Otvorena nova mokra laboratorija u Institutu za biologiju mora

0
Mokra laboratorija

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U kotorskom Institutu za biologiju mora danas se otvara mokra laboratorija u okviru velikog naučnog projekta prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori.

Lider ovog projekta je Elektrotehnički fakultet, a kotorski Institut za biologiju mora, Institut za javno zdravlje i Biotehnički fakultet su partneri na ovom projektu, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo.

Prvi centar izvrsnosti u Crnoj Gori preko programa INVO (inovacija, nauka i visoko istraživanje) iz kredita svjetske banke realizuje Ministarstvo nauke.

Nakon nekoliko mjeseci građevinskih radova i nabavke savremene opreme, Institut je dobio novi radni prostor u kome će se biosenzorski snimati i istraživati kardio aktivnosti školjki, što će pomoći da u svakom trenutku naučnici znaju što se dešava u morskoj vodi.

Ova oprema kupljena od grupe Allians, koja je njen licencirani distributer, biće instalirana i u uzgajalištu školjki Cogi-Mar koji je partner Instituta u ovom projektu i od danas počinje stalni monitoring.

Kao i do sada, objašnjava Joksimović, uzimaće se mjesečno hidrografski uzorci morske vode i mikrobiološke analize i upoređivati podaci.

“Sve ovo ima za cilj da se javnosti predoči uvid u stanje morske vode. Oprema će se nadograđivati i primijenjivati na ostala uzgajališta koja su poetncijani korisnici ovog sistema. Intenzivna saradnja na ovom projektu je sa naučnicima iz Sant Petrsburga. Takođe će se mokra laboratorija koristiti za obradu uzoraka morskih organizama koje  naučni radnici donesu sa terena”, naveo je on.

Mladi naučni saradnik u Institutu, Marko Nikolić će danas u mokroj laboratoriji započeti svoj rad na doktorskoj disertaciji koja se odnosi na fiziološko stanje školjki i drugih morskih organizama upravo koristeći novu biosenzorsku opremu, zaključio je Joksimović.

Mokra laboratorija
kotorski Institut za biologiju mora

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]