Orjenske bukove šume, vrijedno stanište brojnih ptičijih vrsta

0
Saveljić, Jovanović i Stanišić

Orjen su pred kraj prošle sedmice posjetili predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, Darko Saveljić i Marija Stanišić, kao i Dragan Jovanović iz partnerske organizacije Eko “Boka“, dok je u ulozi domaćina bio Željko Starčević, član PK “Subra“, partnera u projektu.

Cilj posjete je upoznavanje stanja na terenu i planiranje narednih koraka u realizaciji prekograničnog projekta “Posmatranje ptica i eko-turizam na južnom Jadranu“ (BETSA).

Ovom prilikom grupa je obišla više rubnih lokacija Orjena, atraktivnih za ovu aktivnost: Đevojačke grede, Šilobod, dvije destinacije iznad sela Kruševice, kao i napušteni katun Poljice, a na kraju posjete se upoznala sa djelatnošću porodice Tripković u oblasti eko-turizma.

Marija Stanišić, diplomirani biolog, u CZIP-u je zaposlena od juna 2011. a aktivna kao volonter od 2006 godine.

Trenutno angažovana na poslovima projektnog koordinatora, pa je i ovom prilikom razmatrala na terenu mogućnosti povezivanja posmatranja ptica sa ostalim vidovima eko-turizma.

Projekat predviđa da u hercegnovskom zaleđu dobijemo i nekoliko uređenih vidikovaca sa klupama, a jedna od lokacija su upravo Đevojačke grede kao mjesto koje spaja mogućnost posmatranja ptica, sa zanimljivom istorijskom pričom i atraktivnim vidicima na ulaz u Boku.

Mada su vidikovci u okolini Kamenog i ovog puta prepoznati kao značajne tačke za posmatranje migracija ptica, najveće interesovanje izazvale su orjenske bukove šume, kao visoko vrijedno stanište brojnih ptičijih vrsta.

Zanimljivo je bilo vidjeti Saveljićevu predanost poslu: cijelo vrijeme je proveo sa dvogledom u rukama, a ni rezultat nije izostao, pa je i ovog puta registrovao veći broj ptičijih vrsta, među kojima veoma ugroženi suri orao i tri vrste djetlića.

Saveljić je ornitolog i v.d. direktora, a u CZIP-u je od osnivanja.

Dugi niz godina angažovan je na istraživanju ornitofaune Crne Gore, prvo u Zavodu za zaštitu prirode, a potom i Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ovaj poznati crnogorski ornitolog ističe da je prisustvo djetlića dobar indikator velike očuvanosti šume, jer se radi o krovnoj vrsti, koja zahtijeva očuvan ekosistem.

Orjen je inače idealno stanište za ptice jer ima stare listopadne šume sa puno mrtvih stabala, koja predstavljaju zdrav ekosistem planinskih područja.

Recimo na kraju da je Saveljić ponudio kao doprinos CZIP-a naporima Agencije za razvoj i zaštitu Orjena na zaštiti ove planine, objavu naučnog rada o pticama Orjena, što će svakako predstavljati veliki doprinos obogaćivanju fonda egzaktnih podataka o stanju ornitofaune na ovom području, navodi se u saopštenju planinarskog kluba “Subra”.

Saveljić u okolini Kruševica
okolina Poljica drvo puno rupa od djetlića
pogled sa Djevojačkih greda
Poljice

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]