Osvrt na izložbu ,,Cetinje pamti i ponos i izdaju’’

2

Iz mraka se pojaviše ruke. Dvije ženske ruke. Znam te ruke. Njihov se dodir prije svega svodi na znanje, vođeno višom sviješću. Promrzlim prstima – oteklim jabučicama, prikivale su stvarne, dogođene – istinite infomacije za panoe. Crvenilo, kojim je bridila ta koža od hladnoće – nije ih spriječilo – već dodatno stimulisalo, kao u Belvederskoj noći, da govore stihove naglas. Stihove, koji produbljuju shvatanje. Karikaturalne situacije – kojima śedoče – nijesu umanjile njihovo duševno, duhovno, pa i fizičko bivanje u toj hladnoj noći. To, čemu su śedočile, a čime sada upoznaju javnost, simbolikom svoje izložbe, čini od njih moje heroine – Ana Pejović i Mirna Nikčević. Čast mi je da vas poznajem.

Između zuba držale su čiode. Bilo je već 01:00. Vadile su jednu po jednu, dok su ,,bubuljem” iste za slike prikucavale. ,,Tako”, rekle bi po završenom poslu. Kao da je neko čuo – kao da su nekom drugom podnosile izvještaj – doli same sebi. Svom logikom su se upinjale da shvate značenje besvijesti, koja je izdala naređenje da se puca na sopstveni narod. I nijesu doprle. Ostavile su javnosti da sama dovrši sva iznutra započeta pitanja.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.