Otpad koji je predstavljao problem, koristiće se u komercijalne svrhe

3
sa otpadom treba ekonomično

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Aktivnosti na izgradnji prve kompostane u Crnoj Gori, koja predstavlja primarnu selekciju komunalnog otpada za opštine Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva, teku po dogovorenoj dinamici.

Do sada su sprovedena tri tendera, od kojih je, u saradnji sa Eko centrom “Delfin“ iz Kotora završen tender za reklamni materijal i propagandu u okviru edukativnog programa uz odobrenje i kontrolu Evropske komisije.

Završen je tender po pitanju izvođanja građevinskih radova i u toku je žalbeni rok.

Treći, objavljeni tender je za tehničku opremu, koji je odložen za 11. februar.

“Sve ide svojim tokom, sva sredstva se blagovremeno dobijaju i uplaćuju. Projekat košta 443 hiljade eura”, kazao je za Skala radio Zoran Mrdak, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća.

Lokacija za kompostanu, podsjetio je Mrdak je u Kavču, na imanju JKP Kotor, a u njoj će se izrađivati humus od biljnog materijala i drveta, to jest od onog materijala koji je do sada komunalcima predstavljao veliki problem i bacao se.

Sada će se on koristiti u komercijalne svrhe.

Osim građevinskih radova na objektima i mašina za kompostanu, ovaj projekat EU podrazumijeva i jedan određeni dio novih običnih i pres  kontejnera za određene opštine.

Sve aktivnosti se uklapaju u direktive Evropske Unije, zaključio je Mrdak.

3 KOMENTARI

  1. Drmak je inače ovizi što je kompostirao jedno 100000m2 na Lovanju…Red smeća,red šuta..pa malo zemlje…eee…To sam načuo od ovijeh što ga kontroliraju…Imau ga na neke diskete..lentravali su ga…Sad čujem čekau da se otvori priča oko kompostiranja i lomponiranja…pa da se to pušti u centar za kuturu,kao filmovi za naobrazbu EU i slične projekte.Dako Drmak to sve elaborira,na oni škartoc iz mesare ili na račun ,papira za kondut…eee..
    Para mi se da mu se oni mali pulicijot potpetio dobro,dako se popeskaju đe ..Ovi kuratista,a ovi mali kažu specijalac…bome i izgleda tako…No Slave ,pođite vi novinari đe tamo da vidite koja je to sramotaza svijeh nas …zastiđe…Sve su nam destruisali…parcele svijeh nas su zatrpane i nagrđene…da se ne glođem sa rođacima oko zemlje ja bih ko grbljani za Jaz,pokrenuo nešto …ovako šipak…ništa ne mogu sam…Ajte mi adio do novijeg fešta ,feštađuna,jovicađuna…

  2. vic koji otkriva suštinu reciklaže, odnosno borbe sa otpadom.
    Dođe Tarzan do reke i pita malu djecu koja sede na obali: „Je li, kakva je voda za kupanje?“
    „Ima školjki“, kažu oni. „Šta me briga za školjke“, pomisli Tarzan, zaleti se i elegantno naglavačke skoči u vodu. Deset sekundi kasnije izroni krvav: „Je li, bre, šta je ovo?“, pita tamnopute dečake. „Pa ima školjki, Tarzane. Od ‘ladu’, od ‘škodu’…“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].