Open data: Lakše do skupštinskih dokumenata

0

U cilju povećanja transparentnosti i otvorenosti rada Skupštine Crne Gore, na novom veb sajtu, dostupni su setovi otvorenih podatka („open data“) čija primarna svrha je dalja upotreba i ponovno objavljivanje i korišćenje, saopšteno je iz te zakonodavne institucije.

Kako pojašnjavaju, ta novina omogućava javnosti da, bez prepreka, pristupa izvornim podacima Skupštine, što umnogome olakšava njihovu analizu i upotrebu.

“Dakle, podaci objavljeni na ovaj način, osim što garantuju veću transparentnost rada Skupštine, omogućavaju zainteresovanoj javnosti da koriste podatke više puta, u različite svrhe”, saopšteno je iz Skupštine CG.

Na sajtu je, za sada, moguće naći pet zbirki podataka: budžet, vozni park, spisak službenika i namještenika sa zvanjima i kontaktima, listu poslanika 27. saziva, te zarade poslanika, imenovanih, izabranih i postavljenih lica.

“Cijeneći značaj objavljivana podataka u ovom obliku, u planu je objavljivanje i drugih vrsta informacija, koje, sa aspekta njihove ponovne upotrebe i korišćenja, mogu biti zanimljive javnosti”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, Skupština Crne Gore objavljuje podatke u otvorenom formatu i na Portalu otvorenih podataka (data.gov.me), koji predstavlja centralnu bazu objavljivanja otvorenih podataka državnih organa Crne Gore.

Broj objavljenih zbirki podataka na ovom sajtu, za veoma kratko vrijeme je Skupštinu Crne Gore svrstao u institucije sa najviše objavljenih zbirki informacija.

“Imajući u vidu raznovrsnost podataka koje Skupština Crne Gore posjeduje, a prepoznajući značaj njihovog objavljivanja u mašinski čitljivom, odnosno otvorenom formatu, u 2021. godini je planiran razvoj njenog sopstvenog portala otvorenih podataka”, zaključuje se u saopštenju Skupštine CG.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]