Paralela između harmonije i haosa

0
sa otvaranja

Zoran Furunović

Zoran Furunović

Na kotorskom kamenu Galerije Solidarnosti u palati Pima sinoć je otvorena izložba crteža i fotografija umjetnika Zorana Furunovića, dekana Fakulteta umjetnosti Priština-Zvečan.

Slikar sjajnog iskustvenog momenta i po nekad čak zastrašujuće agresivnosti u slikama što ni malo nije nalik na Zorana kao čovjeka, ali kao stvaraoca sa tolikom energijom svakako jeste, kazao je prof. Peko Nikčević u svom osvrtu na slikara i njegovo djelo, otvarajući ovu izložbu.

Nakon određenog broja godina pojavljuju se crteži u kojima slikar ovoga puta pokazuje svoju izuzetnu intimu sa filigranskim načinom i pristupom.

Prilikom posmatranja crteža, odjednom se dešavaju fotografije koje Nikčević ne može, kako je rekao, podvesti ni pod koju kategoriju do jednostavno fotografijama Zorana Furunovića.

Na njima su zabilježeni detalji pored kojih bi jednostavno prošlo 90 odsto ljudi.

U njima je prisutna izuzetna likovna iskustvenost i dar za male, sitne detalje koje zanemarujemo i samo čovjek sa ogromnim likovnim iskustvom može da ih prepozna.

Muzika i to Grigova u izvođenju pijaniste Dejana Krivokapića  koja je izuzetno korespondirala sa Furunovićevim crtežima, podvukla je lirski senzibilitet, ali i energiju ovog umjetnika, primijetio je Nikčević.

Ovo je umjetnikova treća izložba u Crnoj Gori, prethodne su bile u Nikšiću i Tivtu.

“Ovo je jedan od mojih eksperimenata u pokušaju da složim fotografiju kojom se bavim i crtež koji djeluju malo lirskiji. Fotografije su odraz naše okoline i to one ružne, pa sam htio da nađem paralelu između tzv, harmonije i haosa”, kazao je Furunović za Skala radio.

Izložbu je organizovala JU Muzeji Kotor, a slikara su pozdravili direktor ove ustanove Andro Radulović i galeristkinja i istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]