Opozicija želi povratak devedesetih, populističko ludilo je sve snažnije

9

Poznato je da politička nemoć vodi ka manipulaciji, pa se tu domaći političari sjete nacionalizma, podjela, a sve za glas više i udobnu fotelju koju godinu duže. Tako je i sada. Ista matrica, isti pokušaji, a cilj samo jedan-fotelja, ne građani, ne njihov boljitak. A gdje nas to vodi nacionalizam?  Sagovornici CdM-a kažu da je nacionalizam počeo da buja, da patriotizam na baterije sve prisutniji, a da je populističko ludilo sve snažnije. Znamo, kažu, gdje nas je nacionalizam odveo devedesetih. Tamo bi neki htjeli, kako dodaju, ponovo da vrate Crnu Goru.

Lider Liberalne partije Andrija Popović za CdM kaže da se, nažalost, može čak govoriti o nacizmu “ante portas” i spoznaji da je Evropa postala izuzetno nestabilna, što potvrđuju parlamentarni rezultati u Švedskoj, državi sa najvećim standardom, na kojima je tvrda desnica osvojila blizu 20 odsto glasova.

“Populističko ludilo je sve snažnije, nacionalizam je počeo da buja. Crna Gora se teško može oduprijeti tom evropskom trendu. Kako evropski, tako i crnogorski liberali, socijalisti, socijaldemokrate, moramo se zapitati gdje griješimo i što je potrebno uraditi,da se zaustavi ponovni prodor nacionalizma i da budemo društvo tolerancije, razumijevanja, solidarnosti. Vjerovatno naš najveći aktuelni prioritet je zaustavljanje instrumentalizovane podjele društva koja počiva na političkim, vjerskim, nacionalnim diobama”, smatra Popović.

Da je nacionalizam na dijelu prisutan u raznim oblicima u Crnoj Gori, smatra funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj. Nažalost, kaže on za CdM, danas u Crnoj Gori imamo stranke tj.političke grupacije, prvenstveno u opoziciji, koje raspiraju nacionalnu i vjersku mržnju, zarad dnevne politike.

“Isto se činilo i 90-tih godina. Dakle, najvažnije je za pojedine partijske organizacije birače okupljati oko jedne teze za koju smatraju da je uzvišena, a do sada je uvijek model bio isti- nacionalizam. Nažalost, danas je za pojedine nacionalizam ili lažni patriotizam ili kako se narodno naziva, patriotizam na baterije, najunosni biznis. Najlakše je za naše, pojedine opozicione subjekte, manipulisati masama. Važno je samo imati dovoljno demagogiju koja će usaditi ideju nacionalizma. Siguran sam da u Crnoj Gori ima dovoljno ozbiljnih demokratskih subjekata i struktura i da je ova država stekla imunitet na udare nacionalizma, šovinizma i ostalih destruktivaca”, jasan je Gegaj.

Zagađuju javni prostor

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Emir Hadžimušović nema dilemu-nacionalizam, ali i ksenofobija se pojavljuju u Crnoj Gori prije svega kao refleks opšteg porasta desnih i radiklanih pokreta u Evropi. Dodaje da su pojedine domaće političke grupacije uvidjele da je puno lakše uzimati glasove borbom za nacionalna pitanja, samo jednog naroda naravno, nego dati odgovore na pitanja koja se tiču kvaliteta života svih naših sugrađana.

“Gdje nas je to dovelo devedesetih godina dobro znamo, tako da sam siguran da ogromna većina građana naše zemlje ne nasijeda više na te priče i podjele. S druge strane, kod određenih političara i pokreta se javlja i otvorena ksenofobija koja za cilj ima ljude drugačijeg porijekla, što je takođe veoma opasno i takođe produkt sličnih razmišljanja unutar nekih zemalja EU, koje dovode do ogromnih problema kad su u pitanju političke prilike u tim zemljama. Na sreću, takvi političari su kod nas marginalni, ali žesto “zagađuju” javni prostor čestim izmišljanjem, fotomontažama i podvalama, koje za cilj imaju raspirivanje kseonofobije u našoj zemlji”, tvrdi on za CdM.

Hadžimušović dodaje da, kako god se situacija bude razvijala, SDP će biti na onoj strani koja je civilizacijski i istorijski superiorna, strani suživota, mira, dobrosusjedstva i otvorenosti za različitosti.

“Crna Gora ima puno problema sa kojima treba da se izbori, od nezaposlenosti (pogotovo mladih), malih plata, loše socijalne situacije do promašaja vlasti u privatizacijama i neostvarenih projekata. Tako da odgovrne političke elite trebaju staviti sve svoje kapacitete u službu borbe za poboljšanje kvalitea života svih naših sugrađana, jer jedino tako svima zajedno može biti bolje”, ističe sagovornik CdM-a.

Predsjednik FM SDP-a ističe da nacionalizam po definiciji i u pravom smislu nije loš. Ipak, upozorava da ga mi na Balkanu, koristimo u pogrešne svrhe.

“Ovaj naš možemo poistovjetiti sa Ajnštajnovom definicijom koja kaže: Nacionalizam je dječija bolest. To su ospice čovječanstva. Nacionalizam kod nas predstavlja odgovor na strah od nečeg stranog i nepoznatog, zatvaranje. Nacionalizam kao takav treba držati pod kontrolom na Balkanu, jer smo mi jako ranjivi. Svi raniji sukobi su potpireni nacionalizmom, i u ovom 21.vijeku, idalje neko koristi taj nacionalizam i na njemu jako dobro profitira”, jasan je on.

Prema njegovim riječima, prije svih izbora u našoj državi, svjedoci smo da neko namjerno počinje da podiže tenzije.

“U nedostatku rezultata i konstruktivnih političkih programa, iskrivljena nacionalistička retorika popunjava novinske stranice. Neki naši političari se na javnim skupovima počnu “udarati u prsa” ko više voli našu državu. Obično, to bude vladajuća partija koja prijeti opoziciji da će na izborima biti kažnjeni zbog “izdaje” ove države. I onda kao da već imaju spreman odgovor, Demokratski front, u statutu partija građanske profilacije, u suštini partija sastavljena iz više manjih prosrpskih partija i nekih u nastanku građanski orijentisanih, odgovara najavom protesta, rušenjem Vlade… U prilog ovoj činjenici, svakodnevno na našoj državnoj televiziji možete pratiti suđenje za navodni teroristički napad na dan parlamentarnih izbora, a kao zanimljiva činjenica je da su svi koji su pronađeni napadači srpske nacionalnosti. Kad bi se svi istinski nacionalisti i vodili tim vrijednostima, onda bi radili isključivo u korist domovine a ne za vlastite interese”, zaključuje Hadžimušović.

Razara društvo

Da nacionalizam, ma od koga god poticao, djeluje razarajuće na bilo koje društvo, za CdM kaže portparol Socijaldemokrata Stefan Šušter. Svjedoci smo, dodaje on, da je takve posljedice ostavio i na crnogorsko društvo u ne tako dalekoj prošlosti.

“Pa opet, postoji više političkih grupacija u opoziciji koje su i danas sklone pokušajima da nas vrate u vrijeme kada je naše društvo bilo podijeljeno i to raznoraznim performansima, istupima ili događajima isključivo nacionalističkog prefiksa, čiji je cilj provokacija. Razlozi za takvo njihovo djelovanje su različiti. Jedni pokušavaju da vrate dio biračkog dijela tom senzacionalističkom retorikom, jer se u takvom prostoru najbolje snalaze, a drugi pak, vjerovatno žele da osvježe dio svog biračkog tijela (nadamo se veoma mali), podsjećajući ih da su i dalje privrženi svojimpolitičkim korijenima. Ali i jedni i drugi traže utočište u nacionalizmu, svak na svoj način, nemajući šta drugo da ponude građanima Crne Gore”, jasan je Šušter.

Sve u svemu, ističe on, nacionalizam, u bilo kom obliku, vodi isključivo degradaciji cjelokupnog društva i potrebno ga je svesti na najmanju moguću mjeru.

“A najbolji recept za to je intenzivan rad na planu ekonomskog razvoja naše države, čije će benefite osjetiti svi naši građani”, zaključio je Šušter za CdM.

Miraš Dušević

CdM

9 KOMENTARI

 1. Jedan Miraš više…
  A kad Pura nešto izjavi, znamo da je to na liniji DrPSveta. Oni i Adrijan, dan prije glasanja u Skupštini, oštro se usprotiviše novom Predlogu zakona o prostornom planiranju. Kad bješe glasovanje – ostaše u sali!!
  Toliko o njihovoj principijelnosti i “istini” koju brane.

 2. Evo zemunica anke gotova ce biti,
  ide suhomedja , a plato ce bit na par mjesta umjesto gumna, staza “pod brdo” vise od pola utrta , napredujemo sa “labirintima”, dako ih bude vise nego u reakcionarnim katakombama
  Zlatnijeh njiva i Tabacine.
  Pepito, jedino ce biti manje kupina i
  sipaka pasovnih, jerbo su “fasovali”.
  Stigli su tovari a 3 buse imaju od prije!
  Nadjene su i pecine, nismo ih sve
  istrazili , radi zmija, ostavljamo to za
  zimu !
  Valjala je ova akcija, ucesnicima je podigla ego i ljubav prema domovini!
  Odabrani “kosjersko-segacki vod” ,
  jos radi i ne zove nikog u pomoc.
  Vidimo Mi , koja je ura!
  Hvala na interesovanju Pepe.

 3. Popoviću naj…bo si sa većinom ovih licemijera.Samo vlastiti špag i ni brokva više toga!Biće svašta za bojat se!

  • A sto Vi velim cijelo vrijeme,
   zbijte redove i dodjite na Banj,
   pod narodni barjak, casti i slobode.
   Plivanje , skakanje i druzenje po jos toplim danima.
   Evo su se i dame prikljucile, bravo!
   Tu smo, ne mozemo se razminuti,
   bolje fino , no poprijeko, kao neka
   ex braca sto otidose da se “biju” oko
   Dombasa, jer odjen ne smiju!
   Ha ha ha, bas su smijsni Ti “ratni
   psici” , mi bi ih pobjedili i na briskulu,
   i na tresetu, pa i na sie sete!
   O plivanju, veslanju i vaterpolu , da i ne
   govorimo !
   Zato , svi na Banj !

 4. Draga SKALO po mojoj procjeni se 2-3 frustrirana manijaka permanentno oglašavaju na vaš portal da bi lječili svoje frustracije! LP i da vas još dugo slušamo i pratimo vaše teme!

 5. Dobro je, da napokon padnu sve maske, i dobro vidimo ko to koga i zasto ( vise), “ne voli”!
  To su oni sto su se “kleli” u bratstvo i jedinstvo , “oradjali” sa nama drugacijima, a i razni “nasi” koji nas
  sile , kojem cemo se privoljeti carstvu!
  Razna “bivsa braca” lazu i upiru prstom na nas, jer ne mogu nas slagati vise
  nikada – to je sto vecina iz naroda,
  vidi , cuje i osjeca.
  Diferencijacija, segregacija ,
  nepovjerenje, nesloga, nerazumjevanje,
  nacional-klerikalizam, stigme ,
  predrasude i novi harizmaticni fariseji
  brifuju i “spremaju” , cvijet nase
  omladine , u tudje apokalipticne ratove!

 6. Nista cudno, cijelo vrijeme diskusije to
  najavljuju!
  Ima Nas, koji se vec duze spremamo, za najgore scenarije!
  Sve sto se trpalo pod tapic, evo
  ponovo na vidjelo .
  U Boki su “svima” nesto, Crnogorci
  zapeli, ka kost u grlo!
  Sto je , sto hocete u Crnoj Gori !
  Izdjelili ste se i homogenizovali i zatvorili u svoja dvorista, pa odapinjete
  sporkarije! Cuvajte se reciprociteta!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.