Opština Kotor i stanari naselja Plagenti na zajedničkom poslu zaštite prostora

3
Lokalna uprava objasnila građanima o čemu se radi

Sa Zbora građana u Dobroti

U prostorijama Mjesne zajednice Dobrota sinoć je održan zbor građana naselja Plagenti zbog najave gradnje stambenog objekta na zelenoj površini ispred zgrada.

Đorđije Vukčević, glavni administrator opštine Kotor i koordinator Radne grupe za borbu protiv korupcije obavijestio je građane da je ovo pitanje radna grupa proslijedila ministru finansija Radoju Žugiću, zaštitniku državne imovine Crne Gore Dragani Đuranović, ministru saobraćaja i pomorstva Radoju Brajoviću, Vrhovnom državnom tužiocu  Ivici Stankoviću i predsjedniku Opštine Kotor Aleksandru Stjepčeviću.

U dopisu stoji da je “Privredni sud u Podgorici u izvršnom postupku donio Zaključak o prodaji dijela nepokretnosti izvršnog dužnika AD Jugooceanija iz Kotora fizičkim licima nakon sprovedenog javnog oglašavanja za prodaju. Predmetna katastarska parcela je nastala cijepanjem osnovne katastarske parcele 1995 KO Dobrota I, upisane na Jugooceaniju AD Kotor, a po planskom dokumentu DUP-a Dobrote, ima namjenu pejzažno uređenje  na kojoj nije dozvoljena izgradnja objekata. Uvidom u izvod iz DUP-a Dobrote proizilazi da katastarska parcela 1995/2 KO Dobrota I predstavlja zelenu površinu između stambenih objekata i blokova. Razlog zbog kojeg Vam se upućuje ovaj zahtjev je da nam dostavite podatke o statusu pravnog lica AD Jugooceanije Kotor, odnosno koju funkciju i privrednu djelatnost isti obavlja i imovinu kojom on raspolaže (koliko ima zaposlenih, ko vrši nadzor, koje radon tijelo donosi odluke i sl). Pravno lice AD Jugooceanija Kotor na području opštine Kotor ima, između ostalog, imovinu koja predstavlja zemljište između stambenih plokova, koje je davnih ’70-tih gradila za svoje zaposlene. Bivši radnici Jugooceanije svoje stambene jedinice su uredno otkupili, dok se zemljište između stambenih blokova i dalje vodi na AD Jugooceniju Kotor. Trenutnom prodajom katastarske parcele 1995/2 KO Dobrota I, od strane Privrednog suda u Podgorici, koja je bila u vlasništvu Jugooceanije Kotor, a u naravi da predstavlja pejzažno uređenje i javnu namjenu, izaziva sumnju kod velikog broja građana naselja Plagenti da ima koruptivnih elemenata od strane AD Jugooceanija Kotor u ovom predmetu i da će ista nastaviti sa rasprodajom imovine koja predstavlja zelenu površinu u okviru stambenih blokova”, navodi se u dopisu.

Simeona Begović, sekretarka Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove Opštine Kotor je građanima saopštila da je u saznanju da je Vrhovno državno tužilaštvo uputilo zahtjev Ministarstvu finansija da se izjasni povodom navoda kotorske Radne grupe za antikorupciju, kao i da se u Ministarstvu finansija radi po ovom predmetu.

“Prikupljaju se svi dokazi i činjenice iz Centralnog registra o imovini Jugooceanije kako bi se uradila kompletna informacija koja bi išla prema Vrhovnom državnom tužiocu. AD Jugooceanija Kotor od 2012. godine nije izvršila preregistraciju, tako da je njen status praktično firma koja ne postoji”, kazala je Begovićeva.

“Ali postoji imovina i mora se ustanoviti ko njom gazduje. Pravi put je da se ovim bavi Vrhovno državno tužilaštvo, a svi skupa da utičemo da ono što ažurnije radi na ovom predmetu i preispita kako može da se obavlja prodaja imovine preduzeća koje nema svoj status”, poručila je ona.

Stanar naselja Plagenti Ivica Županović ne sumnja, kako je rekao u dobru namjeru Opštine, ali se pita ko je i kada isparcelisao parcelu, ko je na pjeni od mora procijenio vrijednost kvadrata na 68 eura i zašto, ako je već moralo, nije bivšim radnicima Jugooceanije, po pravu preče kupovine ponudio da kupe parcelu.

”Sve zgrade i površine su građene na našoj grbači. Sa stanovima smo dobili put, stepenice, parking, zelene površine. Što ako se to bude prodavalo,” zapitao se Jovo Bećir i kazao da zato treba zaštititi, prije svega interese stanara koji ne mogu helikopterom do svojih stanova.

Na ostala pitanja građana odgovarali su  Slavica Vojinović, sekretarka Sekretariojata za urbanizam i predsjednik Mjesne zajednice Dobrota Dejan Adžić, koji je kazao da logički tamo nema mjesta za gradnju i da će lokalna samouprava zaštititi interese građana.

Na zboru je dogovoreno da stanari koji su angažovali advokata u cilju zaštite svojih prava, Opština i Mjesna zajednica budu u stalnom kontaktu i rade u zajedničkom cilju zaštite ovog prostora.

sa Zbora građana MZ Dobrota

3 KOMENTARI

 1. Moje je demokratsko pravo da izrazim sumnju u dobre i pravedne
  namjere svih ovih adresa kojima su upućene peticije protiv
  gradnje na kat. parc. 1995/2. Osim možda predsjedniku
  Opštine Kotor Aleksandru Stjepčeviću. On će jedini u skladu sa svojim
  ovlašćenjima pokušati da spriječi građevinsku hajdučiju, ali
  na kraju će tajnim kanalima komesarski presuditi Podgorica.
  To što je parcela po DUP-u “parkovno i pejzažno” uređena,
  u besudnoj zemlji ne znači ništa.
  Određenim kanalima, uradi se “prenamjena”
  (naravno za lijep honorar) date parcele, glasačka
  mašina podigne ruku, i… stanari bloka “D” neće
  vidjeti ni neba iznad svojih balkona!
  Zabiraj!

 2. A ZAŠTO NISTE ISTAKLI DA JE U NAJAVI PRODAJA JOS 900m2 ZEMLJIŠTA JUGOOCEANIJE ???
  Narode Kotorski može to biti i ispred vašeg prozora!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]