Opštinski plan za zaštitu i spašavanje od požara prošao Javnu raspravu

3
Branko Nedović i Maksim Mandić

Branko Nedović i Maksim Mandić

Na danas održanoj Javnoj raspravi o Opštinskom planu za zaštitu i spašavanje od požara govorili su Branko Nedović, potredsjednik kotorske Opštine i koordinator radne grupe za izradu Plana i Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja Kotora.

Nedović je podsjetio da je Nacrt ovog dokumenta usvojila SO Kotor na sjednici 23. decembra i zaključkom opredijelila da javna rasprava po tom dokumentu traje 45 dana.

On je kazao da je do danas bio otvoren mejl Službe za zaštitu i spašavanje za primjedbe, ali nije bilo ni primjedbi ni sugestija koje bi pomogle da sam dokumenat bude kompletniji, kvalitetniji i da se doradi ako se pokaže da su prijedlozi kvalitetni.

Nedović je kazao da je na zahtjev Maksima Mandića od strane Direktorata za vanredne situacije 21. secembra dobijena saglasnost na plan zaštite i spašavanja od požara na teritorije opštine Kotor.

Tim dokumentom Direktorat daje saglasnost na Plan zaštite i spašavanje od požara na teritoriji opštine Kotor, naglašava da je Plan urađen u skladu sa nacionalnim planom za zaštitu od požara, Zakonom o zaštiti i spašavanju,

Pravilnikom o metodologiji za izradu planova za zaštitu i spašavanje i konstatuje da u potpunosti omogućava sprovođenje aktivnosti zaštite i spašavanja od požara.

Saglasnost je potpisao generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mersad Mulić.

Nedović je kazao da su se stekli uslovi da  ovaj dokumenat, po okončanju javne rasprave dobije status prijedloga i bude dat na usvajanje Skupštini opštine.

Stručni dio Plana obrazlagao je Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja Kotora istakavši važnost ovog dokumenta koji je, na žalost kasnio skoro dvije godine.

Ovo je, kazao je on, drugi plan koji je grad Kotor dobio.

Prvi je bio Plan zaštite i spašavanja od poplava.

Plan je rađen po metologiji koju je dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, odnosno Direktorat za vanredne situacije i civilnu bezbijednost a na osnovu Nacionalne strategije za zaštitu i spašavanje od požara i svih mogućih hazarda.

Mandić je kazao da je plan podijeljen u dva dijela, opšti i posebni.

Posebno je važan posebni dio koji obuhvata analizu hazarda, moguće nastanke požara, procjenu ugroženosti šuma od požara.

Stari grad je podijeljen u požarne sektore kojih ima šest.

Mandić kaže da će svaki požarni sektor biti predstavljen na  kartama koje su u fazi izrade.

Po njima će se rukovoditi u datim situacijama Opštinski tim za vanredne situacije, a ukoliko bude trebalo Nacionalni tim za vanredne situacije.

Mandić je naglasio da je radna grupa imala pomoć i od Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Perasta koji je dostavio par tehničkih primjedbi.

Radi se o pojedinim naseljima koja su zaboravljena, a radi se o Dražin vrtu, Oravcu, Strpu, Lipcima, Kostanjici i Morinju.

Oni će svakako biti uključeni u plan.

U svim sektorima su obrađeni svi objekti.

Mandić je govorio i o složenosti gašenja požara u starom gradu, hidrantima od kojih su mnogi neupotrebljivi, požarima na moru i loše definisanim rješenjima po kojima, ukoliko izbije vatra u zalivu mora da se zove Služba iz Bara u čijoj je to nadležnosti.

Na žalost, izuzetno malo interesovanje građana, ali i predstavnika javnog sektora učinili su da ove javne rasprave gotovo budu besmislene.

Zbog toga je potpredsjednik Nedović kazao da će se ubuduće postarati da upoznaju javnost mnogo snažnijim medijskim kampanjama i drugim oblicima koji moraju dati bolji rezultat.

interesovanje izostalo

3 KOMENTARI

  1. Nemote očekivati od Luke nemaju okle kako da oni nešto pomognu tehnički. Neka im krene kakva vatra na jahte nedaj Bože pa da vidimo.

  2. da nema vašega znanja i požrtvovanosti što bi se mogli osloniti na pomoć i savremenu tehniku od društva i opštine da vam pruži moja kućo?Nego su vazda pompijeri bili humani i pošteni i činjeli narodu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]