Otvaranje PCR laboratorije kasni jer aparat još nije stigao

0

Laboratorija za PCR analizu u Klničkom centru Crne Gore (KCCG) još nije otvorena, a kako je iz ove zdravstvene ustanove saopšteno Dnevnim novinama, do kašnjenja je došlo zbog toga što PCR aparat koji je trebalo da stigne u okviru donacije još nije dopremljen.

“Do kašnjenja je došlo zbog toga što nijesmo dobili dopunsku prateću dokumentaciju da bismo mogli da prihvatimo donaciju. Pored toga, više puta smo mjesečno kontaktirali donatora i tražili sastanak sa njim, na bilo koji način, ali do ovog trenutka nijesmo dobili nikakav odgovor od istog. S obzirom na gore navedene činjenice, PCR laboratorija nije otvorena, jer još uvijek čekamo da stigne PCR aparat, a koji je obećan da će stići u okviru donacije”, pojasnili su iz KCCG.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi navode da je, po primarnoj specifikaciji, predviđeno da će PCR aparat, o kojem se govorilo sa donatorom, moći da obradi 250 uzoraka dnevno.

Odgovarajući na pitanje koja je oprema za PCR laboratoriju do sada nabavljena, iz KCCG su kazali da se, s obzirom na to da aparat još nije dostavljen, ne može izvršiti nabavka dodatne opreme i materijala za laboratoriju.

Međutim, na osnovu podataka iz tenderske dokumentacije, KCCG je 11. januara potpisao ugovor sa firmom Farmalab d.o.o. iz Podgorice za nabavku transportnih medijuma za PCR dijagnostiku, vrijednih 8.902,43 eura.

Podsjećamo, tokom prošle godine je više puta najavljivano otvaranje PCR laboratorije u okviru KCCG, čime bi se rasteretile laboratorije Instituta za javno zdravlje.

Bivši direktor ove zdravstvene ustanove Jevto Eraković je u avgustu saopštio da bi instaliranje laboratorije moglo da bude realizovano do kraja 2020. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].