Otvoreno pismo književnika Žarka Dragićevića predsjedniku Srbije

22

Otvoreno pismo Predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću

Predsjedniče Srbije,

Najsvjetlije djelo Vladara je i biće:

“Država u čijem društvu nijedan građanin neće biti nesrećan i u kojoj niko neće biti građanin drugog reda“

U srednjovjekovnoj istoriji čovječanstva, običan čovjek, bez mogućnosti izbora,bez slobodne misli i u strahu od imperijalnih i rojalističkih autokrata, jedinu slobodu pronalazio je u tumačenju spisa iz Biblije, Kur*ana i Talmuda. Tumačenje je, iako simboličko , bilo jedini način uravnoteženja duhovnog i materijalističkog, individualne i kolektivne svjesnosti, za u to vrijeme-savremenog društva.

Takva tumačenja, a posebno tumačenja istorijski utemeljenih spisa,u svojim sadržajima imaju različite verzije po principu: „Neka prisutni obavijesti odsutnoga“, a upravo taj princip odsutnosti,projektovan je mnogoljudnijem čovječanstvu, od onih koji su sopstvena tumačenja ozakonili kao „Apsolutnu istinu“, iako su takve projekcije bile na korist neizbrojenih autokratskih urotnika sa svešteničkim velekodostojnicima, a svaka zapisana i izgovorena misao, svaki slobodouman čovjek ili društvena zajednica gorela je na lomači  autokratizma. De fakto su istorijske istine prenošene onako kako je to odgovaralo centrima moći, a ne po de –yure principu,onako kako jeste.

„Čovjek i Bog se nijesu istinski sreli i nikada nijesu izašli jedan iz drugog s potpunom istinom o sigurnosti da onaj drugi postoji. Bog i čovjek, čovjek i Bog, jedina je igra u kojoj nikada, niti jedan od njih neće pronaći sebe. Kada dva istovjetna lica negiraju postojanje onoga drugoga i kada se zaustavlja tok u kojem bi se mogli sresti , dok govore jedan drugome da jesu, a suštinski su pobuna čula, slobodoumnog čovjeka“ (Ž.D.)

Vaš stav i retorika Vaših političko,akademskih i crkvenih “elita“ o Zakonu o vjerskim pravima i slobodama u CG, nije bestidan, koliko je vulgaran, jer nije kako istorijski, tako ni pravno utemeljen. Karakter društva i karakter pojedinca se ogleda u tome,kako se oni ophode sa drugima, a što je mjerilo moralne čistote, kako pojedinca, tako i društva u cjelini. Mjerila moralnosti je sadržano u razumnosti i u kodexu „poštovanja drugih“ pravilima civilizovanog ponašanja. Isto tako ništa nema takvu težinu i opasnost po moral društva,kao „osiono i nerazumno ponašanje-neuvažavanje drugih“.

Moral je duša plemenite politike, međutim:

pričalice (potrošeni političari susjednih država), galamdžije (mediji) i oholi politički, akademski i sveštenički korpus u Vašoj domovini,ne ponaša se u skladu sa moralnim vrijednostima. Zašto?

Predsjedniče,

Moral je u Crnoj Gori utemeljen ,hiljadugodišnjim državnim i transformisanim konfesionalnim kvalitetom, a kao takav je blizak i prepoznat od onih, koji poštuju načela ostvarenog plemenitog moralnog kodexa,koji je i kodex primjera, uvažavanja i razumijevanja kako bližnjih u svojoj zemlji, tako i drugih država, konfesija i naroda. Tako je oduvijek i zbog čovječnog kodexa u Crnoj Gori žive vjekovima u suživotu, ne tolerancije,nego razumijevanja i poštovanja, narodi svih vjera, nacija i različitosti.

Kodex „junaštva“ braniti sebe od drugoga je najuzvišeniji ideal slobodnih ljudi, a kodex “čojstva“ je najbožanskiji.

Crnogorski narod u cjelini,bez obzira na svoje unutrašnje različitosti,sjedinio je u sebi ta dva principa. Kako nikada u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji pokušaj, teritorijalnog, ideološko-političkog osvajanja Crne Gore nije ostajao nekažnjen, isto tako ni narušavanje „čojstva“ kako prema prijateljima, tako ni prema neprijateljima,nije ostajao nekažnjen, kako od stolećima crkvene, tako i od stolećima svjetovne vlasti.

A crkvena vlast u CG je stolećima prije1918 godine i srbijanske okupacije, uvijek bila temelj državnosti.

Primjer za to je-ne citiram crnogorske duhovnike,već crnogorce i bošnjake islamske vjeroispovijesti,koji stolećima žive sa pravoslavnima i katolicima, po moralnom kodexu i čojstva i junaštva, zato citiram misao utemeljenu u islamskom moralnom kodexu:

“Sinovi moji, ophodite se prema ljudima tako da žale za Vama kada ste odsutni i da plaču za Vama kada umrete“.

Tako su i nastale novelističke priče „Primjeri čojstva i junaštva“ Marka Miljanova, spajanjem dvije knjige kanona, različitih naroda “Poslanica Sv. Petra Cetinjskog“ i „Kanona Leke Dukađinija“ u jedan Ep o uzvišenom moralu, crnogorskog naroda, pravoslavne, katoličke i islamske vjeroispovijesti, kao i crnogorske, srpske, hrvatske, albanske, egipatske i drugih nacionalnosti, čija je Crna Gora domovina, oduvijek.

„Najbolje što vladari i što očevi mogu ostaviti svojoj djeci jeste: dobar glas,civilizovan odgoj i dobra braća i komšije“

Crnogorski Vladari (ako izuzmemo Alexandra II, mislim na Karađorđevića) do danas su to uvijek ostavljali,na stotine hiljada prognanih,poniženih je 90 desetih godina,svih vjera i nacija,našlo mirno sklonište u Crnoj Gori, tako da su i naši današnji građanski određeni političari, nastavili dobar trag svojih predaka.

Taj naš put „junaštva“ „čovječnosti“ i gostoprimstva, stvorio je i put dobročinjenja u korist drugih i put Primjera posebne duhovnosti crnogorskog naroda.

Zar mi crnogorci ne govorimo „ijekavski“ drugačije,zar nijesmo imali kontinuitet neprekidne državnosti,kada su susjedni narodi, među kojima je i Vaš narod bio u višestoljetnom ropstvu, zar nijesmo imali kontinuitet dobrih diplomatskih odnosa sa najrazvijenijim državama Evrope, jesmo, a nerazumijevanje dolazi iz državnog diskontinuiteta Vaše države i istorijske praznine, koju je nemoguće popuniti, oduzimanjem istorije i crkve crnogorskog, jedino slobodnog balkanskog naroda kroz čitav srednji vijek, a nemoguće je i prepraviti njegovo istorijsko trajanje u nečiju ili svačiju korist,zato što to „nekome“ nedostaje.

Kada Vi kao državnik suverene države Srbije,pitam Vas ko su Srbijanci,kada govorite „srpski interesi“ ,“srpska imovina“ ne govorite afirmativno o cjelokupnosti srbijanskog naroda, Vaša retorika ne mijenja progresivno društveno okruženje, društvene običaje i prava građana Vaše zemlje, jer da bi govorili o pravima srpskog naroda u drugim državama, trebali bi razmisliti o unapređenju prava drugih naroda u svojoj državi, a nijesam siguran da su Srbijanci i Bošnjaci islamske vjeroispovijesti, albanci, mađari, romi, slovaci, rusini i crnogorci ostvarili minimum prava koja im pripadaju, po međunarodnom pravu o pravima manjina.

U tome je razlika između Vaše i moje zemlje, između Srbije i Crne Gore, jer Vaša politika manjine čini još manjim, a u mojoj zemlji su svi ,isti među jednakima, osim onih koji su svojom nacionalističko fundamentalnom politikom izmjestili iz tkiva-zdravog društva.

Razumijem da  interesi srpskog naroda,kako materijalni,tako i duhovni,zaklanjaju jasnu viziju uređenja demokratskog – savremenog društva i savremenog svijeta, ali nemojte zanemaritii interese drugih naroda u Vašoj zemlji, zato oprezno sa „hegemonističkim interesima“ u drugim državama, jer i drugi narodi imaju svoje „bukvare i čitanke“ citiram Vas, koji ih ne nameću svom narodu u Vašoj zemlji.

„Srpska crkva je od 1992. god imala gostoprimni vlasnički status u CG, međutim sve bi imalo utemeljenje u suprostavljanju Nacrtu zakona o vjeroispovijesti, da je imovina stvarno vlasništvo imovine  srpske crkve iliimovine Mitropolije crnogorsko primorske, koja je do 1918. godine imala samostalni kontinuitet, od nekoliko stotina godina.

Međutim osim manipulativnih katastarskih radnji, niti SPC, a niti Mitropolija crnogorska nemaju zakonski vlasničko posjedovni list, osim falsifikata u korist dokaza vlasništva.

Osim u imovini problem je u registraciji,vjerskih zajednica u CG, jer ako se Mitropolija crnogorska, registruje kao srpska crkva u CG,sama sebi ukida bilo koju činjeničnu dokazivost vlasništva i u periodu posle 1918. godine, jer nikada u svojoj istoriji Mitropolija crnogorska,nije bila srpska, već državno utemeljena crnogorska pravoslavna zajednica, koja je poštovala pravo svakog građanina pravoslavne vjere da se osjeća kako se osjeća, kao crnogorac srpskog porijekla ili srbin crnogorskih korijena, a u jednom su isti svuda u svijetu, u ratovima, u miru bili crnogorci pravoslavne ili neke druge vjere.

Tako da registracija vjerske zajednice u interesu druge države nije sporna, ali je sigurno nešto na šta ni mnogi najglasniji promoteri „srbijanskog državnog interesa“ u CG neće pristati, a to je pravo vlasništva, jer to pravo je u nadležnosti Države Crne Gore, koju je do okupacije 1918 god. stvarala upravo Mitropolija crnogorska, kroz sabor i odabir svih pravoslavnih u CG.

Tako da će se nad principima “državnog i duhovnog interesa druge države“ kao uvijek u CG uzvisiti moralni kodex crnogorskog naroda iznad stranih „hegemonističkih“ interesa.

Predsjedniče Srbije,

Od uređenja Države Crne Gore, građanima dolazi nasleđe da se vladamo u skladu sa nepisanim zakonima plemenitog morala, a od zakona države dolazi nam obaveza da u duhu progresivnog i humanog principa, zaštitimo kontinuitet, našeg državnog i duhovnog trajanja,od osionosti lakomislenih i nesazrelih ljudi.

Svaki čovjek i svaki narod uređuje svoju kuću, a kuća u koju se rado dolazi i rado ostaje,koja nema neprijatelja nigdje u okruženju – dobra je kuća. Pisao sam Vam, jer vjerujem da svojom harizmom u svom narodu, učinite što možete da ne potpomažete nepravdu, koja je već jednom učinjena crnogorskom narodu prije 100 godina, već da razborito i razumijevanjem,sačuvate duh dobrosusjedstva u međusobnim odnosima Crne Gore i Srbije, jer nema grijeha ako čovjek pogriješi, nego ako namjerno griješi.

Vjerujem da niko  sa grijehom namjernog činjenja, niti u Crnoj Gori, a niti u Srbiji, ne želi da ga istorija po toj grešci pamti kao okupatora i nacionalistu, bez obzira na Vaše političko sazrijevanje u partiji, koja je optužena i kojoj je kroz Vašeg tadašnjeg Predsjednika suđeno u Hagu, za etnička čišćenja i genocid.

Žarko Dragićević

književnik

22 KOMENTARI

 1. Jole zar si se u popruge rastegà?
  Oli landaraš po gradu, sa maskom po
  turinu ?
  Jesi gaće široke švorcinon vezà?
  Hodaš po tabuli razi, piši-briši, samo
  lolo briđi daj !
  Dobro je da ne viriš po pjazi Škaljarskoj, poviše nekadašnjeg Vladanovog ofiša!

 2. Evo i dans je jordanizovani bio na izvan, viđen je sa maškom na turinu u kaki širokim gaćama i šuma zelenoj odori, kako se šunja i piždri, bit će prugom
  arivao sa Perzagna u vižite, da peška novitade iz komunitade.
  Dobro je da se larga od tastature malo!

  • …DA SI SLATKO PAPIO IZ JOLOVIH KAKI ŠIROKIH GAĆA..MEZETIO(KOBASE) PETKE…TAMO TVOJE -VAŠE…!!!..BON APETITO Pera GUDINU…!!!

 3. “književniče” ja blentaviji članak odavno nisam pročitao. Čoveče ti ako nisi već na lečenju podhitno put pod noge pa pravac na psihijatriju. Znam da je tebi lepo jer ti to ne osećaš ali spasi okolinu idiotizma i budalaština.

  • …DA IZVUČEŠ TAJ TVOJ NOS(ponos) IZ… Debi Serbskih LIZNICA-DA MALO ZRAKA ULJEZE -POITLA TVOGA PUGANJA U BLIZNICE… Debi Serbi?!!!

 4. Koji čovjek Drago, Jole surlaš ili ovi poeta?
  Surlaš je sam sebe istražio, pa bi nešto mukte da škrabanjem ušićari .
  Nema on moralnu harizmu , da prepozna svoje zablude, a ima slame i u drugim konjušarnicama, i na Topčideru pa sve do Perzagna.

  • ..ĐE SU PRČNJSKA GOSPODA IMALI KONJUŠNICE-U KOJIMA SU TI PRECI TIMARILI KONJE-OPUT TEBE I DRUŽINE..SLUGE GOPODARA SA DVORA ISPOD “PLANINE GORICE”..KOJI BI STE-KA TI PRCI PODALI OBRAZE ZA BOLJE VAŠE G…CE..!!!ZATO SMO TU ĐE SMO EVO VIŠE OD 30 GODINA..ĐE VAS JOPET PO LITIJAMA JAŠU-TOVARE I SAMARE ISTI-OSTARELI VAŠI PETTPOSTAVJENI-KA NA KONAVLE I DUBROVNIK..PUTOVIMA I GRANICMA “DUŠNOVOGA CARSVA”..STOM RAZLIKOM ŠTO NEMAIE DUŠANA,KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA…I INIH…ALI IMA NJIHOVIH KONJUŠARA..VULINA-LONČARA-SAŠE VUČIĆA..I INIJE “VUČIĆA” KASAPINOVIH PIONIRA-VAŠIJE TOVARDŽIJA PO ČINU I POLOŽAJU..DRAGI BEZIMENI OSAMARENI TOVARU..ZA “PREVOZ NEOPOLITIKE”-IZ NEKAD VAŠE SRBIJE..”PUTEVIMA IVANJICA via BOLJARA…BAR-BARI I DRITO U JEVROPU”?!…TO SAMARENJE SE TEBI-VAMA KUĆOM DRŽI MNOGO PIJE NEGO VAS JE ĆESAR BEČKI SAMARIO-TOVARIO I JAHAO …DO 1918-A POTLA KRVAVI KALJ KARA-ĐORĐEVIĆ U BRACKOM ZGRLJAJU SA “BRACANIMA krvatima i slovencima”!!! I DANAS JUĆE-ŠUTRA NIKO KA VI OSAMARENA MAGRAD U NOVIM ŠIROKIM ČAKŠIRIMA “RIKAJUĆI “MI SMO SLOBINI-SLOBA JE NAŠ”..VESEO BIO Emilofarbnabigu…vć….?!.

   • Kojeg Bora, Jordane?
    Jordanizova Ti cijeli Prč> nj,
    a stalno šeginjaš put Kotora grada, tvojeg milog i premilog

    • …sjećajući se tvojih pretkica-kotilja…koje su bile hortese u onoga -mojega stojadina-što je ljubio one palme na rivi-kad sam ih umorne prevozio do vrata od Šuranja-koje su crnčile u trećoj mojoj-smjeni…dragi Pero GURDIĆ-zvani G U D I N-iz krmedara Dušana Markova..u Kaštio!!!

  • Bravo Emile, opitura ti Našega
   konjušara iz ONO i DSZ.
   Polago je on pod kobile sijeno, kočijašima Cetinjskim i na Grbaljskoj ekonomiji, a i fišeke iz magazina puštao da se pune u bišage.
   Rodulinom takve treba bojati, mada su prefarbani sa svim vrstama piture,
   treba ih mazati i sa koperom, da im se ne vata maovina i murava kad odu plivati .
   Ođe klapa piva šoto voće, pod volat od Gurdića : “Dobro došla narodna,
   druga Tita vojska “, zapataće buržujske
   funještre i poćerat reakciju iz grada ,
   večeras je naša fešta, na svim kantunima male kuće stoje, ide
   kaplar u širokim gaćama, korbačlija to je pravi, za njim ide vojska stara, da priključi se partizanskom komesaru !
   Ura, ura, ura viče okupljena masa, svi u brigade, samo naprijed, uvijek naprijed,
   sokolovi sivi ptići.
   Zna se ko će prvi stići, a neki i prestići,
   sve junaci sa Zelengore, Milinklada,
   Prozora i Neretve, sjuriše se na sve strane, Sloboda gre, srdašca Naša!
   Ne damo dušmanima, Našu Goru
   Crnu, ni razbojnicima u mantijama, ni
   mufljuzima seoskima, tamo njima,
   voda im presušila.
   Dočekat će ih Pero od Šuranja, što sa
   narodnom vojskom šuruje …..

   • …E STE “PONOSNI NA SRBPSKO PORIJEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVNOST,A OSOBITO NA VAŠU SLAVNU SRBPSKU ISTORIJU”…REČE I NAREDI VAM NA SRED TERAZIJA…na tv polituku-199O GODINE-VAŠ CAR…i DA ĆE TE MIJEnJATI USPUT-“NEPRIRoDNE GRANICE” NA KONAVLE I DUBROVNIK” BRANEĆI VAŠU SLAVNU…”SRBSKU ISTORIJU”..DRAGOSERU Grujo ….GRUJICA-GICA mangulica IZ TZV dančulovine….!!! ZATO StE OPET DANAS S LITIJAŠIMA (PLUS U PREGOVORE)-KA I ONDA NA TADER VAŠU STARU SRSKU GODINU-1989 (PRVO BLEJALI 10.U TITOGRAD- A ONDA U KOTOR 14-15.JANUARA)..KAD OBURDASTE TITOVU JUGOSLVIJU…~~~ GOSPON-DRUG GUDIN IZ dančulovine-MADE IN PRASEĆA KORITA….!!!!
    ..I NA ULTIMU-DA TE OBAVIJESTIM-PRODAJEM ONO RJEŠENJE SO KOTOR OD 1.STUDENOGA.1991 KAD SAM RAZRIJEŠEN-NA OSOBENI ZAHTJEV~~~(ŠTO NIKO TADER U VAŠU VIVA VERO MONTENEGRO USTAŠKO ČETNIČKU TVOREVINU USTAŠKOG ČETNIKA..dere.SEKULA DRLJEVIĆA-KOJOM STE OBURDALI U KRV I PEEO TITOVU SFRJ)~~~ TAJNIKA ONO I DSZ OPĆINE KOTOR-BEZ POVRATKA MEĐU VAMA IDIOTIMA ..Grujo Grrujičin-SA KORITA-mangulica … DANČULOVINE…!!!.

   • SLOBINIH MAGARACA I KOBILA /SLOBI VOJSKA NAJMILIJA/-U OBRANI SER BPSTVA I KOSOVA NA KONAVLE I DUBROVNIK DRUGARI- GOSPODA OKOT-“FECOM ZAČINJENI KOBILA I MAGARACA”-CAMARAD Gruja Dan Culo Roto Vina-Pere gudina..I OSTALA ŠTAJERSKA RACA PRAĐEDOVSKA!..POTOMCI KOPILADI BEČKIH KONJUŠARA-PO KOTORU-VEZANI OD BABINIJA PUPČANIJE VRPCA(OPUTE) DESTREGANICI-ŠTAJERSKIJE KONJA I MAGARACA I PRIPLODNIH KOBILA-BAKICA Gruja I OTALIH “KOTORSKIH VITEZOVA-“-PRAVLENI I KOĆENI U KAŠTIO VIA VRATA OD ŠURANJA-KOTOSKIJE DARODAVKI-MAMICA I NONICA.SA KOTORSKIH PJACA I PJACETA…OBNOVLJENA STADA..”UZ BETOVENA..E VIVA DUĆE-AVANTI POPOLO AVANTI MIA MADRE ITALIJA…”DIALEKTIKA -AVANTI CATTARO…”?!

 5. …NE PROČITAH..NIĐE-A ČITAM ,U ZALUD, EVO TRIDESET GODINA JESU LI “crnogoci” I DALJE PONOSNI NA SVOJE SRPSKO POIJEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVOST-A OSOBITO NA SRPSKU SLAVNU ISTORIJU…”? MOŽDA TU TREBA TRAŽITI..ZAŠTO SE SAŠA SA TERAZIJA ODNOSI…PREMA SVOM-NJIHOVOM “FEUDU”-KA MU PRDHODNIK-KASAPIN I GROBAR SA DEDINJA…U “KOJEGA SU SVI”crnogorci”-U JWDAN VKAT BILI ZAKLETI”-NE MANJE NEGO “crnogorci bjelaši”/čiji potomci i dan danas vladaju od planina pa do mora..od Ulcinja do novoga/ U KRVAVOGA KRALJA KARAĐORĐEVIĆA-ČIJA SE “DJELA” I DAN DANAS PROMIČU-OŽIVLJVAJU DILJEM “DUŠANOVOG CARSTVA”…ZATO NE KRVIIMO-KRIVOG(diskos) SAŠU VUČIČA-JER NIJE ON CRTAO-PLANIRAO-NEO DUŠANOVE GRANICE-..NEGO NEKO IZ CRNE GORE…CRTAJUĆI BOLJŠEVIČKE-KOMUNJARSKE..”NEPRIRDNE GRANICE”-NA KONAVLE I DUBROVIK…?! ZAR NE ŽARA….? ISKRNE POZDRAVE OD penzionera IZ PRČANJA…Jola Drinjaka….!

  I DA ZAKLJUČIM-DA ĆE GRAĐANIMA CRNE GORE BITI BOLJE ONOGA TRENA-KAD NAUČE-KOLIKO IMA “UZBRICA”-A KOLIKO “NIZBRDICA”OD CETINJA DO DEDINJA-BEOGRADA…? POSEBNO OPRZNO TREBA UČITI -NAUK- KOLIKO IMA NIZBRDICA..OD DEDINJA DO CETINJA..?

  • UZ BOGA I VI MOJI OPONETI-BREZIMENI MILOVI SURLAŠI…PA DA MI SVI SKUPA DIGNETE “MUKE”-DA MI DUNETE U (D)BLIZNICU DA MUKE PASAJU…!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]