Park prirode Platamuni prvo zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori: Slijedi uspostavljanje adekvatnog upravljanja i zaštite

1

Na Međunarodni dan planete Zemlje Vlada je donijela odluku da područje Parka prirode “Platamuni“ proglasi za prvo zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori.

“Stavljanje pod zaštitu novih morskih zaštićenih područja, posebno je značajno za proces pristupanja EU”, naveo je premijer Zdravko Krivokapić.

Park prirode “Platamuni” predstavlja Integrisano obalno i morsko zaštićeno područje koje se svrstava u IV kategoriju zaštićenih područja u koju spadaju područja u kojima su zaštićene divlje vrste biljaka i životinja i njihova staništa u kojima se upravlja radi njihove zaštite.

Ukupna površina Parka prirode “Platamuni” iznosla je 1.091,73ha, od čega je u morskom dijelu 285,08ha u II zoni zaštite i 775,87ha u III zoni zaštite, dok je u kopnenom – obalnom dijelu u III zoni zaštite 3,08ha (3).

Ukupna dužina granice Parka prirode “Platamuni” iznosi 28,589 km.

Područje Parka prirode “Platamuni” predstavlja dio priobalnog mora sa pripadajućom obalom između zaliva Trašte – Rta Žabica na sjeverozapadu i Rta Platamuni kod plaže Ploče na jugoistoku, u kome se štite zaštićene i ekološki značajne morske i obalne vrste i staništa.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade da su Platamuni proglašeni zaštićenim područje prvenstveno zbog vrijednosti biodiverziteta, posebno onih vrsta i staništa koji su značajni za zaštitu.

“Proglašavanje prvih morskih zaštićenih područja je značajno za dalju saradnju na nivou Sredozemlja, imajući u vidu dostupne fondove i podršku za istraživanje morskog biodiverziteta”, rekao je Mitrović.

Savjetnica u Direktoratu za zaštitu prirode Ivana Stojanović rekla je da područje Platamuni nalazi u zoni morskog dobra, između zaliva Trašte i rta Platamuni, i da pripada opštini Kotor.

Kako je kazala, ovo predstavlja prvi, veoma važan korak u zaštiti morskog biodiverziteta u našem dijelu Jadrana.

“Nakon proglašenja zaštićenog područja, slijedi i uspostavljanje adekvatnog upravljanja i zaštite tog područja”, poručila je Stojanović.

Državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam Aleksandar Ašanin naveo je da ovo značajan datum jer prvi put imamo preliminarno planiranje područja mora.

“Uskoro ćemo upoznati javnost sa rezultaim projekta ekosistemskog pristupa planiranju područja mora, čiji je područje Platamuni samo jedan segment”, istakao je on.

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak poručio je da su na Dan planete Zemlje pokazali da je ekologija jedna od glavnih stubova rada nove Vlada.

“Ovo neće biti područje koje je samo formalno zaštićeno. Ovo područje od prvog dana ima jasno određenog upravljača, biće urađena infrastrukturno snabdijevanje morskog dobra, a bića zaposleni ljudi koji će da brinu o zaštićenim područjima. Zaštita morskog područja značajno iz ugla pristupanja EU i pregovora u poglavlju 27.”, rekao je Mrdak.

1 KOMENTAR

  1. Zaštitite Platamune od dinamitaša !
    Okolna sela se hrane ribom razn3senom eksplozivima, kao da su manevri na obali !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]