Otvoreno pismo premijeru Krivokapiću

9

Sreten Vujović, selo Štitari

Gospodine Krivokapiću,

Kako sam prošle godine, zbog progona  organizatora vaših litija, ostao bez posla u seoskoj školi na Barutani,  svoj život sam vezao za  selo Štitare odakle potiču moji preci. Moram kazati da mi nije  išlo baš kako treba, jer sam bio prinuđen da  učim osnovnu seljačko-poljoprivrednu školu. U ovih godinu i po dana sam više puta „padao“ na ispitu za seljaka, ali sam uz pomoć mještana uspijevao da ostanam u „na nogama“! Neki mještani me znaju kao pjesnika, esejistu, književnog kritičara, prevodioca sa 4 jezika, vajara, potpredśednika  Crnogorskog PEN Centra, akademika DANU itd.  ali ne znaju da sam sedmu krivičnu prijavu dobio od  Vaše NVO „Ne damo Crnu Goru“  pod optužbom da planiram likvidaciju vašeg mitropolita Amfilohija Radovića! Na sreću ja nijesam Covid 19, inače bih već bio u zatvoru! Elem, po svim krivičnim prijavama, koje potiču sa istog mjesta,  bio sam saslušavan u Centru bezbjednosti CG, osnovnom tužilaštvu na CT i u OB Cetinje! Nego, obraćam Vam se zbog potpuno drugih razloga.

Ne znajući da među nama „Il buon sangue non circola“ , kao bi rekli braća Vatikanci, kojoj su vaši episkopi u više navrata ljubili ruke i pjevali „на многаја љета“, moj plemenik i prijatelj Nikola Kostov Čelebić, je danas došao vidno uznemiren, u moju seosku kuću, ne znajući kako da riješi veliki problem! Naime, on je dugogodišnjim stranstvovanjem i trudom uspio da napravi predivnu „oazu“ u ovom selu, koju sam ja imenovao kao „Sveti Stefan u kamenjaru“! Problem mog prijetelja je što mu u vezi sa predivnim imanjem fali voda ili makar pogled da vodu! Nikola Kostov Čelebić je istinski vjernik, i bio je naprosto fasciniran Vašom izjavom da snagom vjere  možete pomjerati planine! Ispred njegovog predivnog imanja na kome je izgradio i porodičnu crkvu, nalazi se jedno obično brdo, zvano  „Vodnik“, koje mu zaklanja pogled na Skadarsko jezero, odnosno kontakt sa vodom! Zamolio me da Vam se obratim, kako bi snagom svoje vjere pomjerili to brdo, i tvrdo obećao da će Vam nakon te usluge  javno ponuditi kumstvo,  a ja Vam obećavam dvije boce jabukovače (od pitome i divlje jabuke) koju sam lično proizveo, zahvaljujući tome što ste me, kao i Njegoša, prognali sa Barutene!

Više našeg sela se nalaze ostaci utvrđenja Ivana Crnojevića, osnivača Crnogorske crkve i Cetinja, a samo na  pedeset metara vazdušne linije i  kućište rodne kuće Svete Ozane Kotorske! Vama to, kao vjerniku mesijanske prirode, sigurno puno znači, a nama bi puno značilo Vaše razumijevanje, kao vjernicima  i pripadnicima Crnogorske pravoslavne crkve, što bi dalo bitan doprinos vjerskom turizmu na kome Vi insistirate, i zbog čega ste uknuli Mnistarstvo turizma, jer ne dešava se , kako Vi kažete, sav turizam u ovozemaljskoj ravni; on frunkcioniše i na onom svijetu, odnosno u duhovnoj ravni!

Ispod sela Štitari protiče  rijeka iz planine Stavor, preko koje dobija vodu  fabrika vode u Župi Dobrskoj! Ako bi uspjeli pomjeriti ovo brdo, izvjesno je da bi  rijeka Štitarica u našem selu ponovo počela teći, pa smo zato već angažovali našeg prijatelja arhitektu, koji nam je besplatno uradio projekat uzgajališta  pastrmke!

Nadajući se  Vašem razumijevanju, ako izađete u susret ovoj molbi,  javno obećavam da ću Vas ja, moji prijatelji i kompletna famelja glasati na  narednim izborima!

9 KOMENTARI

 1. Dragi moj poštovani i buduci kume uslišaj molbe naseg akademika Vujovica i ostvari naše vodene želje , Volete tvoji Štitari i jedva čekamo da Vas ugostimo i posjetite utvrđenje dinastije Crnojevica osnivača crnogorske pravoslavne crkve čiji ste vjernik kao i mjesto rođenja blažene Ozane i crnogorsku pravoslavnu crkvu u Štitare…ps Nadamo se vasem skromnom prilogu crkvi…iskern pon pozdrav Nikola K Čelebic

 2. …KO POBIJEDI U ERCEG NOVI? A …KOGA SAHRANIŠE ŽIVOGA ZA NAVIJEK-NA PRSIMA SA “KONAVOJSKOM SPOMENICOM-1991”?

  TO SU TEME DANA-A NE VAŠA VRAćANJA(đao ponio uru-kad ste emigrirali u civilizaciu-Cetinje)!U ZAVIćAJ NA OBRADI(ORANJU)NASLEĐA PREDAKA-OD KOJE DOBITI SU VAS. ZALUDU ŠKOLOVALI?

  • Vuk Mićunović

   Lijepo li ova sablja čita,
   divno li nas danas razgovori!
   Amanati, đe nauči tako?
   Jesu li te u Mletke šiljali? 2065
   Kada svoje tako osijecaš,
   ada što bi s tudjijem činio?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]