Osnovni sud u Kotoru iz godine u godinu podiže kvalitet rada

1
predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković sa saradnicima

Prof. dr Branko Vučković

prof. dr Branko Vučković

Kadrovski problemi i nedostatak poslovnog prostora godinama opterećuju rad Osnovnog suda u Kotoru, kazao je na današnjoj konferenciji za novinara prof. dr Branko Vučković, predsjednik ovog suda.

Govoreći o aktivnostima u 2015. i planovima za ovu godinu, Vučković je podsjetio da kotorski sud broji 15 sudija i predsjednika suda, a najveći dio godine radio je sa šest do osam sudija manje.

Ovi problemi nastavljeni su i u 2016. godini, kazao je Vučković i naglasio da je podmlađen sudijski sastav, tako da je 11 sudija sa sudskim stažom manjim od 5 godina, a samo duže sudiojsko iskustvo ima jedan sudija i predsjednik Suda.

Sud u Kotoru nema dovoljno sudnica ni kancelarija, pa su zbog toga male i neuslovne kancelarije pretvorene u sudnice.

Zaoštreno je pitanje odgovornosti sudija, rekao je Vučković uz podatak da je u prošloj godini protiv tri sudije koji sude parnicu pokrenut disciplinski postupak zbog kašnjenja u izradi sudskih odluka.

To je dalo rezultate pa je sada kašnjenje u izradi odluka svedeno na minimum.

U prošloj godini primljeno je preko 6000 predmeta što je za 17% povećan priliv u odnosu na prethodnu godinu.

U radu je bilo ukupno 9330 predmeta ili 13% više nego 2014. godine.

Zaostatak neriješenih predmeta u 2015. godini iznosi 26,60% i u odnosu na prethodnu godinu smanjen je za 4,4%.

U prošloj godini je vođena kampanja u pravcu smanjenja zaostalih predmeta iz 2014. i ranijih godina i za oko pola procenta je smanjen broj neriješenih predmeta iz pomenutih godina.

Ono što je bilo posebno značajno za ovaj sud, u godina koja je bila kadrovski veoma nestabilna je delegacija 400 novih parničnih predmeta i 200 parnica različitih godina Osnovnom sudu na Cetinju na odnovu odluke Vrhovnog suda Crne Gore.

Predsjednik suda je blagovremeno donio Program rješavanje predmeta “crvenih omota“ iz 2013. i ranijih godina u sklopu Programa rješavanja svih zaostalih predmeta iz 2015. i ranijih godina u 2016. godini.

Takođe je donešen posebni Program rješavanje krivičnih predmeta iz oblasti korupcije u Osnovnom sudu u Kotoru u 2016. godini i Program rješavanja krivičnih predmeta za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, nasilja u porodici, građenja objekta bez građevinske dozvole, protivpravno priključenje gradilišta na tehničku infrastrukturu.

Osnovni cilj prfedsjednika kotorskog Osnovnog suda je da se u 2016. godini obezbijedi potpuna ažurnost u svim vrstama predmeta, i da se, kao i prethodne godine apsolitni prioritet da rješavanju predmeta “crvenih omota“ koji potiču iz ranijih godina.

Osnovni sud u Kotoru, zaključuje Vučković, u 2015. godinu pružao je sudsku zaštitu u svim oblastima sudskog rada i pored kadrovskih i drugih problema.

Sloboda je pravo da radimo ono što zakon dozvoljava, poruka je riječima Nerude predsjednika kotorskog Osnovnog suda dr Branka Vučkovića.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]