Pad koletivnog imuniteta doveo do prvog oboljenja malih boginja u Kotoru

5
princeza je zdrava jer redovno prima vakcine

Dr Vesna Mačić

dr Vesna Mačić

U posljednje dvije godine o vakcinaciji naše djece govori se u izuzetno negativnom kontekstu.

Od tada je uveliko porastao broj roditelja koji zbog različitih medijskih informacija odbijaju da vakcinišu svoju djecu.

Takozvani antivakcioni lobi krenuo je iz Engleske, na žalost od zdravstvenog radnika, pa nije čudo što su roditelji zatečeni, kazala je za Skala radio dr Vesna Mačić, rukovodilac pedijatrijske službe Dječijeg dispanzera u Kotoru.

Problem je u ovom dispanzeru prepoznat još prije dvije godine kada su okupili roditelje na čelu sa prof. Draganom Lauševićem, glavnim epidemiologom, ali nije baš puno postignuto, jer sve veći procenat roditelja odbija vakcine za svoju djecu.

Polovinom aprila u Baru će biti organizovan veliki sastanak na ovu temu na kome će svi dispanzeri izaći sa svojim procentima vakcinacije.

Da bi dječija populacija bila zaštićena od određene bolesti, 95% mališana mora biti vakcinisano.

Decenijama je ovaj visoki procenat bilježio kotorski  dječiji dispanzer, a danas je procenat kod pojedinih vakcina, posebno MMR vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele, pao na 70%.

Najviše otpora je prema ovoj vakcini, jer je najviše povezana sa autističnim sindromom.

Ovo je veliki alarm za izbijanje bolesti i epidemije o čemu svjedoči podatak da su prije mjesec dana prvi morbili ili frus registrovani baš u Kotoru, izjavila je dr Mačić.

“Ovaj problem se mora zajednički rješavati. Prvo pedijatri, epidemiolozi, imunolozi, škole, jer moramo biti svjesni da živimo u nesretnom svijetu u kojem izbjeglice ratom pogođenih područja napuštaju svoje domove i zdravstveno su neobuhvaćeni”, kazala je dr Mačić.

Tako se ponovo javlja dječija paraliza u Siriji, u Americi se javljaju male boginje, a svuda po Evropi difterija i veliki kašalj.

Ulazimo u zonu veoma velikih rizika ne samo kod nas već i u svijetu.

Na pitanje Skala radija ima li dovoljno vakcina u Dječijem dispanzeru u Kotoru, dr Mačić je odgovorila negativno i dodala da čim krene vakcinacija prvaka, nema vakcina u dovoljnom broju.

To je problem nabavke, tendera, i jednostavno problem države, kazala je Mačićeva.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što je ovih dana sa svojom ekipom posjetila naselje Lovanja, pored magistrlanog puta prema Tivtu.

Tamo su, u nesulovnim objektima u kojima živi romska i egipćanska pulacija uspjeli da vakcinišu oko 30 mališana ove ranjive grupe.

Takođe su postigli dogovor da djeca iz ovog naselja dolaze na vakcinaciju, pa su već juče u dispanezer bili oni mališani koje ljekarka i sestre prethodnog dana nijesu zatekli kući.

5 KOMENTARI

 1. Kad bi roditelji znali da je u Italiji po tuzbi roditelja Italijanski zdravstveni sistem pravosnazno osudjen za izazivanje autizma zbog zakonske obaveze vakcinusanja MMR vakcinom, niko nebi dozvolio da se dijete vakcinise.
  Sada drzava Italija placa odstetu djetetu i roditeljima a zakon je promjenjen i vise nije obavezna vakcinisanje MMR vakcinom. tj dobrovoljno je.
  Sudovi donose odluke na osnovu cinjenica a ne praznih prica i citanja sa interneta raznih textova. zato roditelji neka dobro razmisle isplati li se rizik?

 2. Saviću, romska populacija NEMA INFORMACIJE, nažalost, zbog toga đeca bez pogovora bivaju dovedena.
  VAKCINE NISU KVALITETNE DANAS KAO U BIVŠOJ SFRJ.
  Kome to nije jasno nije ništa pročitao o tome ili stavlja glavu u pijesak.

 3. I protiv gripe je važna vakcina a kamo li maloj đeci . Bože, što je ovo nova moda da se ne daju vakcine protiv podušnica, boginja velikoga kašlja. To nikada nije bilo zato su slabi .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].