Otrovna četvorozupka ne može ni u teću ni u prosulju

2
četvorozubka

Dr Mirko Đurović

dr Mirko Đurović

Jadransko more u posljednih desetak godina naselile su neke vrste opasnih, otrovnih riba, među kojima prednjači u narodu već poznata četvorozupka.

Pojava ovih riba, stanovnika tropskih mora u našim vodama je posljedica globalnog zagrijavanja i podizanja srednje godišnje temperature u Jadranu, objašnjava za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora, naučne jedinice Univerziteta CG.

Prema njegovim riječima, lokalno stanovništvo, posebno ribari, ali i turisti znaju da ova vrsta ribe nije za konzumaciju, jer u svojim unutrašnjim organima posjeduje otrov tetradotoksin, koji je termostabilan, što znači da se ni kuvanjem ni pečenjem ili prženjem ne može uništiti ili razgraditi i može imati fatalne posljedice po zdravlje ljudi.

Stoga je obaveza Instituta za biologiju mora da apeluje, posebno  na turiste koji se rekreativno bave ribanjem, da prilikom ulova konsultuju prije svega lokalno stanovništvo o ulovljenoj vrsti.

Četvorozupka je karakteristična upravo po četiri jaka zuba, dva gornja i dva donja.

Duguljastog  je oblika, srebrnaste boje sa crnim tačkama.

Đurović je napomenuo da je ovakav primjerak upravo ulovljen juče u Rafailovićima na samo 5 metara dubine, dakle uz samu obalu, što znači da je i veća mogućnost njenog ulova.

On se zahvalio Iliji Rafailoviću, jednom od najiskusnijih ribara u Crnoj Gori i njegovoj ćerki Anđeliki koja takođe riba, koji su obavijestili stručnjake Instituta o ulovu opasne ribe.

Izvršena je identifikacija i ovo je primjer izuzetne saradnje lokalnog stanovništva sa kotorskim Institutom, čiji direktor poziva sve, a posebno ribare da se uvijek obrate kada god imaju neku nedoumicu i ne znaju o kakvoj se vrsti ribe radi prilikom njihovog ulova.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]