Ombudsman: Hitno donijeti odluku o načinu početka školske godine

0

 

Zaštitnik ljudksih prava i sloboda Crne Gore pozvao je Ministarstvo prosvjete i Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti da što hitnije zauzmu jasan stav o načinu početka školske godine i o tome obavijeste javnost.

U dopisu Zaštitnika navodi se da su se instituciji u prethodnom periodu obraćala djeca – učenici, kao i roditelji interesujući se za početak školske godine 2020/2021, izražavajući zabrinutost i neizvjesnost na koji način i kada će nastava biti organizovana zbog epidemiološke situacije i da s tim u vezi ne mogu da dobiju jasne odgovore od nadležnih institucija.

Djeca su iskazala stav da su željni druženja i direktne komunikacije sa učiteljima – nastavnicima koja je nezamjenjiv metod, a koja je međutim, zbog epidemiološke situacije prekinuta 16. marta ove godine, a roditelji su naglašavali da se cjelokupna situacija u vezi sa obrazovnim procesom, organizacija porodičnog života – dinamike, negativno odražava na djecu i njihovo mentalno zdravlje.

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju, za koju je neizvjesno do kada će trajati, a polazeći od preporuka međunarodnih organizacija (UNICEF), različitih iskustava zemalja u Evropi i okuženju, te sve većeg broja naučnih studija koje govore o posljedicama po mentalno zdravlje djece i njihovih roditelja zbog prekida nastave, cijenimo da je veoma važno, što hitnije, zauzeti jasan stav o načinu početka školske godine i o tome obavijestiti djecu, roditelje, učitelje/nastavnike te cjelokupnu našu javnost kako bi se na adekvatan način mogli pripremiti”, kaže se u obraćanju Zaštitnika.

Podsjećamo da su različiti modeli organizovanja nastavnog procesa uz poštovanje preporučenih mjera zaštite: u pojedinim zermljama sprovodi se redovna nastava, a u nekima je kombinovana nastava (online i neposredna).

“Polazeći od činjenice da se u školama ne odvija samo akademsko, već socijalno i emocionalno učenje, društvena interakcija i socijalna podrška, pozivamo vas da u saradnji sa relevantnim institucijama donesete što hitniju odluku i o tome obavijestite crnogorsku javnost”, zaključeno je u dopisu koji je upućen Ministarstvu prosvjete i NKT-u.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.