Okidač za čudo

8

Piše: Meliha Meli RAMUSOVIĆ

Spontano poput orgazma naučenog napamet, najavio nam se još jedan autokrata.

Premda, ovaj samo u namjeri autokrata. Jer, autokrata dostojan svog zvanja, mora imati državotvorni legitimitet, biti onaj koji vraća uskraćeni ponos svom narodu. Jedini tako vođa dobija legitimitet, kojem se  istrpe čak i nepočinstva ( istrpe , ali nikada ipak zaborave i poput onog slavnog ugovora , ne Temeljnog, ali ne manje temeljnog, đavo kad tad dođe po svoje ).

E pa sada ovaj, kakav-takav, kondicionalni  autokrata  suspenduje institucije sistema, demokratsku praksu, vladavinu prava. Suspenduje razum. Svoj ponajviše. Suspendovao bi izgleda i državu. Da je spasi od sebe same. I od udara. Autokratijom izazvonog.  Pretpostaviljamo to,   sa ovo malo još nesuspendovanog razuma.

I taj puzajući patetičan teatar aspsurda i  više je nego fantastičan sam po sebi da drži pažnju. Ali, ipak uspjeva da se prevaziđe, izvlačeći na scenu jednu još interesantniju pojavu.

Najednom, poput nekog deus ex machina u grčkoj drami, poput neočekivane sile koja se iznenada pojavljuje i rješava nerješivo, oni koji su bili dežurni krivci za razne udare, dežurni remetilački factor, pokazuju se kao nešto drugo. Kao oni koji čuvaju dostojanstvo institucija, vladavine. U krajnoj instanci dostojanstvo svih nas osuđenih na “tražili ste – gledajte”.

I eto tako, onaj koji je mislio da će biti okidač za čudo, koje bi apostolski oplemenilo naše duše i džepove, postao je okidač za jedno drugo čudo. Čudo DF-a kao državotvornog potencijala.

I kao što obično biva sa čudom, mnogi  neće vjerovati u njega. Nazivaće ga prevarom iza koje se prikriva okupacija elementima inostranosti  i opasnim retrogradnim trendovima. Nazivaće ga i novim državnim udarom. Ili sudarom .

Premda taj pomak radikalizma ka centru, neće baš i iznenaditi nekoga ko prati u krug zatvorene procese  susjeda u otvorenom Balkanu.

U svakom slučaju, ova diskreditovana reklama za tehnokratiju s početka priče, otkrila nam  je državu tamo gdje je najmanje bila očekivana.

Da li i kako mogućom u tom kontekstu, ostaje pitanje, prilika, bojazan,  nada.

Kako za koga.  Kao i uvijek kod nas, uostalom.

8 KOMENTARI

  1. Srpski svijet nije cvijet, nego guba i neprijatelj svega Crnogorskoga!
    DF je mini pandan HDZu u kroaciji!
    Sad se rasprcavaju između sebe, debeli
    pajceki svijeta gubitaša, pod nadzorom Vučića i Dejana Lučića !

  2. Ovo je za razmišljanje. Nije isključeno da se desi rasplet partizana i četnika protiv ostalih Ha ha ha ha ha. Eskobare

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]