Opozicija nije uspjela da smijeni predsjednika Opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića

13
Sa današnje sjednice SO Kotor

Sa sjednice SO Kotor

sa sjednice

Gotovo da ni na jednoj sjednici SO Kotor nije bilo toliko odbornika kao danas, ali ni predstavnika izvršne vlasti ni novinara.

Nije ni čudo ako se zna da je na dnevnom redu bio prijedlog 14 odbornika kotorske opozicije o smjeni predsjednika opštine Aleksandra Stjepčevića, a sa druge Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore kotorskog SDP-a.

Nakon konstatacije da Skupštini prisustvuje 29 od 33 odbornika proceduralno se za riječ javila odbornica SDP-a Bruna Lončarević, koja je pročitala Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore tražeći da se u cilju kvalitetnog i sveobuhvatnog sagledavanja Nacrta sporazuma odlože 39. i potom 38. sjednica skupštine opštine, a da se sastanak sa zainteresovanim subjektima zakazuje za 21. april. 2016. godine, u sali Skupštine opštine Kotor (Palata Bizanti), sa početkom u 18 sati.

Prijedlog SDP-a nije prihvaćen, pa je odbornica Lončarević napustila zasijedanje.

Predsjedavanje Skupštinom Nikola Bukilica, koji je član SDP-a Crne Gore prepustio je, u skladu sa poslovnikom odborniku DPS-a Željku Avramoviću.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici SDP-a dr Ivan Ilić i Olga Duhović, napustila je Bruna Lončarević, a povukao se Nikola Bukilica u svoj kabinet.

Nije bilo ni potpredsjednika opštine Branka Nedovića.

Od opozicije nije došao Bojan Brocić, a prisustvovao je odbornik Pozitivne Crne Gore Ranko Proroković koji nije učestvoao u raspravi, a nije se ni prijavio tasterom, kako je uobičajeno.

U ime 14 odbornika koji su tražili smjenu predsjednika Stjepčevića, obratio se Vladimir Potpara, odbornik DF-a.

On je kazao da je već 2012. godine, kada se formirala ova vlast bilo jasno da ona neće funkcionisati za dobrobit svih građana.

On je konstatovao da vlast koja počita na ucjenama, a ne na idejama i programima ne može voditi grad u bolji život.

Potpara je istakao da je bilo više inicijative opozicije SDP-u, Liberalima i HGI-u da raskinu koaliciju sa DPS-om kako bi se formirala nova vlast koja će se brinuti za interese ovoga grada.

Predsjedniku se zamjera kada je u pitanju Luka Kotor, za koju opozicija tvrdi da je bila na prodaju, za brojne neurađene projekte od kojih se posebno ističu sportska dvorana, zaobilaznica, žičara do San Đovanija, odnosno potrošene pare za istraživačke radnje za izgradnju lifta, neizgradnje hotela “Fjord”, zgrade “Jugooceanije“, zimskog bazena, i još niz nezavršenih poslova.

Stekao se utisak da Potpara, a to će reći i opozicija koja je potpisala ovu inicijativu više bavila SDP-om, odnosno njihovim ne raskidanjem koalicije sa DPS-om u Kotoru.

Potpuno je jasno da je opozicija na to računala, ali im se to, kako reče jedan iz vladajuće koalicije i ovoga puta izjalovilo.

Mićo Dobriša, ispred SNP-a je kazao da se pituravanjem odustajali od objekata gromoglasno najavljivanih građanima i zapitao ko će odgovarati za utroše sredstva stotina hiljada eura za određene projekte od kojih se odustalo.

Stjepčević snosi kosenkvence vladavine DPS kroz vrijeme, kazao je Dobriša i zapitao se što je sa projektima urbanist planovima, evropskim trotoarima

Vido Drašković, odbornik Liberalne partije je izrazio čuđenje, pogotovo od koalicionih partnera za ovakvu inicijativu.

On je kazao da su zajedno radili, i to kvalitetno i da nemaju čega da se stide. 

On je siguran da je ova kolacija zaslužila povjerenje građana, koji će zadnju riječ dati na izborima.

Milivoje Šovran, nezavisni odbornik srpske opcije je kazao da ne napada lično Stjepčevića, ali, kada je imenovan za predsjednika opštine znao je ušto je ušao. 

Na mnoga pitanja, kazao je Šovran nema odgovora, kao što je sa oročenim parama, rasprodajom opštinske zemlje, rasprodajom cijele CG, ko će odgovarati za stotine hiljada eura za jalove projekte izgradsnje tunela i zaobilaznice.

Tunel “Vrmac” još nije tehnički primljen.

Vi ste personifikacija vlasti koja za to snosi odgovornost, kazao je Šovran.

Mladen Živković, odbornik URE je razloge za smjenu predsjednika Opštine Kotor našao u neizvjesnosti rada Luke Kotor i prava korišćenja akvatorijuma kotorskog zaliva, zatim odsustvu vizije razvoja grada i nepridržavanje strategija koju je Stjepčević sam predložio, zatim DUP Prčanja, novca utrošnog za gradnju lifta za koji se ne zna da li će se graditi kao i pitanje gradske pijace za koju sumnja da je neko taj prostor “namirisao“za neku drugu aktivnost.

Dragica Perović, odbornica Demokratske srpske stranke se zapitala zašto su stali radovi na izgradnji sportske dvorane u Škaljarima, koliko su do sada koštali i koliko će ubuduće, ako ikada budu nastavljeni, budući da su probijeni svi rokovi.

Milivoje Latković, odbornik DF-a je konstatovao da Kotor propada iz dana u dan i pitao Stjepčevića što je urađeno za vrijeme njegovog mandata i koliko je kao građanin i gradonačelnik zadovoljan učinjenim.

Predsjednik kotorskog DPS-a i Kluba odbornika ove partije u SO Kotor Željko Aprcović je, odgovarajući na brojne optužbe koje su dolazile iz opozicionih redova kazao da su mnoge investicije u toku, da nije tačno da se ništa nije uradilo.

Opština Kotor je osvijetljena i asvaltirana, naveo je on.

Sportska dvorana će se raditi ali ova vlast, kazao je nije kriva što je izvođač radova otišao u stečaj.

Aprcović je kazao da mu priča pojedinih odbornika liči na prepisivanje sa facebooka, posebno kada je riječ o gradskoj pijaci Markat kopjom se manipuliše u političke svrhe.

-Ne možete mimo volje građana da ad hok dođete na vlast. Deveti oktobar je blizu i izbori su blizu pa ćemo vidjeti, poručio je Aprcović.

Nakon iscrpne diskusije u kome su odbornici opozicije utrkivali više da ponove rečeno, završena je rasprava, a predsjednik Stjepčević se obratio odbornicima, vrlo emotivno govoreći o proteklom vremenu na čelu Opštine, za koje se traži njegova smjena.

Stjepčević je kazao da nije sprovodio politikanstvo niti po partijskoj osnovi zapošljavao ljude.

On je potvrdio raniju izjavu da je predsjednik svih građana i kazao da nikad niko njegov nije dijelio ljude ni po političkoj ni nacionalnoj osnovi, a ni boji kože i da je lično ljude tretirao isključivo kao ljude.

-Nesposobni i nelojalni gradu neće imati u mom timu mjesta, ali to za godinu nijesam uspio da uradim. Tačno je da sam doveo neke ljude, više manje uspješne na određena mjesta, rekao je on.

Stjepčević je bio jasan da mu ne fali mi entuzijazma i da ne spava zbog poslova koje ima.

Stjepčević ne vidi politički  raskol u redovima kolaicije sa kojom su sve odluke zajedno donešene.

Ukoliko su i griješili, bila je zajednička greška, kazao je Stjepčević.

Međunarodne nagrade koje je dobio grad svjedoče da je Kotor najvažniji grad za Crnu Goru prema kojem moraju pravi odnos imati svi, a posebno Kotorani, rekao je Stjepčević.

-Kotor će biti na nivou Monte Karla i to nije samo moje nije lično moje mišljenje, poručio je kotorski gradonačeklnik.

-Žičara je pokrenuta, ali dok se prvi kamen ne zakopa niko ne vjeruje, jasan je Stjepčević.

Pothodnik je rješenje saobraćajne gužve, a u kapitalni budžet je ušla i rekonstrukcija zatvorenog plivačkog bazena u Škjaljarima, a što se tiče kotorske Luke, Stjepčević vjeruje da će biti pozitivno riješena priča  u korist grada i da će se  intenzivirati aktivnosti u tom pravcu.

Kada je riječ o hotelskim kapacitetima, Stjepčević je konstatovao dugogodišnje stagniranje vjerujući da će aktivnosti ubrzati Ministarstvo turizma, a za poboljašnje vodovodne i kanalizacione mreže tražiće se kredit iz KFW banke.

U trenutku kada je predsjedavajući Skupštinom Abramović, nakon završne riječi predlagača Mića Dobriše pozvao na glasanje o inicijativi za smjenu predsjednika kotorske opštine, opozicija je zatražila pauzu nakon koje je saopštila da neće učestvovati u glasanju ako se ne obezbijedi prisustvo predsjednika Skupštine Bukilice i odbornika SDP-a.

Dobriša je, u ime opozicije predložio nastavak Sjednice, odnosno glasanje za sjutra u 9 sati, ali DPS na to nije pristao.

Nakon toga opozicija je napustila skupštinsku salu, a prozivkom je ustanovljeno da Skupština nema kvorum, odnosno da je prusutno od potrebnih 17 svega 14 odbornika.

Da li je napuštanje sjednice prije glasanja za smjenu predsjednika u isto vrijeme i povlačenje inicijative opozicije kada su ustanovili da nemaju većinu koja bi odlučila u njihovu korist, konstatovaće pravni stručnjaci.

Do tada, ono što je sigurno, predsjednik kotorske opštine i dalje je Aleksandar Stjepčević.

Ipak, naknadno je predsjednik SO Nikola Bukilica obavijestio odbornike da je zakazao nastavak sjednice za 13. april u 9 sati.

13 KOMENTARI

 1. Kotor će biti na nivou Monte Karla…S’tom razlikom što Monte Karlo ima Đokovića-a Kotor “PP-ca”(“P/b/anamu Primorca”)? Na “suvi dok”-u Škaljare-na livade Lipovčeve(Lujeve?)? Kuda plovi ovaj “nasukani suvi dok”? Kroz isti “portun”-Bižanta”palac”-koji nije znao PLIVATI ->>(pa se siromah trsio 1946-utopio se pod rivu kotorsku-nezna mu se groba ni mramora)<>(BIŽANTOVE ZAOSTAVŠTINE)<>(ko u njega preteč-poslije izbora s’jesni kada nam rode rog-ači)<>(ovi “nasljednici BIŽANTOVE ZAOSTAVŠTINE)<<- na "zli put" ovoga naroda u ABlejanje-kontrarevoluciju 1988/1989 godine-kad su KROJILI i SKROJILI "KAPICU-CRNOGORSKU" -KOTORU ZA NARDENIJE 50 GODINA…? Ali brez džamadana,gaća(čakšira),dokoljenica,opanaka na špag(oputu)..sa gunjinom preo junačkije "P/b/anana-pleći"?

 2. SO Kotor ukupno broji………………….33 odbornika?
  Od kojih su..:
  – SDP…………………………………………5 ”
  – Opozicija…………………………………14 ”
  – Neovisno zavisni od gospođe blizne.. 1 ”
  – Pozicija(DPS,LP,HGI)………………… 13 ”
  ———————————————————————-
  U K U P N O:……………….. 33 odbornika
  Sa sjednice odsutno(etapno):
  – SDP(4+1)………………………………… 5 odbornika
  -ostali svi prisutni-(različito od bliznice-zaduženi)..oliti njih 27+1 odbornik? Dakle,pitanje glasi :..ko je glasovao PROTIV toga da se prešednik Saša Stjepčević-/s/makne sa mjesta prešednika opštine Kotor? Ako je njih 14 glasovalo za smejnu? Ja znam-da ovdje nije u pitanju”matematika”-nego guzica-za koju daju sve-a nju nizašto! Mama mia cvanti…?

 3. Dobrog čovjeka postavili na pogrešnom mjestu. Sada on treba da vadi vruće kostanje iz ognja. Da odgovara za sva nepočinstva svojih prethodnika. Ipak za Sašu nema zime do oktobra. Ljekarski esnaf iz kotorskog SDP-a neće glasati protiv kolege. Bez obzira da li to većina građana želi ili ne.

 4. Ispade da je Saša odgovoran za sve. Pa čak popuniše i radno mjesto odakle je došao, Opozicijo i pozicijo, pokažite bar malo da vam je stalo do Kotora, a ne da prozivate i kudite Sašu zarad bolje startne pozicije na predstojećim izborima. Saša, iskuliraj ih sve!

 5. Što Saša , opozicja je tragična. Javno za srpstvo, crkvu srpsku i jezik .Sram ih bilo usred Crne Gore i pitome Boke.I oni da skidaju finoga Stjepčevića koji je kulturan doktor i humanista.
  A SDP do jučesu donosili iste oduke a danas kako Ranko iz PDG diriguje, Đe im je karakter? sramotno.

  • Svim koji nailikujete na “stari grad”-i “pametujete”-..”ispod prosa” ispoljavajući-kroz “filigramsko” provlačenje “demokracije”-oliti nacionalno vjersku mržnju…ja vam jemac nećete dalje od Solila-u Krtoljsko polje! Danu te “gospodo domobranorodoljubivi”-a “ĐE STE BILI” prije 28 godina-đe prije 18 godina,kad je ova današnja”malo više od ništa”- SuDoPerrica-do skoro na dvoru gospodara Crne Gore>>-(njeni tadašnji LAKEJI kasapina i grobara sa Dedinja-nosioci sumanutih ideja na prostorima SFRJ-tačnije na prostoru opštine Kotor)<>-(njihovi potomci-vi tuti cvanti danas!)-<<-za koje Petar I. u svojijm "Poučenjima u stihovima" zapisa i ovo:"Ne uzdaj se,brate u LAKOMCA Ostupiće i od Boga Tvorac,Od zakona i od svoje vjere,…Otačastva,roda,i plemena,Jer ne ljubi časti ni poštenja,Nego blago,da se obogati,I zato će svakoga izdati"! Imali-ljepšeg primjera-nego "malo zagrebati" u njihovo današnje blago-blago NABIGUZOVIĆA-ili u ono njihovo "blago"- GOLOGUZOVIĆA-na "srpsku staru godinu"-1989 kada oboriše vlast u opštni Kotor! Do dans-niko nam ne reče:ZAŠTO JE PALA TADAŠNJA VLAST u Kotoru? U Kotoru koji bijaše u pet najrazvijenih opština SFRJ! A istine radi-i danas je Kotor u pet(5)najnerazvijenih opština CG(Plava,Rožaja,Petnjice,Gusinja..)-mašala?! U uslovima kad nam naš TUP "FJORD"-glumi-gluvari-statira u ulozi TUP "Plavsko jezero"-iz Plava? Na pjeni od najljepšeg mora na svijetu-Crnogorskog mora i njegeove NEVJESTE JADRANA -BOKE KOTORSKE!

 6. sramna skupstina sve vas treba pricerati vi samo pazite svoj dzep i stolicu…sramota đe ovi grad ide…

 7. Što bi Saši ni jednu nije svezao da valja. Trema,neki drugi faktor, što je ono?.Predlažem mu da sebe čuje.

  • Božo, njemu nije dobro to si i ti primijetio. To se manifestuje njegovim rijecima koje su nepovezane i stihijske. Ima strasan problem, nego… Katnic bi trebao da malo proceslja opstinu pa neka kaze ko ga pritiska i zasto. Sasa je dobar momak ali…

 8. Kuku nama jadnima,koliko nam se grad obrusaje svaki dan,iz sekunde u sekundu u svakom pogledu,a oni paze samo na svoje dzepove i kriju se iza drzavnosti…..Naravno nicija ne gori do zore..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]