Pad tražnje za rad u sezoni

2

 

Maja Bakrac

Područna jedinica Zavoda za zapošljavanje Herceg Novi za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat trenutno sporovodi aktivnosti vezane za javne radove na njihovom području.

U toku je realizacija dvanaeast javnih radova u kojima je zaposleno 47 lica sa evidencije Zavoda.

Trenutno se sprovode javni radovi, personalni asistenti i ostali programi koji su od javnog interesa.

Takođe je  kroz ostale programe javnog interesa trenutno  zaposleno 26 lica na određeno vrijeme u trajanju od 6 mjeseci kod 7 izvođača.

Cilj ovakvih programa je zapošljavanje teže zapošljivih lica i drugih nezaposlenih osoba kojima se omogućava  radna i socijalna uključenost i ublažavanje posljedica dugoročne nezaposlenosti, saopštila je za Skala radio Maja Bakrač, načelnica područne jedinice Herceg Novi.

U toku su programi obrazovanja i osposobljavanja lica iz evidencije zavoda koji se realizuju kroz isticanje stručne kvalifikacije i ključnih vještina.

U toku su obuke za sticanje stručne kvalifikacije za zanimanje zaštitar imovine i lica, računovodstveni tehničar, muški i ženski frizer, serviser računara.

Na ovim programima sticanja  stručne kvalifikacije  je 35 nezaposlenih lica.

U toku su obuke za sticanje ključnih vještina, učenje ruskog i engleskog jezika i obuka za rad na računaru gdje su 33 nezaposlena lica u Herceg Novom.

Nakon sezone tj. od 1. oktobra će biti organizovana obuka za ugostiteljska zanimanja, kao i obuke za poslovnog administratora, agencijskog službenika, frizera, a planirano je da se organizuje učenje stranih jezika.

Zavod za zapošljavanje je od 1. juna objavio poziv nezaposlenim licima mlađim od 30 godina sa fakultetskom diplomom i radnim iskustvom od 9 mjeseci da učestvuju u programu “Stop sivoj ekonomiji“.

Svrha ovog programa je podrška programu strukturnih reformi prioritetima i ciljevima nacionalnih strategija zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa ekonosmskog i regionalnog razvoja Crne Gore.

To je podrška mladima u riješavanju problema nezaposlenosti podizanjem njihovih radnih kapaciteta i suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada protiv neformalnog poslovanja.

U Herceg Novom prijave za ovaj program je podnijelo 8 lica, u Kotoru jedno lice i u Tivtu 5.
Nakon provjere znanja primljeni kandidati su obavješteni za učešće u programu “Stop sivoj ekonomiji“ koji je počeo 2. jula i koji će trajati do kraja godine.

Kada je u pitanju sezonsko zapošljavanje, u toku ove turističke sezone, ukupno je oglašeno 2.106 radnih mjesta za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat.

Od tog broja u Herceg Novom je oglašeno 1.372 radna mjesta, u Kotoru 179 i u Tivtu 555 radnih mjesta.

Iako je evidentan pad tražnje za sezonsko zapošljavanje u odnosu za prošlu godinu i dalje postoji problem obezbjeđivanja potrebnog broja stručnog kadra u periodu sezone.

Najviše radnih mjesta je traženo u oblasti ugostiteljstva i taj broj iznosi 980, nakon toga sa dosta zapaženim rezultatom je i oblast saobraćaja u kojoj je u toku ove sezone traženo 211 lica.

Iza njih se našao sektor zdravstene i socijalne zaštite 179  i trgovina sa 176  mjesta.

Bakračeva je napomenula da je u toku konkurs za izbor izvođača javnog rada, njega starih lica, personalni asistent i drugi programi javnog rada.

Izvođači će u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore realizovati programe javog rada u trajanju do 4 mjeseca sa planiranim završetkom programa do 31.12.2018. godine.

Ciljevi programa su zapošljavanje nezaposlenih lica osposobljenih za rad sa starim licima, zapošljavanje nezaposlenih lica osposobljenih za rad sa licima sa invaliditetom, nezaposlenih lica prioritetno teže nezapošljivih na privremenim ne tržišnim poslovima u drugim oblastima od javnog interesa.

2 KOMENTARI

  1. …raste zapošljavanje na DIVLJAKA..i niko ne mari za to? Naša država je jaka-da može izdražati atomsku bombu pod okriljem OTAN-a na neće ovu “siću-pljačku” koja traje tri decenije…?

  2. Koliko je samo Radnih mijesta ,Zicara,puteva ,zaobilaznica obecao Četnik-Početnik ….evo sad nam dolaze Turci sa Kozarom dje je Autoremont….Sto je sledece !!!…..Jesu li deboto sami dosli ili ih je opet neko “odobrio ” ,!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].