Opština Kotor na Open Days u Briselu

1
Jelena Stjepčević

Opština Kotor učestvuje na manifestaciji Open Days – Otvoreni dani 2014, koja se od 6. do 9. oktobra održava u Briselu i okuplja više od 6.000 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz čitave Evrope.

U okviru ove manifestacije odvija se veliki broj radionica posvećenih temama od interesa za evropske lokalne i regionalne vlasti.

Zajedno sa još 14 partnera iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije i Bosne i Herecegovine, Zajednica Opština Crne Gore i Opština Kotor bili su partneri I koorganizatori radionice sa temom “Strategija EU za Jadransko-jonski region – uloga regiona u njenoj implementaciji”.

Strategija EU za Jadransko-jonski region počiva na podsticanju “plavog rasta” tj. razvoju pomorske ekonomije te saobraćajnih i energetskih veza, zaštiti životne sredine i razvoju održivog turizma.

Makroregionalni pristup je novi oblik saradnje između susjednih regiona u EU i izvan nje, kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti evropskih fondova, odnosno kako bi se sinergijom različitih instrumenata i politika za isti novac postigla veća dodatna vrijednost.

U okviru ove radionice predstavljena su, i o njima se diskutovalo, četiri osnovna stuba Strategije: plavi rast, povezivanje regiona, zaštita životne sredine i održivi turizam.

Na panelu “Plavi rast”, o prekograničnoj i transnacionalnoj saradnji Opštine Kotor u svijetlu podsticanja razvoja integrisane pomorske politike u Jadransko-jonskom basenu govorila je Jelena Stjepčević, koordinator za međunarodne odnose Opštine Kotor, stoji u saopštenju Kabineta kotorske gradonačelnice.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]