Otvoreno pismo Aivu Oravu, šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Medijskog savjeta za samoregulaciju

0
Medijski savjet sa samoregulaciju

Poštovani gospodine Orav,

Prije par dana smo obaviješteni da naš projekat, koji se odnosio na promociju Kodeksa novinara, nije prihvaćen na tenderu koji je raspisala delegacija EU u Crnoj Gori.

Ova informacija sama po sebi i nije toliko značajna.

Svaki put kad god bi konkurisali bili bi uredno odbijeni.

Zašto ne i ovaj put.

Ovaj put, međutim, postoji toliko nelogičnosti i neprincipijelnosti u vašoj odluci, da ih je nemoguće prećutati.

One su i povod za ovo pismo.

Da vas podsjetim Medijski savjet za samoregulaciju je zajedno sa Ombudsmanima Dana, Vijesti i Monitora dvije godine radio na dopunama i izmjenama Kodeksa novinara čija je promocija i bila predmet nedavno okončanog tendera.

Ovaj posao je uspješno okončan i nadam se da ste informisani o tome.

Po usvajanju Kodeksa trebalo je uraditi i njegovu promociju.

Kako su postojala određena neslaganja između ombudsmana i Medijskog savjeta za samoregulaciju, oko načina i uslova za realizaciju tih aktivnosti, pregovori oko promocije Kodeksa su potrajali skoro godinu dana.

Svim tim pregovorima su prisustvovali predstavnici brojnih međunarodnih organizacija, između ostalih: UNESCO-a, Savjeta Evrope, OEBS-a,predstavnik OEBS-a za slobodu medija i naravno predstavnik delegacije EU u Crnoj Gori.

Na svim tim sastancima svi učesnici su bili, prije svega, saglasni da je neophodno da zajednički promovišemo Kodeks novinara kako bi došli do ujednačenog tumačenja i implementacije ovog dokumenta.

Ovo je neophodno prije svega zbog novinara koji treba neposredno da se drže načela propisanih u tom dokumentu u svakodnevnom radu, a i nas koji primjenjujemo Kodeks donoseći odluke na osnovu njega.

Da vas podsjetim da Kodeks novinara propisuje generalna pravila novinarske struke i ne može da pokrije sve moguće situacije koje mogu da se dogode u izvještavanju medija.

Takođe mnoga načela Kodeksa, koja su uopšteno definisana, mogu da se tumače na različite načine i na taj način dovedu do različitih interpretacija ovog dokumenta.

Zbog svega ovoga je neophodna neposredna saradnja između Medijskog savjeta za samoregulaciju i Ombudsmana Dana, Vijesti i Monitora, kako bi se izbjegla različita tumačenja i uspostavio standard u interpretaciji i primjeni ovog dokumenta.

Neposredno prije raspisivanja tendera predstavnici samoregulatornih tijela su postigli dogovor oko zajedničke promocije Kodeksa i čak potpisali Memorandum razumjevanja vezan isključivo za tu aktivnost.

Kako smo obaviješteni ljudi iz vaše delegacije koji su ocjenjivali projekte odlučili su da projekat promocije Kodeksa ipak dodjele dvijema stranim i jednoj domaćoj nevladinoj organizaciji.

Uz dužno poštovanje organizacija koje su dobile taj projekat, smatramo da je odluka Vaših saradnika koji su ocjenjuvali kakndidovane projekte – skandalozna!!!

Neobjašnjivo je i neprihvatljivo da su prednost dobile organizacije koje nemaju nikakve veze sa crnogorskim Kodeksom novinara, niti sa samoregulacijom u Crnoj Gori.

Apsurdno je da autori Kodeksa nijesu dobili prednost u projektu promocije dokumenta koji su kreirali, u odnosu na organizacije koje se prvi put sreću sa tim dokumentom.

Paradoksalno je i uvredljivo za sve nas i što će se intrepretacijom i tumačenjem Kodeksa baviti organizacije, koje će to uraditi sada za potrebe ovog projekta i nikada više, a ne organizacije koje se timesvakodnevno rade.

Treba li da napomenem da standarde primjene i tumačenja neće biti moguće uspostaviti bez prisustva samoregulatornih tijela.

Poštovani gospodine Orav,

Zaposleni u vašoj delegaciji su, odlukom da ne podrže samoregulatorna tijela u promociji Kodeksa novinara, napravili nepovratnu štetu, ako ne i zadali završni udarac, daljem razvoju samoregulacije u Crnoj Gori.

Nagledali smo se mnogih promašaja delegacije EU na polju medija u Crnoj Gori, ali smatramo da je ovo najdrastičniji. Sve se ovo dešava u danima kada je evropski parlament odlučio da neposredno podrži evropska samoregulatorna tijela u borbi protiv lažnih vijesti.

Gospodine Orav,

Slušali smo nedavno vaše izlaganje, prilikom pomocije JUFREX projekta, i ocjene o važnosti samoregulacije i odgovornosti medija.

Takođe, već godinama čitamo u vašim izvještajim o progresu negativne ocjene o samoregulaciji u Crnoj Gori.

Smatramo da bi poslije skandala sa poslednjim tenderom delegacije EU, minimum korektnosti sa vaše strane bio da više ne pominjete samoregulaciju, ni u javnim nastupima niti u vašim izvještajima.

Pismo je, u ime Savjeta potpisao Ranko Vujović, izvršni sekretar – Medijski savjet za samoregulaciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]