Ove godine prva milijarda u turizmu

1
turisti u Kotoru

Crna Gora će u ovoj godini zaraditi prvu milijardu eura u turizmu, saopštila je u Bečićima direktorica Naconalne turističke organizacije, Željka Radak Kukavičić.

Ona je na proslavi Turističke Nove godine, koju je Crnogorsko turističko udruženje organizovalo u hotelu “Splendid” u Bečićima, kazala da se značajno promijenila struktura gostiju i da se očekuje još uspješnija godina kada je u pitanju broj turista i promet.

Predsjednik CTU, Žarko Radulović, nije želio da precizira očekivani prihod, već je naveo da zarada može biti veća od ostavrenih 900 miliona eura, odnosno da će nastupajuća turistička godina biti uspjšnija ako se riješe stari problemi poput buke, nelegalnog taksi prevoza i aerodromskih usluga u Tivtu.

“Ukoliko se ti problemi riješe, onda možemo reći da ćemo imati uspješniju godinu i sezonu od 365 dana”, saopštio je Žarko Radulović na proslavu na kojoj je oko 800 predstavnika turističkih organizacija i privrednika slavilo uspješan završetak poslovne godine.

On je naveo da se očekuje dalji rast broja turista iz Kine, kao i osvajanje novih tržišta poput Iranskog.

Opitmizam temelji na brojkama prema kojima je u 2016. godini registrovano četiri hiljade, a u prošloj 12 hiljada turista iz Kine.

Iz CTU su saopštili da manifestaciji prvi put u devet godina nije prisustvovao ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović.

Umjesto njega proslavi je prisustvovao državni sekretar Damir Davidović.

Predsjednik CTU je odrično odgovorio na pitanje da li smatra da je ministrov nedolazak bio očekivan s obzirom na oštru polemiku koju su vodili uoči usvajanja novog Zakona u oblasti turizma.

“Lijepo je što je delegirao predstavnike. Ne vidim ništa negativno u njegovom nepojavljivanju. Istina ni mi u CTU nemamo ništa za ili protiv ministra lično, ali ćemo uvijek insistirati na boljim i rješenjima koja su prilagođena uslovima u kojima poslujemo”, rekao je Žarko Radulović.

On je dodao da svi imaju pravo da griješe, kao i da je CTU tu da pomogne.

Žarko Radulović smatra da je ministar poslanike doveo u zabludu tvrdnjama da privremeni objekti ne podliježu Zakonu o turimu, već o prostornom planiranju.

“Nelogično je da se uređenje plaža definiše Zakonom o turizmu, ali ne i privremeni objekti na svega 100 metara od njih, a upravo to su ključni generatori sive ekonmije, protiv koje se uporno borimo godinama. Ministar je obećao da će to pitanje riještiti Zakonom o prostornom oplaniranju. Hoće, kao i do sada“, poručio je Žarko Radulović.

Novi Zakon o turizmu poslanici su usvojili na sjednici posljednjeg radnog dana prošle godine.

MINA

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]