Otrovna riba stigla do našeg mora

6
Lagocephalus sceleratus

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Kotorski Institut za biologiju mora je primio dojavu da je u crnogorskim vodama ulovljena riba Lagocephalus sceleratus ili srebrnoprugasta napuhača, koja je otrovna i može biti veoma opasna za ljude.

U našem jeziku za ovu ribu ne postoji naziv, osim riba lopta, u Hrvatskoj je zovu napuhača, a njeno prirodno stanište je Indijski okean, Tihi okean, ali je usljed klimatskih promjena ili prekopavanja Suetskog kanala ona ušla u Mediteran i stigla do Jadranskog mora.

Prije ovog, jedan primjerak ove ribe ulovljen je prošle godine u blizini Dubrovnika, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju u Institutu za biologiju mora.

Ova riba u svojoj jetri sadrži izuzetno jak otrov, koji je jači i od cijanida i zato je apsolutno treba isključiti iz upotrebe, ne pripremati, ne kuvati, peći i konzumirati, kazao je Joksimović.

Ukoliko je neko od naših ribara ulovi, treba odmah da prijavi Institutu kako bi se riba naučno obradila sa željom da taj primjerak bude prepariran.

Lako je prepoznatljiva, zatupaste glave, neobičnog oblika, ljigava i ružna, objasnio je  Joksimović.

6 KOMENTARI

 1. Joksimovic kao pravi strucnjjak kaze da je riba ruzna. Valjda kad je budu preparirali ispod nje ce napisat “riba pronadjena tu i tu, jako je ruzna…”

 2. ja sam cula da je otrovna riba posla sa jugopetroljem u PG i da je zovi Nsdia. Ima vezu sa Pg olosem i dio otrovi je ostavavila u kotor, a ostatak ce isplunut u Pg.
  Dakle, nema problema sa otrovnom ribom, Ja sam tamo rabotala 8 godina i riba mi je dosla glave, iako se cisti od repa . a od glave smrdi

 3. j…………te otrovnu bestiju !
  Vazno je da je nama tu lipi Gradonacelnik dotur Sasa. Kko mi je mio, kako je lip.
  Uzela ga ja za izabranog dotura i djao mi izija izbor. Nima njega, takva sudba, nego se minjaju sve neke fureste.
  A ja mislila da mi on vizitaje pluca !!!!!!!!

 4. Dragoranine padam od smijeha ti si genije ili genijalka ko zna u što se pretvaraš. Riba je grdna i ljigava i tupasta još otrovna a arivala je iz Indije . Pušti ća tu zafrkanciju nego danas jeđu bakalaja i dobro tio je i tebi i tvome bordu direktora. Nazdravlje kućo!

 5. Mozete li mi reć, oće li ova riba zaklat ili neoće, da znam da mi se unuci ne kupaju u more, ne daj bože da se otruju. Samo nam još fali ebola…što smo učinjeli od prirode ka su ove promijene na sve strane samo su naši životi nepromijenjeni. Skupljaj pare cijepaj mutande…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].