Pao prvi od 12 nedodirljivih, premijer kritikovao i Skupštinu i Tužilaštvo

1

Samo dvije nedjelje nakon što je premijer Zdravko Krivokapić izjavio da su “12 ministarstava i 12 ministara nedodirljivi”, prvi čovjek Vlade zatražio je ostavku ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

<<<Krivokapić pokreće smjenu Leposavića: Odluku nisam donio zbog ucjena i pritisaka, pokušaj rušenja Vlade iznutra<<<

Ministar Leposavić je “pao” zbog izjave o genocidu u Srebrenici i odlukama Haškog tribunala, ali i tužilačkih zakona. Oko ovih pitanja i stavova Crna Gora je došla u žižu međuanrodnih dešavanja, a reakcije su bile nepodijeljene. Sudeći po današnoj rekaciji Krivokapića, “obraz za šamar” će biti Vladimir Leposavić, iako je javnost stekla mišljenje da on nije jedini u Vladi koji bi trebalo da snosi odgovornost.

Izjava Leposavića u parlamentu da ne priznaje genocid u Srebrenici a da su odluke Haškog trubunala upitne, ostale su puna četiri dana bez reakcije Vlade Crne Gore. Izvršna vlast se oglasila tek nakon što su to uradile ambasade, međuanrodne organizacije, Evropska komisija. Pa ipak, i poslije takvih reakcija, minstarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, u Skuptšini odbila da se izjasni o tom pitanju, a i samo saopštenje Vlade Crne Gore je ostavilo utisak da,u najmanju ruku, relativizuju pitanje genocida u Srebrenici.

“Vlada Crne Gore niti želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan, da ima konkretne izvršioce i nažalost, konkretne žrtve i da za takve zločine uvijek odgovaraju konkretni pojedinci. Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem osuđuje sve zločine učinjene od bilo koga i solidariše se sa porodicama svih žrtava bilo kog zločina”, navodi se u saopštenju Vlade od 29. marta.

Kritike na račun Skupštine i Tužilaštva

Premijer Krivokapić se danas kritički osvrnuo i na rad Skupštine i Tužilaštva. Izgleda nesvjestan ustavne podjele vlasti, premijer je zamjerio ovim granama vlasti da ne rade svoj posao.

“Ovdje svako pritiska Vladu. Zašto na tapetu nije Skupština, koja nije donijela brojne zakone, koji čekaju i kišaju se. Nije donijela najznačajnije da razvlastimo RTCG koja šalje poruke mržnje”, rekao je premijer, vršeći verbalni pritisak čak i na Televiziju Crne Gore, ali ne navodeći o kojim se konkretno porukama radi.

Miješanje izvršne vlasti u zakonodavnu i sudsku je nezamislivo u demokratskim sistemima. Premijeru smeta što poslanici u Skupštini postavljaju pitanja Vladi, kao da ne zna da je upravo to i uloga parlamenta.

“Obaveza Skupštine da radi svoj posao, a ne da postavlja pitanja koja su izgleda provokatorska”, kaže premijer, ne shvatajući da se na taj način direktno miješa i u rad parlamenta.

Zbog svega ovog, izjavu premijera da “ko se mača lati, taj od mača i strada”, javnost je protumačila kao otvorenu prijetnju sa pozicije moći.

“Svi treba da se čuvaju toga, jer sud vremena je takav da uvijek iskaže pravdu. Pravda ne dođe kad mi želimo, ali stigne one koji su bili nepravedni. Jasno sam stavio do znanja da su to pojedinci iz određenih partija koji su u vladajućoj strukturi, a skoro 95 odsto iz opozicije i pipci iz hobotnice koji su prisutni”, objasnio je Krivokapić.

Leposavićevo mjesto ne da DF-u, ali mogu manjinske partije

Na pitanje da li se smjenom Leposavića otvara prostor da kadar DF-a dođe na tu poziciju, premijer tvrdi da nije još pričao ni sa kim.

“Ja vam tvrdim da ovo mjesto može biti samo mjesto za eksperta. Ova Vlada ne može čas da bude ekspertska, čak politička, čas polupolitička”, poručuje premijer.

Međutim, na novinarsko pitanje da li to mjesto može da pripadne nekom od manjiskih partija, Krivokapić je odgovorio da su otvoreni za saradnju sa manjinama.

Ministri javno podržavali političke partije u Nikšiću, Krivokapić kritikuje podjele

Premijer Krivokapić je imao osvrt  i na trenutne podjele u Crnoj Gori, navodeći da “nam je dosta pregrada i blokova”. Pomirujuća izjava, međutim, nema težinu ako se zna da je četiri resora dodijelio ministarki Bratić koja se javno deklarisala kao žena četnik i koja je hrvatskog novinara Borisa Dežulovića nazivala “ustašom”.

Takođe, premijer je prenebregnuo činjenicu da na podjele najviše utiče to kada ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji prima platu i beneficije na račun svih građana, javno poziva da se na izborima u Nikšiću glasaju određene političke partije. Ili to što njegova savjetnica vodi političku kampanju u Nikšiću, a ministar finansija dijeli socijalnu pomoć suprotno zakonima…

Šta će sada reći Abazović

Biće zanimljivo čuti šta na sve ovo sada kaže potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, koji je nedavno saopštio da ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nije negirao genocid u Srebrenici i dodao da se ta tema zloupotrebljava već duže, posebno u toku izbora.

Istakao je da se u Crnoj Gori i na Balkanu politički trguje žrtvama genocida u Srebrenici.

“Ja u tome ne želim da učestujem”, rekao je  Abazović u emisiji Fokus na RTCG.

Miraš Dušević

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]