaj  Nadzornoga odbora MH za 2021, Časnoga suda MH, Financijsko izvještaj MH za 2021, Rebalans Financijskog plana MH za 2022 i prijedlog Financijskog plana MH za 2023.

U raspravi je uz zastupnike  iz Odjela MH  i Ogranaka MH iz Hrvatske sudjelovala i  Marija Mihaliček  predsjednica OMH u Boki kotorskoj . Govorila je o uvjetima djelovanja i potrebi veće  podrške Središnjice iz Zagreba  Matici hrvatskoj u Boki kotorskoj. Također je  inicirala suradnju  na valorizaciji ličnosti iz Boke kotorske, koji su u prošlosti propagirali kulturnu i nacionalnu misiju Matice hrvatske.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su ovogodišnji pobjednici Festivala klapa u Omišu Klapa Stine i dramska umjetnica i ujedno predsjednica Časnoga suda Matice hrvatske Anja Šovagović Despot koja je kazivala stihove Vesne Parun.

Predsjednik MH je i ove jubilarne godine kada se slavi  180. godišnjica  MH  , na Glavnoj skupštini uručio nagrade ograncima za najbolja izdanja u 2021.godini. Nagradu Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima primio je Ogranak MH u Dubrovniku za knjigu Mare Marić Otok na kojem cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu.

Marija Mihalik , predsjednica Ogran MH u Boki kotorsoj

 Ogranak MH u Boki kotorskoj ima i ove godine razloga za zadovoljstvo jer je uz dosadašnja priznanja,  na ovogodišnjoj Glavnoj skupštini MH jedini ogranak koji je dobio dva priznanja za svoja izdanja: Zlatnu povelju za Muljanski kantual,Liturgijske skladbe o.Konrada Eberta za zbor župe Muo u Boki kotorskoj,   urednika don Roberta Tonsatija i Srebrnu povelju za poetsko – likovnu zbirku Olujni kompas, autora  Željka Brguljana. Priznanja su uručena predsjednici OMH u Boki kotorskoj  Mariji Mihaliček, zastupnici na Glavnoj skupštini .

Ostali nagrađeni:

Zlatne povelje dobili su: OMH u Bizovcu za knjigu Slike koje pričaju, Čitanka čabarskoga kraja (OMH u Čabru), Tri prijatelja izNovog Zrina. Roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga (OMH u Čakovcu), Krijesnice(OMH u Čitluku), Lička pukovnija kroz povijest (OMH u Gospiću), Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992. – 1995. (OMH u Petrinji), Glad i nestašica od 1813. do 1825. u Rovinju (OMH uRovinju), Parnassia Militia (Strasbourg, 1622.) OMH u Svetoj Nedelji, Osvit, godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja (OMH u Šibeniku), Vitko, časopis Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu (OMH u Širokom Brijegu), Bibinje (OMH u Zadru).

Srebrene povelje primili su sljedeći ogranci za svoja izdanja: Bilo jednom u Daruvaru (OMH u Daruvaru), Lirski referendum – „I stihovi dišu“.Najdraže pjesme hrvatskih pjesnika po izboru čitatelja o 180. jubileju Matice hrvatske (OMH uKriževcima), Pramjera ljubavi (OMH u Pazinu), Grof Janković (OMH u Požegi), Suputnici iusputnici. Putovanja i druženja s hrvatskim književnicima za djecu i odrasle (OMH u Skradinu),Zašto sveti Lovro plače – roman za djecu i mlade (OMH u Virovitici), Godišnjak za kulturuumjetnost i društvena pitanja ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima za 2021. godinu (OMH u Vinkovcima), Majčinski kod u dramama Lade Kaštelan, Ivana Vidića i Mate Matišića (OMH u Vukovaru), Molitvenik hrvatskih pjesnika (Florilegij) (OMH u Zaprešiću).

Zlatna povelja Ogranku MH u Boki kotorskoj za Muljanski kantual

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].