Ombudsman: Škola prekršila propise, flajeri Bratstva srpske pravoslavne omladine dijeljeni mimo pravila

0

Prilikom podjele novogodišnjih paketića prvacima u tivatskoj Osnovnoj školi “Drago Milović” prekršeno je više propisa jer nijesu bili u skladu sa propisima jer u školama nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u onim koje su licencirane kao srednje vjerske škole, mišljenje je zamjenice Ombudsmana Snežane Mišković.

Bratstvo srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon” je 30. decembra prošle godine prvacima te škole podijelilo novogodišnje paketiće uz koje je prikačilo letak te organizacije na kome je pisalo “Blagosloveni praznici” i potpis “Srpska pravoslavna omladina Sv. Pantelejmon Tivat” sa kontakt podacima.

Nakon ovog čina Ombudsmanu se obratila jedna nevladina organizacija i nekoliko roditelja koji su negodovali zbog toga što je Uprava pomenute škole dozvolila promovisanje vjerske propagande.

“U pritužbi je između ostalog je navedeno da su u osnovnim školama u Tivtu učenicima prvog razreda dijeljeni novogodišnji paketići sa propratnim letcima Bratstva srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon“; da je ovim činom povrijeđen Ustav Crne Gore na štetu hrvatskog naroda katoličke vjeroispovijesti; da su takođe u školama u Tivtu i Kotoru, bili zakazani pismeni zadaci učenicima na katolički Božić i pored apelovanja Ministarstvu prosvjete da se poštuje zakonsko pravo da na crkvene blagdane djeca te vjerospovijesti budu oslobođena od nastave. Smatraju da su time povrijeđena prava djece”, ističe Mijušković.

Ona dodaje da su se instituciji obratili i pojedini roditelji koji nijesu željeli da se imena otkriju u postupku, te naveli da su se u OŠ “Drago Milović” u Tivtu uz paketiće djeci, dijelili promotivni flajeri Srpske pravoslavne crke, promovišuću vjersku propagandu, te da tim povodom direktor nije preduzeo ništa u cilju sprečavanja tog djelovanja.

Uprava OŠ “Drago Milović” je u izjašnjenju pojasnila da se Školi, telefonom obratilo nekoliko bivših učenika, sa željom da posljednjeg dana škole prvog polugodišta, djeci prvacima podijele novogodišnje paketiće.

Iz te obrazovne ustanove tvrde da im je na pitanje hoće li će svi prvaci dobiti poklon, rečeno da hoće.

“Direktor se informisao i o sadržini paketića, koji su po najavi iz firme Swisslion; dogovoreni su detalji oko donošenja paketića i organizacije”, piše u Mišljenju ombudsmana.

Direktor je naveo da je tog dana delegirao svog pomoćnika, da je kasnije od roditelja usmeno obaviješten da je dijete dobilo i propagandni listić, kao i da je saznao da je uz paketić postojao i letak SPC.

On je istakao da je odmah pozvao jednog organizatora i uputio mu kritiku, posebno na način neobaviještenosti uprave o namjeri dijeljenja bilo čega sem dogovorenih paketića, te da mu je odgovoreno da su željeli da djeci čestitaju praznike.

“Međutim direktor ni u sadržaju čestitke – letka nije vidio ništa lose. Dodao je da su nakon nekoliko sati krenule reakcije različitih lokalnih subjekata; smatra da je bio nemoćan da onemogući već urađeno, te se izvinio putem medija, da znajući da niko nije ništa pričao niti širio kakvu propagandu učenicima I razreda (uzimajući u obzir da đaci još nijesu opismenjeni i ne znaju šta na letcima piše, dok im stariji ne bi protumačili) smatra da su djeca, na osnovu subjektivnog suda roditelja, nezasluženo bila uvučena u svakodnevne razmirice starijih”, piše u Mišljenju Mijušković.

Ona dalje navodi da je direktor pojasnio da su djeca vidjela samo slatkiše i njima se obradovala (po izjavama učiteljica) a letak je (ko ga je uzeo) za njih predstavljao samo šareni papir koji djeca uzimaju „radi reda“ i privlačnosti kolorita na njemu.

“Što se tiče djela pritužbe da je bilo zakazano pisanih provjera znanja za katolički Božić, direktor ističe da se već godinama vodi računa da sve ocjene, a samim tim i provjere znanja budu prije katoličkog Božića, jer u tom periodu ima odsutnih đaka i profesora, koji slave. Naglasio je da su ti navodi stoga potpuno netačni, po njegovom mišljenju i zlonamjerni i politizovani”, naglašava Mijušković, i dodaje da direktor smatra da je čitava priča nezasluženo dobila negativan tok, i škola nezasluženo stavljena u centar dnevnopolitičkih obračuna, na štetu đaka.

Mijušković zapaža da su u JU OŠ “Drago Milović” u Tivtu, 30.12.2020. godine članovi udruženja – Bratstva pravoslavne omladine Tivat, po prethodnom usmenom odobrenju direktora ustanove, podijeljeni poklon paketići, sa slatkišima iz firme “Swislion”, učenicima prvog razreda. Uz paketiće podijeljena je i čestitka “Blagosloveni praznici” sa potpisom “Srpska pravoslavna omladina Sv. Pantelejmon Tivat” sa kontakt podacima te organizacije.

“Prema navodima nastavnika, predstavnici navedenog udruženja došli su ispred učionica sa velikim džakovima, podijelili paketiće djece, dajući im i svoje flajere, te da je događaj izazvao negodovanje od strane pojedinih roditelja, zbog kako su naveli promovisanja vjerskih obilježja. Nastavnici su istakli da djeca tog uzrasta ne posjeduju sposobnost razumijevanja pročitanog teksta, te ni smisao tih flajera”, piše u Mišljenu zamjenice Ombudsmana.

Zapaža se, dodaje ona, da u svojim izjašnjenjima pojedini nastavnici ističu da je po uručivanju paketića, napravljena i fotografija, dok su neki od nastavnika istakli da bi paketiće podijelili i da je bila u pitanju neka druga organizacija koja ih dijeli.

“Navedene aktivnosti nijesu bile u skladu sa propisima koji definišu da u ustanovi nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u onim koje su licencirane kao srednje vjerske škole. Sama činjenica da su djeci podijeljeni paketići sa slatkišima za Novu godinu, sama po sebi ne predstavlja povredu prava djece. Darivanje djeci predstavlja važan dio novogodišnjih praznika. Međutim, dijeljenje bilo kakvih propagandnih poruka koje nijesu u vezi sa obrazovanjem i vaspitanjem, a čiji smisao, prema navodima učiteljica, dijeca tog uzrasta i ne razumiju, nije u skladu sa ciljevima obrazovanja. Iako u čestitci nije bilo nekog poziva u smislu učešća ili vjerskog djelovanja, isti je sa određenom “reklamom” odnosno vjerskim obilježjem, te predstavlja vid religijskog djelovanja u obrazovnoj ustanovi”, ističe Mijušković.

Prema njenim riječima ta organizacija je iste paketiće mogla podijeliti i na drugi način u toj opštini, umjesto u obrazovno-vaspitnoj ustanovi u kojoj je zabranjen svaki vid religijskog, političkog ili drugog sličnog djelovanja.

“Smatramo da je Uprava škole, do detalja trebala biti upoznata sa namjerom darodavca, koju je i ostvario, da osim slatkiša, dijeli i propagandne letke vjerske organizacije. Rukovodstvo škole i profesionalci koji su u njoj zaposleni, dužni su da vode računa o poklonima koja se dijele djeci, da s tim u vezi upozore potencijalne darodavce, kao i da prije podjele bilo kakvih paketića djeci, pažljivo provjere sadržinu istih”, stoji u Izvještaju.

Mijušković posebno zabrinjava činjenica da su djeca bila dodatno uvučena u svakodnenve razmirice starijih, jer su djeca samo vidjela slatkiše, a reakcija je nastala nakon što su roditelji pročitali sadržinu čestitke – flajera.

Ona podsjeća da je u konkretnom slučaju za sačinjavanje fotografije bila neophodna saglasnost roditelja/staratelja shodno zaštiti prava djece na privatnost, te činjenica da takve fotografije, predstavljaju lične podatke djece i ti podaci se moraju obrađivati shodno zakonu .

Zaštitnik preporučuje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da da jasna uputstva direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova o procedurama prijema različitih oblika poklonakao i u slučajevima učestvovanja učenika u različitim humanitarnim aktivnostima.

“Ministarstvo je dužno da u roku od 20 dana od dana prijema ovog mišljenja, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore dostave izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama za izvršenje preporuka JU OŠ „Drago Milović“ Tivat – da preduzme blagovremeno radnje i mjere kako se ovakve ili slične situacije ne bi događale. Škola je dužna su da u roku od 20 dana od dana prijema ovog mišljenja, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore dostave izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama za izvršenje preporuka”, zaključuje Mijušković.

A.O., CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]