“Tražimo jedni u drugima ono što nas spaja”- izložba slika Tiha Vujovića u Tivtu

0

Crna Gora Jedan Grad je misija u kojoj naš umjetnik Tiho Vujović svojim dijelima i pozitivnom energijom spaja sve gradove u Crnoj Gori.

Tivat je nova tačka na njegovoj mapi ljubavi i prijateljstva.

U organizaciji JU Muzej i galerija Tivat Tiho će se predstaviti slikama pod motom: TRAŽIMO JEDNI U DRUGIMA ONO ŠTO NAS SPAJA.

Izložba će biti otvorena u utorak 15. oktobra u Muzeju i galeriji Tivat.

Izložbu će u 20 sati  otvoriti predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac, dok će o likovnom stvaralaštvu govoriti teoretičarka i istoričarka umjetnosti Marija Saičić.

U muzičkom dijelu programa nastupiće klapa Maris iz Kotora.

Izložbu će posjetioci moći pogledati do 28. oktobra.

Cilj manifestacije je da na izložbu dođe što više ljudi koji nakada u svom životu nijesu bili na nijednoj izložbi.

Naravno, uslov je da im se Tihove slike dopadaju.

Naš zadatak je da ih obavijestimo kako one izgledaju i kad i gdje ih mogu vidjeti, stoga Vas molimo za medijsku podršku na ovom projektu.

Sve Tihove slika su glorifikacija ŽENE kao najljepšeg, najuzvišenijeg i najmisterioznijeg bića na Zemlji.

Istoričarka i teoretičarka umjetnosti Marija Saičić u predgovoru za katalog izložbe piše: “Ne može se sve prstom dotaći. Ona koja je nastala od njegovog rebra. Ona koja je simbol plodnosti. Ona koja daruje život. Ona zbog koje se ratuje. Ona. Žena. Ona je inspiracija, muza, nadahnuće od praiskonskog momenta, kroz čitavu istoriju stvaralaštva. Ona je vječito i nepresušno izvorište, ali i najsvjetlija tačka njegovog stvaralaštva. Na slikarskim ostvarenjima Tiha Vujovića, koja su odrađena rafiniranim potezom, koloristički harmonizovanim modulacijama dovode u fokus njegovog likovnog stvaralaštva baš nju-ženu. Ženu koja se ne boji da prikaže sve atributivne prizore koji je krase, snažno akcentujući fizičku ljepotu, koju umjetnik ne strahuje da prikaže baš onakvu kakvu je napravio stvoritelj. Glorifikujući njenu ljepotu Tiho je prikazuje u najrazličitijim pozama na jedan neponovljiv i krajnje individualan način.U svom plavom ateljeu, prepunom ploča, fotografija i slika, sa starog gramofona, Tiho upija muziku i čeka svoju inspiraciju. Vizualizuje slike u svojoj glavi i onakve kakve ih je zamislio, baš takve, nagonski i spontano ih prenosi na svoje platno. Najprije radi pripremnu skicu, a zatim hljadama poteza kista dobija najuglađeniju površinu na slici. Blizak figuraciji na njegovim slikama ženska figura je isprepletena bijelom paučinastom tkaninom koja sakriva neke djelove ženskog tijela, naglašavajući samo obrise, i ostavljajući malu dozu misterije. Iako je figura žene dominantna, pozadina plave boje nam daje utisak nadrealnosti, kao da se nalazimo u nekom snu. I taj san, plave boje, kao novo i nejasno sjećanje žene kako kroz istoriju umjetnosti tako i kroz susrete u njegovom životu, slika iznad stvarnosti stvarajući naboj uzbuđenja. Precizno definisane žene na njegovim slikama odaju utisak da je sva ova stvarnost poput nekog sna u koji umjetnik želi da nas uvede i navede da budemo učesnici njegovog sna u kojem je upotrebio svoju moćnu imaginaciju da bi nam prikazao slobodnu igru oblika sa proporcijama ženskog tijela…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]