Paolo Magelli: Kultura nije potrošnja nego inteligentna investicija

3
Kotor Art press

pres Kotor Art

Ovogodišnji, peti međunarodni festival Kotor Art koji počinje 1. jula i traje do 16. avgusta posvećen je Njegošu i čine ga 125 kvalitetnih, prestižnih programa, kazao je Paolo Magelli, direktor Kotor Arta.

Na festivalu će nastupiti preko 2,5 hiljada umjetnika i stvaralaca iz preko 25 zemalja svijeta, na oko 50 lokacija u Kotoru i okolini.

Same cifre govore za sebe, a učešće umjetnika i njihovo djelo čine da kultura nije trošak nego inteligentna investicija, kazao je Magelli novinarima na prvoj pres konferenciji.

Kotor Art i ove godine, uz pauzu kada je u pitanjnu Pjaca od Filozofa, čine 6 festivalskih segmenata i to Kotorski festival pozorišta za đecu, Kotar Art Apss to jest segment arhitekture, Don Brankovi dani muzike, Kotor Art teatar premijere, Pisanje grada i Festival klapa.

“Sa Njegošem ćemo razgovarati slobodno u svim segmentima”, kazao je Magelli, počev od dječijeg pozorišnog festivala koji za kraj Kotor Arta u avgustu priprema premijeru pod nazivom “Njegoš za djecu sa motom – kako rastu veliki ljudi” pa do koncerata tematskih i pozorišnih predstava.

Kada su u pitanju Don Brankovi dani muzike, na Kotor Artu biće izvedeno 12 koncerata od 13. jula do 12. avgusta sa velikim imenima, živim legendama iz svijeta umjetničke muzike, kazao je Ratimir Martinović, umjetnički direktor ovog muzičkog segmenta.

“Međutim, realizacija muzičkih programa je pod velikim znakom pitanja, jer ni do danas nije potpisan ugovor sa kotorskom Muzičkom školom jer smo ucijenjeni na neki način od direkrtorice ove škole, koja traži da se za potrebe koncertne dvorane, obnovi ili  kupi 180 stolica”, kaže on.

Martinović je podsjetio da je u prostorima Muzičke škole do sada bila smještena direkcija, a koncertna dvorana korišćena za brojne programe.

Takođe, se ne pokazuje sluh za edukaciju i prisustvo učenika tradicionalne kotorske Muzičke škole za muzičke programe Kotor Arta, čija bi to trebala da bude obaveza, a preinačila se činjenica da je upravo Kotor Art kupio najbolji klavir u državi koji je dat na besplatno korišćenje Muzičkoj školi, navodi on.

“Da ovo doživljavam od jednog stolara nebi imao protiv, ali ovako od jedne obrazovne ustanove koja je vrlo karakterističnog umjetničkog profila, ovo doživljavam kao potpuni sunovrat vrijednosti”, kazao je Martinović.

3 KOMENTARI

  1. Pa ako uzmete u obzir koliko Martinovic i ekipa stave sebi para u dzep, mogli bi da kupe i par stolica..

  2. Nego što nego je invesaticija samo ko umije da zaradi i uzme od dobrih programa ami se koljemo za stolixce hahahah!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]