Otvoreno pismo Skala radija sutkinjama kotorskog Osnovnog suda Narcisi Maji Bošković i Mariji Bilafer

37
Osnovni sud u Kotoru

Uvažene sutkinje Bošković i Bilafer,

Najljubaznije vas molimo da pismo Skala radija razumijete kao molbu da nam pomognete kako ne bi više slične ili iste greške pravili, budući da nemamo dovoljno novca ni za redovno funkcionisanje a kamoli  za plaćanje opravdanih kazni i nameta.  Pritom izražavamo zahvalnost gospođo Bošković, što ste imale razumijevanja da traženi iznos od 10.000 €, zbog povrede prava ličnosti tužioca Željka Ivanovića, jednog od vlasnika koncerna Vijesti, smanjite na 1500 €, jer ste, vjerujemo procijenili da je to ekvivalent šteti i duševnim bolovima koje je tužilac pretrpio. Presudu koju je donijela u ovom slučaju sutkinje Bošković ne komentarišemo, već izražavamo zahvalnost i sa tom činjenicom želimo da upoznamo javnost.

Iskreno zahvaljujemo i sutkinji Bilafer. Njoj, samo da se ne naljuti sutkinja Bošković, čak i više, jer je ona traženi iznos od 10.000 €  na ime nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti, i to prava na psihički (duševni) integritet, prava na ugled i prava na dostojanstvo, svela na samo 1000 € sa pripadajućim zateznim kamatama i onim što uz to ide, cijeneći da je toliko, pretvoreno u eure, boljelo drugog suvlasnika pomenutog koncerna Miodraga Perovića.

Skala radio je prenosio tekstove koji su predmet sudskog spora. Zanimljivo je što protiv autora tekstova nije pokrenut sudski spor, a protiv šest medija jeste. Nećemo nagađati da li je to zbog činjenie da se autor i tužioci dobro znaju, ili je po srijedi nešto drugo, kako ne bi ponovo došli u situaciju da nam se sudi i presuđuje, zbog neznanja više nego zbog loše namjere.

Skali je opravdano presuđeno zbog prenošenja serijala tekstova novinara i publiciste Šekija Radončića o odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću. U tim tekstovima i Ivanović i Perović su bili sporedni likovi, nevažni za priču, mislili smo, dogrešno pogrešno, što su sutkinje savršeno primijetile.

Skala je prva koja je dobila presude i, bez obzira što smo krivi i što se tako osjećamo, a tako nam je i presuđeno, moramo vas upoznati da nam se u uređivačku politiku uselila izvjesna doza nesigurnosti. Ili, iskrenije rečeno, potpuna nesigurnost. Jer, kako sada nešto objaviti što je u interesu javnosti, ako nas ta javnost, recimo tuži, da to nije njen interes i zatraži da joj platimo finansijske, odnosno duševne bolove pričinjene našom nesmotrenošću i neznanjem?

To je jedini razlog što vas, uvažene i poštovane sutkinje Bošković i Bilafer molimo da nam pomognete. Radi se konkretno o tekstu koji je objavljen na portalu http://standard.co.me: Antić poručio Crnogorcima: Vi ste Aparthejd, ne dolazite u Srbiju. Redakcija Skala radija je smatrala da ovaj tekst može da bude od interesa za javnost, kako bi se građani upoznali sa stavovima prof. Antića i organizatora protestnog skupa protiv Crne Gore, naše zajedničke države, u Beogradu. Tekst je objavljen na ovom portalu 19. januara 2020. godine. Kako se mi ne usuđujemo da ga prenesemo da, zlu ne trebalo, ne bi zbog toga bili opravdamo kažnjeni, molimo vas da nam što prije odgovorite da li bi Antić mogao da nas tuži zbog izraženih, ne bi htjeli da kažemo fašističkih izjava na protestima protiv Crne Gore zbog moguće opravdane tužbe a potom i opravdane presude. Mi do tada nećemo prenijeti ni jedno jedino slovo. Jer, znate onu narodnu: Koga zmija ujede, i guštera se boji.

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da ćemo sve tekstove zbog kojih smo opravdano osuđeni, odmah po pravosnažnasti, a nastojaćemo i ranije, ukloniti sa sajta Skala radija, kako ne bi sporednim likovina dodatno nanosili nepodnošljive bolove, što nam svakako nije cilj.

U nadi da nas razumijete i da ćete nam pomoći da opstanemo i budemo i dalje medij sa stavom, bićemo slobodni da vam prosljeđujemo sve tekstove koje namjeravamo da prenesemo. Vaš stav cijenićemo kao pruženu ruku i podršku. Biće to svojevrstan demokratski iskorak, a ne cenzura, kako bi kriva i zla misao pojedinaca željela da prikaže, i uvođenje novih standarda kakve do sada nije poznavalo slobodoumno novinarstvo,

Srdačno vas pozdravljamo

Skala radio

37 KOMENTARI

 1. E da se sudilo Ivanoviću i Peroviću, za sve one laži i podvale, što su preuzimali od Srbijanskih tabloida, odavno bi bili osuđeni na doživotnu robiju. Onoga narkomana od Konenića, što uređuje i vodi “Naisto” pod hitno na hospitalizaciju u duševnu poviše one oštre krivine u Dobroti.
  Kažnjavate jedini objektivni radio u okruzenju. Sram vas bilo, mjerite im svako slovo i rječ i oduzimate realno pravo na istinu. Tiplo vam preporučujem, da otvorite “škafetine” i rješavate probleme koji smrde i po nekoliko godina. Ostavite se jedne male i poštene kuće, koja jedino objektivno i istinito izvještava o svemu što nas okružuje i “zaokružuje”(to je ono što boli)
  Skalo samo napred, kao i do sada.
  Kada bi se rječ istine mjerila bogatstvom, mnogi oko vas bi odavno čuvali kokoške u ŠPUŽU. Bojim se da to znaju i ovi koji su donjeli ovakve presude.
  Veliki pozdrav!

  • Towne, babono pile, evo tebe i u
   “tužilaštvo”!
   E kad bi znao, a ako znaš , što nešto ne
   kažeš, zajedno sa svim građanima o
   karakteru kotorskog sudstva?
   Interesantno da i Skala radio to ne
   vidi, ili svi skupa “ne smijete kazat”!
   Naime, glavešine suda su bili i u SFRJ , SRJ i sada , kada i za koju ideologiju
   su bili najispravniji ?
   Laže li koza , ili rog , prosudite sami?
   Kada se lagalo, a kada istina znborila,
   tako i pravda, koja, čija i kakva, sa
   “podobnima”, u svim sistemima !
   Gukni oovome, uspavano kino “oko”!

   • Gnjido jedna, komentariši moj tekst onako kako treba. Ja sam baš suprotno, od tvoga kazivanja, prozvao i sud i sudstvo, što se ovoga slučaja tiče, to je moje mišljenje i legitmno pravo.Šetaju ljudi ulicama, na hiljade njih i viču “Milo lopove” pa nikome ništa. Ajde napiši i ti na ovome portalu to isto junače, jer je uočljivo za koga si i kako razmišljaš.
    Dvorska budalo, splačino i ništa robo.
    Bezbroj tvojih pseudonima, dovoljno govori o tome kakva si osoba.
    Kažeš ti Crnogorac? Ti si niko i nista, jedna obična kretenčina.

    • Ne znaš Ti suštinu Towne,
     ti si kako vjetar puga.
     Htio bi drugom retorikom nametat mišljenje iz portuna.
     Pa viđi, nisam ni glasao za ove vlasti, pa neću ni protestovati kontra njih, jer me “muke ježove”,
     ne dodirivaju, kao Tebe, velikog
     vjernika !
     Ne pravi se da imaš kuraži, upravo sam u prethodni foj
     objavio “suštinu” , koja te takla u
     nerv, kao Hitlera , kada mu je
     balkan odbacio trojni pakt.
     Ka za pod zub, pođi kod tvog “omiljenog” zubara, da ti stavi
     karanfilčić na nerv, da manje
     boli, pa izvoli , revidiraj i klimni
     kuštravom glavom.
     Crna Gora, nego šta, a što bi Ti i
     đetići razni, uskoro će izbori,
     zaokružite listiće, vama Mile!
     He, he, he towne, osta sam na
     vjetrometini, obrni kokota na dimnjaku !

     • PRAVI REVOLUCIONAR. BOJIM SE DA NE SKOČIŠ KROZ PROZOR, KAO POK. DANILO BATA STOJKOVIĆ.

   • Buđoni , izvini, ali morao sam se town-u javit pod drugim imenom,
    tj. Tvojim, da mu zadovoljim paranoju …… poz…

 2. Draga Skalo,

  Najbolje da ne komentarišete ništa i da nemate stav po niti jednom pitanju, pogotovo od javnog značaja,
  da čak i građanski stav odvojite od profesije i da budete mulo i sigurno ćete biti nagrađeni.Primjer je radio emiter u neposrednom okruženju….litije, molebanije, procesije….bez komentara…pa ko izdrži, ” novinar je”

 3. Dakle došlo je do tole , da treba tražiti
  dozvolu i zaštitu, za zborit istinu !?!
  Bravo, Skalo, junačko pero !

 4. Da u ovoj besudnoj zemlji ima pravnog poretka javni tužilac bi odavno podnio tužbu protiv Skalaradio zbog govora mržnje.

  • Ne brini Aranđelovo, bit će u neki vakat i državno suđenje pred Dojmi, Tebi i
   “Tvojima”, kao 1945.god. , čini mi se kao “nastavak” , sa oduševljenim
   klicanjem narodnih masa!
   Zalud namiguješ i lobiraš, patriote neće sa Tvojima, tamo svima , manitima,
   rđa ih iżela !

   • Pero ne smrdi…
    Ljuta u potpunosti podržava Skala Radio jer mediji su upravo za to da nas, javnost, a po zakonu o medijima obavjestava o svemu što urednik misli da je od interesa za nas.
    Mislim da se ovde radi o lošem advokatu jer je sudska praksa i načelni stav VRHOVNOG suda jasan kad se radi o medijima.

     • Perooo, kad je u pitanje sloboda govora svaki slobodoumni covjek mora to da podrzava…
      Kad Skala nameće neku sumljivu istinu bez navodjenja dokaza normalno da se ne mogu sa tim složiti …kao što se ne mogu složiti na one koji se pozivaju na Balsice neznajuci da je zadnji Balšic , Balša III ostavio tadašnju Zetu i primorje svom tastu Stefanu Nemanjicu jer nije imao naslednike…pametnome bi to bilo dovoljno ….nažalost tebi Pera tebi je teško shvatiti vrijeme prošlo..

  • Bez ljubavi nema ni mržnje pa Srbima može da izgleda mržnja , Bokezima istina, dok milogorcima ljubav…🙊

 5. A sto cemo sad sa slobodom govora i medija??
  Pazi ovo:Skala i jos šest medija(ukupno 7) su prenijeli serijal Radončića protiv neprikosnovenih Vijesti i zato su kažnjeni.
  Ljudi,jeli ovo moguće????

   • Peroooo!
    Ljuta ppdrzava Skalu u potpunosti…obadvije sutkinje su pogrešno presudile jer sam siguran da je na presudu uticalo bivše Skaline prozivanje “satirom” njihovog kolegu Krstonijevica…tskodje mislim da Skalin advokat nije bas najbolje odradio posao ako na zavrsnom ročištu nije izjavio na zapisnik da se nada da se sutkinje neće solidarisati sa kolegom sudijom Krstonijevicem….
    Takodje čudno da nije( ako nije) tražio spajanje oba predmeta.

    Ustav Crne Gore u članu 47., predvidja da „Svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način…..“,

    čl.10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, predvidja da svako ima pravo na slobodu izražavanja.

    ESLJP svojim presudama standardizovao sudsku praksu kojom podržava pravo na saopštavanja u dobroj vjeri, informacija o pitanjima od javnog interesa, čak i kada takva saopštavanja u sebi sadrže neistinite ili štetne izjave o privatnim licima(B.T. and S.v.N(GC),E.1990-III).
    ESLJP naglašava da mora da se uzme u obzir, da li se sporne izjave odnose na lični život lica ili na njihovo postupanje i stavove u svojstvu službenika (D.v.R(GC)ECHR 1999-VI),Handyside protiv Ujedinjenog Kraljevstva, 1976,Oberschlick protiv Austrije, 1991, Jersild protiv Danske,1994, Meronek protiv Slovačke 2001 i druge.

    U presudi Š.protiv Crne Gore(broj 5995/0 6od 31.Maja.2011.g.,tačka 37., Evropski sud je podsjetio na sledeće;“ Sud takodje podržava pravo na saopštavanje, u dobroj vjeri, informacija o pitanjima od javnog interesa čak i kada takva saopštenja u sebi sadrže neistine i žtetne izjave o privatnim licima(B.T. i S.protiv N.br.2198/93, ECHR,1999-III).

 6. Aoooo… ovo je tekst svih tekstova… ove je sustina svega.. Bravo Skala , drzite se i izdrzite… vreme pokazuje , a i pokazace ispravnost svega sto radite…

 7. BRAVO SLAVKO!
  Čestitke.
  “Jer boj ne bije sablja u junaka, no junačko srce ubojito.”
  Ovako se boj bije.
  Želim ti snage za sve buduće bojeve.

 8. Znaci sad su postovane sudije, a nedavno su bili neznalice kojima se ne treba izvinjavati. A u istoj kuci na Benovo rade. Kako to?

 9. Bolje vi je u litije i molebane Skalaši da vam Bog pomogne.
  Ovako ste gotovi.
  Čujete li ajte na proteste, da oproste vjerujući, pardon molebane i lakrdije,đaole opet sam falio mislio sam reć litije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.