OO DPS Kotor: Sjednica SO sazvana mimo zakona

4

 

U nefunkcionisanju gradske vlasti i njihovog minimalnog interesovanja za sprovođenje programa za razvoj opštine, moramo skrenuti pažnju javnosti na okolnosti u kojima funkcioniše lokalna vlast u Kotoru.

Član 40 Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da se sjednice skupštine opštine sazivaju po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Skupštine opštine rade na sjednicama, a ne po sazivima kao državni parlament, te nije moguće zakazati novu sjednicu prije završetka sjednice koja je u toku.

Odbornički klub DPS-a, kao ni ostali odbornički klubovi koji participiraju u radu lokalnog parlamenta nisu dobili očekivano obavještenje o nastavku XVI sjednice, te shodno tome nije bilo moguće zakazati XVII sjednicu, a sve u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine  i Poslovnikom o radu Skupštine.

Razloge za neodržavanje nastavka započete sjednice od 15.maja 2018. godine predsjednica Skupštine nalazi u dopisu predsjednika Jokića kojim isti obavještava skupštinu da povlači sve preostale tačke dnevnog reda.

Naravno da predsjednik nije mogao da utiče na institute odborničkih pitanja i odgovora koje postavljaju zainteresovani odbornici i tek nakon što bi se ta tačka dnevnog reda iscrpila stvorili bi se uslovi za zaključenje rada na XVI sjednici Skupštine i omogućilo zakazivanje XVII sjednice.

Predsjednica Skupštine je dobro upoznata da je započetu sjednicu u skladu sa članom 71 Poslovnika skupštine trebalo nastaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je prekinuta na zahtjev odborničkog kluba Demokrata.

Predsjednica Skupštine se nije udostojila da poštuje Zakon, Statut i Poslovnik i pozove predsjednike odborničkih klubova na konsultacije, te nakon toga odredi datum nastavka skupštine i utvrdi ima li uslova – kvoruma za održavanje iste.

Nasuprot tome, ona preuzima nadležnosti skupštine obavještavajući predsjednika da “nije u mogućnosti održavanje lokalnog parlamenta zbog razloga objektivne prirode, te da su isti više nego poznati” i “moli da postupi po ovlašćenjima u skladu sa članom 59 Zakona o lokalnoj samoupravi”.

Očigledno da su predsjednici Skupštine važniji koalicioni dogovori u odnosu na interese samih građana, pritom, duboko svjesna činjenice da je koalicija u Kotoru pred potpunim sunovratom i da dogovora unutar koalicije odavno nema jer preovladavaju različiti sitni interesi.

Uvaženi građani Kotora više su nego svjesni zastoja u funkcionisanju lokalne samouprave, nerealizovanja strateških planova i pravnog nasilja koje iz dana u dan sve više eskalira.

Predsjednik Opštine je protivzakonito preuzeo ovlašćenja i nadležnosti Skupštine opštine propisanih Statutom i Poslovnikom, te donio niz odluka koje se odnose na finansiranje pojedinih segmenata lokalne samouprave pritom zanemarujući činjenicu da raspolaganje novcem svih građana Kotora se može vršiti samo u skladu sa usvojenim finansijskim planovima od strane lokalne skupštine za pojedine budžetske korisnike.

Ostavljamo građanima Kotora da sami procjene o kakvim nezakonitim radnjama se u konkretnom slučaju radi  i da će na narednim skorašnjim izborima znati kome će ukazati povjerenje, a to sigurno neće biti partije koje u ovom trenutku participiraju u vršenju vlasti, kaže se u saopštenju Informativne službe OO DPS Kotor, dostavljenom Skala radiju.

4 KOMENTARI

 1. Sto briga njih za zakon, uzance i medjusobno postovanje
  Kotorski parlament je u crnim 90im godinama bio olicenje tolerancije i postovanja -nazalost ovi ajvani u zadnje dvije godine su ga okaljali

 2. I sto sad?
  Oce li opet neko od Vas 10ak godina
  obecavat zaobilaznicu, lift na sv.Ivana
  pothodnik kod Lucke kapetanije,
  kao “Ona” , nespominjuca grofica.
  O “Kascelanki” i Bazenu , da ne zborimo!
  Obecanja , ludim radovanja !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].