Otvorena šetnica Risan-Perast

21
Predrag Jelušić

Šetnica od Risna do Perasta i zvanično je od juče u upotrebi.

O značaju ovog infrastrukturnog objekta govorio je direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić. On je podsjetio da se radi o stazi koja je dužine preko 2.1 km sa svim instalacijama koje su postavljene duž trase.

Javna rasvjeta je postavljena cijelom dužinom staze kao i zaštitne bankine, urbani mobilijar i drugi prateći sadržaji predviđeni Glavnim projektom. Tu su i dva stajališta za parking, odmor i panoramsko razgledanje obale. Staza je prevashodno namjenjena šetačima i rekreativcima, a može poslužiti i za bicikliste.

Javno preduzeće Morsko dobro integralnim upravljanjem crnogorskom obalom i stalnim ulaganjem i investicionim zahvatima iz godine u godinu ulaže napor da najdragcjeniji pojas crnogorskog promorja izgradi i uredi po najvišim evropskim standardima i time značajno unaprijedi kompletan ambijent i turističku ponudu u svim primorskim opštinama.

Predrag Jelušić  je kazao da je investicija započeta prije dvije godine i da je imala 4 faze izvođenja. Ukupna vrijednost investicije, koju je u cjelosti finansiralo Morsko dobro je oko 800.000 eura. Važno je bilo, naglasio je on, da se dobije funkcionalna komunikacija između dva turističa mjesta, pogotovo kada je u pitanju Perast, koji ima intenzivan turistički razvoj, a i Risan u koji će se tek ulagati značajnije.

Staza ima prvenstveno bezbjedonosni aspekt, a i vizuelno je, arhitektonski, uz saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, riješena po savremenim standardima.

Na stazi je 75 kandila, stubova javne rasprave sa led sijalicama. Šetnica, kazao je Jelušić, predstavlja još jedan atraktivan vid nove turističke ponude koji, pored bezbjedonosnog aspekta, pruža i onaj viztuelni.

Staza je važna jer omogućava da se na tom prostoru ukupne dužine 2.1 km urede još najmanje tri plaže, što će značajno obogatiti kupališnu turističku ponudi i otvoriti nove prostore i sadržaje kojih do sada nije bilo na ovim prostorima. Sa tri nova kupališta i odgovarajućim parkinzima, koji su značajni prateći objekti, omogućen je novi kvalitet turistima i lokalnom stanovništvu.

Ova investicija je samo jedan korak investicionog ulaganja u Boku Kotorsku. U budućnosti će ih svakako biti još, posebno je naglasio Jelušić.

Novom šetnicom, koja spaja Risan i Perast, juče su prošetali direktor Morskog Dobra sa saradnicima i predstavnicima Odbora direktora, javni radnici sa ovih prostora i predstavnici medija, čime je ona i zvanično predata na upotrebu mještanima i sve brojnim turistima na korišćenje.

21 KOMENTARI

 1. Ipak si ti Veljko Ćatoviću samo jedna budaletina koja mrzi sve pa i samoga sebe. A kad izađeš sa ta tvoja dva buldoga koji su bolji ljudi od tebe oćeš li šetnicom i oćeš li očistit za njima kao pravi Evropski čoek širokijeh shvatanja. Oćeš malo morgen

  • Srbine, javi se na odjeljenje za demenciju mada mislim da ti pomoći nema. Svi ste vi pametni jer ste se divili Svetu kada je pravio svadbe od milion eura u Splendidu. Ja bijah budaletina koja se čudila od kuda njemu toliki novac?
   Sada se čudim kako m2 trotoara košta 380 € ?
   Nemam buldoge nego imam cane corsa i rotvajlera i ne namjeravam ih šetati trotoarom da nekoga ne usmrte. Ako im se nepoznata osoba primakne na 1m napadaju, a onaj trotoar nema ni 1m širine na mjestima gdje su postavljeni stubovi javne rasvjete.
   Da nisi i ti srbine omastio brk na ovim javnim radovima? Nešto previše braniš cikotiće.

 2. Ovaj Skalin portal vrvi dementnim cikotićima. Nevjerovatno je koliko u svojoj demenciji odlutaju od zadane teme. Vratimo se na početak cikotići.
  1. Rekoh ono nije šetalište nego trotoar. Šetalište mora imati min. 3 m širine. Kako ću npr. ja onuda prošetati sa svoja dva velika psa? Ako mi sa druge strane naintra ovaj Jelušić kako ćemo se suminuti? Nikako bolje rečeno ako se ta perjanica morskog dobra ne popne na stub javne rasvjete, nastradao je.
  2. Dalje rehoh da je 380 € za m2 trotoara previše. Jedino ako se tu radi o “pametnom trotoaru” koji zna da prepozna zračni napad i da alarm onda je cijena OK.
  3. Pošto trotoar vrijedi max. 130 € / m2 jasno je da su cikotići apili 250 € / m2 i taj novac strpali u privatne džepove. Ukupno radi se o sumi pola miliona €. Bilo bi uputno da specijalno tužilaštvo pročešlja ovu izgradnju trotoara.
  4. JP Morsko dobro je sumnjiva institucija. To je u suštini krak DPS hobotnice sa namjenom da opljačka primorje. A DPS to vam je stranka Svetozara Marovića zvanog Sveto depresija.
  Da nema morskog dobra nebi cikotići držali trajekt u Kamenarima niti bi zaslužna gradjanka imala onu građevinu na tutskom rtu. Ono nije montažni objekt.
  Otimaju cikotići i van zone morskog doba. Reče mi jedan mudrac ovdje da rišnjani počnu šta god da rabotaju!!
  Kako i gdje? Ljekobilje su lm opuvali cikotići i eno prodaju plac za 2 i po miliona. Jadran Perast i ostale peraške vile su takodje “isparile”.
  Jadni ste vi kotorani. Šteta šta Risan nije u sastavu novske opštine .

  • Ajde Veljko, ufatio si sindrom gospodičića, pa se šepuriš kao paun,
   raširi repicu i udrio po državi.
   Reko sam Ti , neće pare sa neba Veljko,
   nije to lišće, da ga beru Rišnjani ,uspavani uz “boga” Hipnosa.
   Novac je nagrada za rad, a bogami
   osim Elektro Čučkovića i po kojeg meštra , dotura i medicinskogg osoblja
   senza marinera , neće rukama većina da posluje.
   Evo i Ti kukumavčeš, a što Ti
   Kotorani smetaju?
   Ja sam na pazar u Risnu danas bio,
   dođi i Ti malo u Kotor, čemu nadgornjavanje, šetnica je odlična, ili po Tvome “trotoar”, svejedno, nemo
   se opirat napretku, i turska kaldrma u Morinju još stoji, pa nek’ bude i
   “Cikotićka” šetaonica.
   Nešto si alergičan na Crnogorce, rađe bi u Novi, možda i u Hercegovinu?
   Pa javi čoče da Ti pomognemo, da se odlučiš, što ćeś, đe ćeš i sa kime ćeš!
   Pošto si već guknuo, a bili malo na veću nadmorsku visinu, kad Te u Risan sve tangira , źališ za Novim, a ombrozan si na Kotorane.
   Hvata Tebe i još neke, staračka tjeskoba, a demencije nema, osim u
   Alzhajmera .
   Treba rabotati, makar malo, a uzmi i karolu, pa ribaj , prava stvar.
   Ima bukava i ušata !

 3. 7 malih džamija je bilo u Risnu za vakta osmanlijskog. Poruši ih Zmajević.
  U Morinju su bile 2, kod Ćato-vića
  mlina ( ćato = tur. pisar, ili notar ) !
  A sad, “who is who” ?
  Ljuta, biće da je Veljko ili ko iz kakve panjege izvadio kakvi đugum , punan
  zlatnijeh turskih talira, eto oklen su se pare našle, a ođe se folira !

 4. Veljko , a koliko je koštao projekat i takse ?
  Pa košta izgleda kao sv. Petra kajgana!
  A i ti bi jaja žbatio i pjenio, mnogo hoćeš, tu su građevinski tenderi.
  Jesi li se javio nakoji ?
  Imaš li firmu sa reputacijom i referencama ?
  Postoje zakonske užance !

 5. Bože kao pojedinim ljudima ništa ne valja.
  Ćatoviću druže ja imam računicu koja će tebe zadovoljiti.
  M2 šetnice 2 eura pa po metru puta : 2100m x 2 je 4.200 €. Nabavio bih kandelabre za 5 eura po komadu pa bi to bilo novih 250 eura i još sto eura za ogradu. Brat bratu bi sve koštalo 4550 eura. Đe su pare Veljko sine rišnjanski?
  Je li si ti sad u Bokeljsku partiju poslije SNP, Demokrata i još po neke partije?

 6. ja bih taj trotoar napravio za 50 € / m2, popločan bunjom. 2100 m x 50 € je 105 000 €. Metar kovane ograde je isto toliko tj. 50 € metar. Dakle 210 000 € ukupno. Stavimo i još 50 000 € rasvjete i dobijamo iznos manji od 300 000 €. Dje su pare? 800 000 € piše. Ko je apio pola miliona na trotoaru ?

  • Pozivi sudske vještake i tuži Veljko
   risanski “račundžijo”!
   Znači ti bi to jeftinije, fuš rabotu, a trebalo je i belvedere predviđet kod vojnih mula sa klupama , a nadzorne kamere, biciklistička staza i dr. sadržaji će stić na oruk , divlje !

 7. Setnica se u CT uvjek zvala staza…..u kotor tu riječ nikad nismo koristili dok ne dodje jelusic da nam otvori setnicu koju smo dugo čekali….i sad opet nikome ne valja?
  Možes lii Slavko otkriti istinu ko je finansijer…? jer je Veljko opet maliciozan

 8. Nije ovo šetnica nego trotoar i to najskuplji u evropi a i šire ( 380 €/m ). Finansijer nije morsko dobro jer trotoar je izgradjen novcem otetim od MZ Risan.

  • Kako je otet Veljko?
   Kone će “trotoar” najviše koristiti?
   Zašto malodušnost?
   Bili Rišnjani štogod rabotali, ili bi
   samo gunđali ?
   Živite i razmišljate ko prije 500 god.
   Trgnite se malo iz letargije!

   • Keko evo da odgovorim. Rišnjani bi itekako rabotali ako bi im na raspolaganju bio novac koji Risan privredjuje svake godine ( komunalije, boravišne takse, najam kupališta i sl. ). Medjutim podgoričke horde i opština Kotor ta sredstva redovno otimaju Risnu.
    Ne otimaju samo sredstva nego i lokacije kao npr. turski rt. Onda te lokacije dodjeljuju “zaslužnim gradjankama”.
    Na kraju mi ispiraju mozak da je objekt na turskom rtu montažni a da je trotoar šetnica. To vrijedja intiligencju Keko.
    Reci ti meni Keko od čega bi Pg živjela da ne pljačka po primorju ? Od KAP – a sigurno ne. Reci ti meni Keko od čega bi politikanti gradili vile da nema ugradnje u javne radove i javnu nabavu?
    Uključi mozak Keko …

    • Veljko a što bi htio, ovo si možda i Ti glasao, tj. kapitalistički poredak.
     Mnogima nije pasovao socijalizam, kao da je i za vrijeme kraljevine sve cvjetalo.
     Trgovci su po pogodnoj cijeni od stočara i građana otkupljivali poljoprivrednu robu koju su proizvodil, ali im nisu davali keš, nego su im upisivali iznos u teku,
     pa kad bi kod istog trgovca nešto kupili smanjivao im je saldo. Problem je bio, ako je poljoprivrednik u dr. mjestu kod dr. trgovca našao povoljniju robu, nije je mogao kupit, jer mu je “dobit” za barter , oli trampu bila kod Risanskog trgovca, znaš kojeg!
     Zato je “profitirao” Nikola Đurković!
     Zato rišñanski sine, bilo je ovoga u Tvom “gradu”, a država ima i svoju računicu, pametnija je od ćifuta risansko-hercegovačkih, eto šetnicu vi napravila, pa zamotano
     negoduješ. Navikavaj se na eksploataciju, profiterstvo snalažljivijih i hohštaplera !
     Nije mi jasno kako Turski rt “pripada” Risnu ?
     Administrativne granice koga i čega , Crna Gora svakako ?
     Čini se meni da bi Ti ipak preko ljeba pogače ?

     • Keko vidi se da si iz nikšićkog sela….Risan je imao opstinu u koju je spadao turski rt….nije nazvan po nikšiću mada su oni dugo bili pod turcima….
      Što se tiče nekakvih bosanskih para od kad su im luku zatvorili nemaju nikakvih vecih prihoda..
      .nego opet mi niko nije odgovorio…KO JE FINANSIRAO trotoar/stazu/sesticu?

 9. Brasvo za uradjeno a piscu clanka savjetujem da nauci sto je to “bankina” a sto zastitna “elasticna ograda” koja je, uzgred receno, postavljena.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]