Olujni kompas Željka Brguljana  jedna je od 17 najljepše oblikovanih knjiga u Hrvatskoj

1
Naslovnica knjige Olujni kompas

Najnovija knjiga, ovoga puta zbirka pjesama, autora Željka Brguljana Prčanjanina, koji živi i stvara u Hrvatskoj, novo izdanje Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, izabrana je među 17 najljepše opremljenih knjiga u Hrvatskoj.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu zaključila je natječaj „Hrvatska lijepa knjiga 2021.“ za najljepše oblikovanu hrvatsku knjigu objavljenu u 2021., a od pristiglih 175 izdanja izabrano je njih 17, objavila je u utorak NSK, saopštava za portal Radio Skala ogranak MH u Boki kotorskoj

Ovo takmičenje pod nazivom „Hrvatska lijepa knjiga za 2021.“ NSK je raspisala na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst, radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni konkurs i izložbu ‘Best Book Design from all over the World’, koja će se održati tokom trajanja sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu ‘Book Art International’, koja se organizuje  u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Najljepše oblikovane knjige

Na konkurs je pristiglo 175 izdanja od kojih je Ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, prof. dr. Nives Tomašević te viša knjižničarka i kustosica Vesna Vlašić, izabrao njih 17, među njima i Olujni kompas, Željka Brguljana. Zbirka poezije je izdanje Ogranka MH u Boki kotorskoj u suizdavaštvu sa autorom , štampano  je u Zagrebu u avgustu  prošle godine. Ilustracije za knjigu je uradio Željko Brguljan, urednica zbirke je Vera Vujović, grafički dizajn je uradio Mario Aničić. Izdavanje knjige omogućeno je sredstvima samog autora i donacijom Matice Hrvatske iz Zagreba, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti  Opštine Kotor i Hrvatskog Nacionalnog vijeća Crne Gore.

 

 

 

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].