Oktobarske čarolije drevnog grada

2

 

Bonaca na moru, topla, slana arija, žuti agrumi iz đardina u zlatnom okviru rane jeseni s kraja oktobra u drevnom gradu.

Brodska sirena ranim jutrom najavljuje dolazak više hiljada turista koji će  se sliti pjacama, pjacetama i rivama kotorskim.

Tarace ugostiteljskih objekata ljetnjeg mobilijara i atmosfere dočekuju goste , suvenirnice širom otvorenih vrata šarenih od ponude svih kolora.

Odomaćene mačke kotorske čekaju objektive i bliceve foto aparata, zujanje kamera i mobilnih telefona, spremne da poziraju u svakom kantunu grada.

Zvona crkava svečano objavljuju rane ure, podne i suton.

Za njima, jedva se probijajući uskim ulicama Kotora i novinar Skala radija za odgovore na pitanje što jedu, što kupuju, gdje se obavezno zaustavljaju.

Turistički vodiči sa raznim rekvizitima  suncobranima, kačketima, raznobrojnim trakama na štapu u podignutoj ruci kako bi svoju grupu držali na okupu ispred katedrale Sv. Tripuna, crkvice Sv. Luke i hrama Sv. Nikole, ispred dvijeri crkve Blažene Ozane, ispred Pomorskog muzeja, na Gurdiću, Benovu, pored rijeke Škurde, na pjacetama od brašna, salate, mlijeka, Pjaci od kina, ispod starog sata na glavnom gradskom trgu.

Vratima od mora jedva se prolazi i jedva raspoznaju jezici bijelog svijeta u neku melodiju pomiješanog roka i džeza.

S kraja oktobra kao posred jula u Kotoru starom gradu, ali i pozornicom baroknog Perasta.

Ulični svirači na skalama i pored portuna, ispod škura poznatih melodija svih vremena.

Ugostitelji nam kažu da uz uobičajeno nikšićko točeno pivo, gosti traže crnogorska vina, a na pjatu najčešće su specijaliteti od ribe.

Mušulje se najviše traže, odgovor je vlasnika restorana u starom gradu, a uz njih miriše i brodet, njeguški sir i pršut, lignje, njoke i razne mediteranske paste i rižoti.

Slatka delicija koja im se nudi je tradicionalna dobrotska ili peraška torta u čijem sastavu su menduli  bademi) i miris maraskina.

Oni koji znaju za kotorsku paštu-krempite uglavnom su domaći gosti, a na meniju hotela i restorana, ova poslastica je sve više zastupljena.

U suvenirnicama najviše prolaze mačke svih oblika i boja baš kao one, starogradski oriđinali, ali i kućice gipsane replike starih građevina.

Kotor, Perast i okolina raj je koji liječi i oko i dušu preveo nam je lokalni turistički vodič utisak jednog gosta iz Finske.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]