Osobe sa invaliditetom biće ravnopravni putnici na aerodromima i u kotorskoj luci

0

Osobama sa potpunim ili djelimičnim oštećenjem vida biće obezbijeđena bolja pristupačnost putnoj infrastrukturi Aerodroma Crne Gore i Luke Kotor, kako bi svi članovi društva imali istu vrstu komfora prilikom putovanja, poručeno je sa današnje online press konferencije ove dvije kompanije.

Na konferenciji je predstavljen projekat „Inovativne usluge prevoza za putnike potpuno i djelimičnog oštećenog vida u Dunavskoj regiji“ (DTP), za koji su ACG i Luka Kotor aplicirali kako bi svi putnici imali ravnopravan tretman prilikom putovanja, saopšteno je iz kompanije Aerodromi  Crne Gore

Menadžerka projekta DTP za ACG Nina Planinić objasnila je da u projektu učestvuje 14 država dunavskog sliva i da je cilj  da se evropski transport prilagodi osobama sa oštećenim vidom, kako bi nesmetano koristili infrastrukturu na aerodromima, željeznicama, javnom prevozu i u lukama.

„Na samom početku projekta osluškivali smo potrebe upravo osoba sa oštećenim vidom i zajednički došli do zaključka da je u ovoj fazi najpotrebnije obezbijediti taktilne trake i orjentacione table na Brajevom pismu“, kazala je Planinić.

Maja Danilović  menadžerka DTP Luke Kotor  navela je da je luka prva stanica na koju zakorače ljudi sa broda, te da će se obezbijediti taktilne trake do podvožnjaka u Kotoru.
„U tu namjenu biće utrošeno oko 109 hiljada eura“, navela je Danilović.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović zahvalio se predstavnicima Aerodroma Crne Gore i Luke Kotor na aplikaciji upravo za ovakav projekat kojim se, kako je naveo, omogućava pristupačnost institucija osobama sa oštećenim vidom i ispunjavaju nacionalne i međunarodne zakonske obaveze.

„Obezbjeđivanje ravnopravnog pristupa osobama sa oštećenjem vida je višestruko značajno: sprovođenje tih mjera je preduslov samostalnog života, a to je preduslov dostojanstvenog života. Zato je ovaj projekat višestruko važan“, kazao je Macanović.

Macanović je ponudio resurse Saveza slijepih i stručnu pomoć predstavnicima projekta kako bi se što kvalitetnije integrisao i vremenom još više unaprijedio.

Ukupan budžet projekta je 2.192.546 eura, od čega većinu finansira Evropska unija. Budžet za prilagođavanje aerodromske infrastrukture putnicima sa oštećenim vidom iznosi 127.500. eura. Rok završetka projekta je decembar 2022. godine, zaključuju u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]