Palme u Risnu čekaju pogodno vrijeme za tretman

4

Zoran Mrdak

audio: Zoran Mrdak

Palmin surlaš i veoma oštra zima ostavili su posljedice na rivama i šetalištima, parkovima i đardinima u kotorskoj opštini, za čije saniranje je potrebno vrijeme.

Posebno je to vidno ovih dana kada je svanulo gotovo pravo ljeto.

Iako su u više navrata tretirane brojne palme, uklonjene one kojima nije bilo spasa i zamijenjene novima, ipak je ostalo još dosta posla na njihovom ozdravljenju.

Tužne su žute, beživotne palme diljem Risna za koje direktor kotorskog Komunalnog preduzeća Zoran Mrdak našem radiju kaže da stručnjaci  preporučuju da se sačeka sa tretmanom još koji dan, kako bi se ustanovilo da li je to posljedica surlaša ili jake hladnoće koja je okarakterisala prošlu zimu.

Prateći ovaj problem evidentno je da se palme oporavljaju zašto je potrebno vrijeme, a i surlaš više ne hara.

Nakon tretmana mnoguih palmi surlaš više “ne radi”, kazao je Mrdak, ali ih nije preporučljivo rezati u ovom momentu bujne vegetacije, zato što je to dobro tlo za ponovni razvoj surlaša.

Vrlo brzo, već sljedeće sedmice će se obraditi i palme u Risnu koje uvele i žute svjedoče o pravoj katastrofi koja je zadesila palme, simbol mediteranskih gradova.

Palme u Risnu takođe će za par dana biti tretirane po svim procedurama koje propisuje struka, kazao je Mrdak.

4 KOMENTARI

  1. Pitajte gospodina Mrdaka, hoce li se tretirati i palme u zoni morskog dobra? Njih je u stvari najviše. Niste htjeli da ih skraćujete pod izgovorom da su u zoni MD, pa sad pogledajte našto to sve Lici? Risan kao Hirošima.

  2. Otužna kotorska vlast nema ni sluha ni vida za Risan koji bi vođen sposobnim vlastima utrostručio prihod od turizma. Tropsko zelenilio je ozbiljno oštećeno hladnoćom prošle zime.Hotel Teuta je razrušen i ogradjen nekim nakaznim gradjevinskim ogradama koje devastiraju prostor u cjelini. Mulo je u nekakvoj zarđaloj ogradi koja je bila dobra za švercerske poslove u minulom vremenu. Prostor ispred “doma kulture” je takodje zagradjen. Nakazna gradjevina u pokušaju koja je trebala zamijeniti zadužbinu dobrotvora Vasa Ćukovića zastrašujućeg je izgleda. Šetnja kroz Risan je nemoguća misija zbog nabacanih automobila na malom parkingu u centru. Stranci pitaju je li bio rat zbog bezbrojnih ruševina po Risnu. Nemoguće ih je reparirati jer je na njih kotorski sud stavio šapu i ko krene da ih uredjuje čeka ga hrpa tužbi. Tivatski crveni krst daje milostinju specijalnoj bolnici u Risnu a lokalni DPS tu bruku slavi na fejsbuku?? Treba bježati iz Risna i ovakve države.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].