Osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali

1
Solila

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Tivat i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, uz podršku organizacije Euronatur i njemačke državne Fondacije za zaštitu prirode, organizuju završnu konferenciju projekta “Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem: osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali“ koja će biti održana 28. septembra u Tivtu.

U prvom dijelu događaja biće organizovana posjeta rezervatu “Tivatska solila” sa početkom u 9 sati, dok će konferencija biti održana u multimedijalnoj sali Opštine Tivat sa početkom u 11 sati.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta, dati prijedlozi za buduće zajedničke aktivnosti, kao i predstavljena vizija razvoja tog lokaliteta kao ekoturističke destinacije.

U okviru projekta je realizovano niz aktivnosti u cilju stvaranja uslova za posjetioce, kao i promocije ovog područja kao ekoturističke destinacije.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kao upravljač ovim područjem, je izgradilo info punkt – Centar za posjetioce, u kojem je, putem ovog projekta, zaposlen turistički vodič koji je svakodnevno na usluzi posjetiocima, a obilazak rezervata je besplatan.

U periodu rada vodiča, ovaj rezervat je obišlo više od 500 domaćih i stranih posjetilaca, što govori o turističkom potencijalu područja.

Takođe, organizovan je niz edukativnih radionica u okivru obilježavanja značajnih ornitoloških datuma gdje je učestvovalo blizu 2000 učenika osnovnih i srednjih škola sa primorja i ostalih djelova Crne Gore.

Još jedan od ključnih rezultata ovog projekta je izrada Studije o upravljanju  programom posjetilaca kao potporni dokument za budući plan upravljanja ovim zaštićenim područjem koji je u izradi kod Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U sklopu promotivnih aktivnosti projekta, izrađeni su promotivni materijali u vidu brošure, mape i on-line aplikacije koje sadrže informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja.

Dodatno, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u proteklom periodu izvršilo uređenje ulaznog dijela rezervata, izvršilo popravku mostova i postavilo parkovski mobilijar, dok je Centar za zaštitu i proučavanje ptica obezbijedio nabavku i postavljanje solarnih panela radi napajanja Info punkta solarnom energijom.

Realzacijom ovog projekta, kroz uspješnu saradnju upravljača, opštine i nevladinog sektora, značajno se unaprijedilo stanje rezervata “Tivatska solila” koji je sada osposobljen za posjetioce i ljubitelje prirode.

1 KOMENTAR

  1. Potpuno pogresan naziv solila!
    To nijesu Tivatska solila, nego istorijski Grbaljska solila. Na njima su uvijek radili Grbljani kako za Balsice, Crnojevice, kasnije i za Turke. Solila su danas na teritoriji opstine Tivat i to je tacno, ali ona pripadaju geografski i istorijski Grblju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].