Otvoreno pismo – odgovor predsjedniku Filipu Vujanoviću

4
Filip Vujanović

Poštovani gospodine Predsjedniče,

iz medija smo saznali da ste odgovor na naše pismo poslali uvaženom Mitropolitu Mihailu.

Iako ne vidimo razloga da izbjegavate komunikaciju sa nama, zahvaljujemo što ste tako brzo sročili i odaslali Vaš odgovor.

Sa žaljenjem konstatujemo da Vi nijeste spremni da učinite bilo što po pitanjima zbog kojih smo uzeli slobodu da Vam se javno obratimo. To nije dobro ni za Vas, ni za Crnu Goru.

S druge strane, podržavamo Vas, na nivou principa, u načelnom stavu da država treba da bude odvojena od crkve. Međutim, takvo Vaše opredjeljenje bi zasluživalo više pažnje i poštovanja kada biste ga primjenjivali bez izuzetka i bez selekcije. Mnoga drastična i brutalna miješanja srpske crkve u političke i svjetovne stvari u Crnoj Gori svih ovih godina prolaze bez Vaše reakcije i javno izrečenog stava. Nema potrebe da Vas dodatno podsjećamo da Vas na to obavezuje funkcija na kojoj se nalazite.

Crnogorska pravoslavna crkva će opstati i biće obnovljena i bez Vašeg razumijevanja i podrške. Doći će dan kada će naši manastiri biti slobodni, kada će sjedište naše crkve biti u našoj zemlji, kada će se njena jurisdikcija odnositi na crnogorsku teritoriju, kada će naša, crnogorska državna imovina opet biti naša, kada će prihodi od privredne djelatnosti crkve biti oporezovani i plaćani našoj državi. Doći će dan i kada će prestati negiranje i diskriminacija naših ljudi u našoj zemlji od strane vjerskih poglavara koji štite interese drugih država i tuđih politika.

Vrlo je moguće da, kada konačno do toga dođe, Vi nećete više biti na funkciji koju trenutno zauzimate, ali će ostati zabilježeno da ste na jedan uljudni i civilizovani zahtjev povodom teške i opterećujuće istorijske nepravde odgovorili adresi koja Vam se nije obratila, skrivajući se iza principa čije je ignorisanje i brutalno gaženje upravo i dovelo do toga da je naša crkva uzurpirana i pod kontrolom druge države.

S poštovanjem,

Crnogorska demokratska unija

Crnogorski pokret

Crnogorski državotvorni forum

4 KOMENTARI

  1. …da nije Srba i Srbijanaca i njihovije crkava u Crnoj Gori bi sve ćetalo kao Gurdić u avgustu-kad iz njega more seka slatku Oravačku vodu…? E bo..ako to vele i tvrde Purko Brajićki i Žarko Pješivački i “compania bela” iz svija crnogorskija partija koje ovizi znameniti “maratonci-primorci”opajahu-liši DPS-a …u kojega do danas ne mogahu uskočiti..? A oće li-ne zavisi od njih nego od”meteo ultravioletnih alarma…”? Koji nam jutros po prvi put-u povijesti meteo grada- potopi Kotor…? E,eee da vas je ovoliko “POKRETA” B I L O-s’jeseni 1991..nebi ste MONAVALI dalje od “MOTELA VINOGRADI”-do “ZAMIŠLJENIJE BOSANSKIJE MRGINA”-đe je bila montažna “POKRETNA KOMISIJA ZA SLEKCIJU RATNOG PLIJENA”-izdavanog,isključivo,na “REVERS”? Kroz koju su pasavali televizori,jahtice,barkce,autići i druga “priručna sredstva- plovna i vozeća”? Namijenjena “MRTVIM PROLETERIMA”SVIJE VJERA I NACIJA-RACA….?!

  2. Sinovi komunista,pripadnici porodica koje baštine komunističko nasledje,misle da crkva funkcioniše kao Savez komunista…..
    Crkva je vjerujući narod a ne zgrade.Vjernika jedine kanonske pravoslavne crkve- Mitropolije crnogorsko primorske ima 60% u Crnoj Gori….
    Ovizi iz ovih “crnogorskijeh” udruga su trebali traziti od Vaseljenske patrijašije da iseli ovih 60% vjernika da bi Purko i ekipa mogli mirno spavati..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]