OO DPS: Perast je biser Boke Kotorske i treba mu posvetiti posebnu pažnju

1

 

Perastu, kao biseru Boke Kotorske, više nego ikad potrebno je posvetiti posebnu pažnju i održivim regulativima dužni smo stvoriti uslove za poboljšanje infrastrukture i uslove za življenje.

Imajući to u vidu Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Kotor se zalaže za uvođenje izletničke takse za Perast za sljedeću turističku sezonu. Turistička organizacija Opštine Kotor je tokom 2018. godine, u konsultacijama sa predstavnicima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, razmatrala uvođenje izletničke takse za Perast, međutim, iz nepoznatih razloga bivša kotorska vlast nije shvatila ozbiljnost situacije pa, samim tim, nije ni tražila saglasnost Vlade Crne Gore. Ovo pitanje je, inače, posebno došlo do izražaja zbog komunalnog haosa koji se stvara u Perastu, od kojeg grad nema nikakve koristi.

S druge strane, aktuelne informacije sa svjetskog turističkog tržišta upozoravaju da našoj državi prijeti opasnost od tzv. overturizma, što znači da na jednoj lokaciji ima toliko posjetilaca da to negativno utiče kako na lokalno stanovništvo tako i na životnu sredinu.

Perast je, nakon Starog grada, najposjećeniji dio kotorske opštine u koji dolazi više od trećine putnika sa kruzera. Svi izletnici koji iz pravca Dubrovnika dolaze autobusima, kao i više od polovine gostiju hotela na teritoriji opština Budva, Tivat i Herceg-Novi kojima agencije organizuju izlete.

Poređenja radi, broj izletnika u starom gradu u prošloj godini premašio je iznos od pola miliona, dok samo za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 305.000, na osnovu čega se do kraja tekuće godine očekuje najmanje 550.000 izletnika, odnosno, računatih po cijeni od 1€ po osobi za grupe veće od pet turista, prihod od 550.000 €.

Na osnovu navedenih pokazatelja, prihod po osnovu izletničke takse za Perast iznosili bi ne manje od 250.000 €, a taj iznos bi se, na osnovu posebno utvrđenog plana, opredijelio isključivo za unapređenje lokalne infrastrukture kao i podizanje životnog standarda mještana Perasta, kaže se u saopštenju OO DPS-a Kotor, dostavljenom Skala radiju.

1 KOMENTAR

  1. Danas smo bili na Gospu a trazili smo parking preko pola sata…to je najveći problem Perasta koji je postao prelep ….kao da si došao u carski grad …..odavno nisam vidio nešto ljepse a obisao sam stotine primorskih gradova mediterana….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.